Препитват петокласници по четивна грамотност

Тестът е пробен, участва по една паралелка от 280 училища
22 окт 2015 10:20,
9
Препитват петокласници по четивна грамотност
Снимка: архив Булфото

Петокласниците ще се явят на външно оценяване по четивна грамотност днес. Досега такъв изпит не е провеждан в България.

Ето защо пилотно учениците от над 280 училища ще покажат знанията си и това до колко разбират текстовете, които четат, пише "Стандарт".

Външното оценяване ще се проведе в рамките на един учебен час и само в една паралелка от избраните училища. Тестът няма да бъде анонимен, а резултатите от него няма да се вписват в дневника или бележника.

Целта на изпита е да покаже какво е нивото на учениците на тази възраст и къде са основните им проблеми. Вторият срок се очаква и деветокласниците да се явят на външното оценяване по четивна грамотност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4,Прекалено много време е това- да се губи в държавна скапана институция, като българското училище. Добре си е от 8.00 до 13.00 максимум и стига толкова тъпотии.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гаранция, че на следващата ПИСА ще сме първенци!Както сме първенци по нечестно провеждани избори и изпити- с преписвания и предварително разгласени теми. Това само ние го можем. Майстори сме поне в тази дисциплина!Ако тестовете не се правят навън и няма външни квестори, никакви резултати у нас не са реални.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нека училището да стане както в нормалните страни,излизат в 8 и се прибират в 4 ,да имат след училищни занимания,да имат театри,оркестри,да се занимават с неща,които изграждат техните интелектуални навици,и не само,да се занимават с благотворителност,да организират събития в училище,да участват повече в такива дейности,които ще им донесът удоволствието да са там в училище и да се развиват и забавляват,а не да го правят по чалготеките!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Досега такъв изпит не е провеждан в България."===Има едно международно изследване, наречено PIRLS. Провежда се на всеки 5 години. Прави същото, с много висока надеждност и България участва в него от 2001 г. насам. Явно в МОМН не знаят за него, въпреки че в страната ни се провежда пак от МОМН. Без думи.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"деветокласниците да се явят на външното оценяване по четивна грамотност.",,,,,,,,,,,,,,,,Е с това изби рибата! Питайте ги и за азбуката. От колко букви състои българската азбука? За звуците не ги закачайте, че ще ги стресирате.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво да ги препитваш петокласничките? След дъжд качулка! Тях вече ги вълнуват други науки.