Над половин милион дължат студенти на държавата

Сумата се натрупала от кредитирането, стартирало през 2010
Обновена: 17 окт 2015 11:35 | 17 окт 2015 10:42, Петя Славова
24
Над половин милион дължат студенти на държавата
Снимка: архив, Булфото

539 348,62 лв. задължения е погасила държавата на бивши или настоящи студенти, които не са платили заемите си за висше. С такава справка на Министерството на образованието разполага „Монитор“.

От влизане в сила на Закона за студентското кредитиране през 2010 г. до юли тази година 241 кредитополучатели не са обслужвали заемите си за образование и съответно държавата е платила задължения им. Причината е, че по този закон кандидат-висшистите могат да теглят кредит без поръчител, като гарант им се явява държавата.

При случай на активирана гаранция от Министерството на образованието и науката подават сигнал до НАП, които от своя страна започват да търсят длъжниците и да събират борчовете.

Студенти и вече завършили висшисти са изтеглили от банките близо 100 млн. лв. кредити, за да инвестират в образованието си. Това показват данни на МОН от влизане в сила на Закона за студентското кредитиране до юли тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: кредитстуденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работодателите в БГ искат да им се кланяш и благосляваш за това, че са те взели на работа и да не квичиш за увеличение на заплатата. Точно за това хора като хотелиери, директори в училища, собственици на хранителни и магазини за дрехи заслужават да останат без персонал. Заради безочливата им наглост към обикновения българин
17
0
 
1
 
! Отговори
Ауу, не ги е срам! преди 8 години
Как са ни ощетили!А онзи етнос, дето е здрав и прав и всяка година *** по няколко милиарда под формата на помощи - той не дължи нищо. На него по право му се полага да бъде хрантутен, а в замяна на това да ни се "отблагодарява", като ни съсипва с кражби, убийства и други безобразия. Но това си е негово право, което ние сме му дали.А що се отнася до тези, дето учат - дай да им изкараме душичките и на тях, и на родителите им за този дължим половин милион! Ама как така ще учат бе, не ги е срам!
16
0
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
В момента най-ниската заплата в Темида е 1546 лв. Това е новина от днес и е *** пример!!!!!!Други примери: Инженери от 1800 до...; ИТ от 2000 нагоре; Архитекти 1500 нагоре, Лекари в частни клиники 1500 за сестри..; Радио и телевизия над 1000 лева; Козметиците и фризьорите правят поне 1500 на месец. Вие къде се намирате бе хора?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 7Всичко е въпрос на личен избор. Ако си дал хиляди за образованието си, сдобил си се с квалификация и говориш чужд език, но решиш да останеш в някой мялък град без развитие- едно е ясно, че нещо не си схванал нещата. Ако си завършил ИТ (каквото и да е) и очакваш да си намериш работа по специалността в Чепеларе (примерно), проблема си е твой. Студентите трябва да имат в предвид, че това къде и за колко ще рабоят не зависи от тях, а от специлността и местоположението на компаниите в сектора
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
принципа на българина е : дават взимаш и тези нещастни студенти отрано са разбрали далаверата
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
просто има ''тарикати'' които искат позитивите от един добре изучен и работещ малд човек /без да имат разходи за това/Резултати,без труд и разходи.Когато бизнесмените започнат да търсят млади хора от училище още ,когато харчат пари за да образоват някой, -тогава могат да имат изисквания обучения кадър ,със стаж да работи за тях.Щом младите хора сами се справят /ами учете ,разходите са за вас ,ние ще ви плащаме колкото искаме пък/ -тогава младите сами ще избират къде ще работят,за кого и за колко
12
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
До Анонименабе ти йъде живееш ??? държавна работа -само в София има в излишък ,в останалите градове няма толкова места за чиновници .В частните фирми викаш младите специалисти започвали от 1500 лв ?? кажи една фирма такава .Впровинцията масово заплатите са по500 -600 лв /за стари кадри /учиш, работиш -все тая -500 лв и си в Рая .Българския.Мама и тате -са на богаташчетата -мама и тате притежават фирмите ,даващи 500лв заплати /за да имат наследство богаташчетата/Затова -мн млади се махат от тук
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставете настоящите студенти! Кво става с бисеров, брая избегалеви и сестра галева?
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отсега загатват за потенциала си на бъдещи политици и управници на милата ни родина
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ехоооо, къде ги видя тези 4000 лева на месец бе сладур. Пада се около 1400 паунда на месец. Като махнеш таксите стават 1150 паунда. С тези пари в Англия си като с 500 лева тук. В Лондон квартирата ти за едностаен апартамент ти е 1000 паунда на месец. Стига сте се изжинявали за собствения си мързел.....Все някой Ви е виновен. На студентите там им е доста по-трудно и имат много по-голяма конкуренция както в университетите, така и на пазара на труда. Там се работи много повече от тук - Няма кафенце
8
2
 
5
 
! Отговори
ехо преди 8 години
Другото е, че студентите завършват специалности които няма как да се котират на пазара, а и са доста неподготвени днешните студенти - и от към знания и от към практически умения. Като прибавим и грешните разбирания за живота и ето ти едно голямо нищо.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да кажа, че за млади хора с образование и ПОНЕ един чужд език заплащането вече започва от 1500 лева нагоре. Друг въпрос е, че НА българчетата мама и тате са им казали, че трябва да са на държавна работа на ''СИГУРНО''. Ами като седиш цял ден без да вършиш нищо на някое бюро в администрацията на държавата толкова ше взимаш- 500 - 600 лева, ама ''СИГУРНИ''. На такава сигурност - МЕРСИ. Колко млади хора си съсипаха живота да слушат родителите си, с мислене от преди 30- 40 години.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !ами ''пич'' когато завърши тази студентка /или студент /ще вземат заплати от порядъка на 500 лв на месец /250 евро /- та каквото заплащането -такова и нивото на знанието/ и работенето/ .Или скъпите бг бизнесмени очакват някой със знания като на западен специалист / който работи за 4-5000евро на месец / да работи в Бг тто ама за 500 лв на месец /разликата се явява пчеалба ,джакпот за бг''бизнеса' /:)))) да *** балъците привършиха ...
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да ви напомня, че за развъждане на милиционери се харчат над 1,5 милиарда лева годишно, а за развъждане на цigaни над 4,5 милиарда лева годишно. Като това са само преки разходи, без да броим щетите нанесени от престъпното им действие или бездействие. А полза за обществото няма нито от едните, нито от другите. Те просто си живеят в някаква идиотска симбиоза, развъждат едните за да има какво да работят другите.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500 хиляди на фона от 5 милиарда от КТБ за начало са нищо!
3
1
 
11
 
! Отговори
за сравнение преди 8 години
Във Великобритания, висшето образование е доста скъпо, излиза по 15.000 евро годишно. Там също се отпускат студентски заеми, от банки и различни институции, НО за разлика от България, студентите НЕ ГИ ДЪЛЖАТ, ако след завършването им, заплатата им е по-малко от 17,735 паунда на година! Т.е. около 4000 лв. на месец! Хайде сравнете с Маймунистан, държавата щяла да събира от студентите ??????
2
0
 
8
 
! Отговори
Финансист преди 8 години
Това да е проблема на тази държава .... половин милион за образование .....
1
9
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
До Некой си...Кви, лекции бе, пич ?Те днешните студенти изобщо не ходят на лекции !Наскоро питам една студентка 2-ри курс специалност "География" къде се намира Ямбол, а тя ми отговори, че бил в Северозападна България ...Не знае Родопите къде са !За какви студенти ми говорят тук ?Всеки ден работя със студенти и ги виждам на какво ниво са ...Те обаче не са виновни. Системата е грешна !Едно време си имахме добра образователна система. Що ни трябваше да я сменяме със Западната ?