Отказват на деца с епилепсия и диабет детска градина

Според законодателя, това е нередно
Обновена: 22 ное 2015 12:03 | 22 ное 2015 11:56, Петя Славова
18
Отказват на деца с епилепсия и диабет детска градина
Снимка: архив, Булфото

Родители на деца с диабет и епилепсия все по-често получават отказ децата им да бъдат приети в детска градина. Въпреки това законите не гледат на тях, като на деца със специални потребности, за които заболяванията им да са пречка да бъдат записани в подобно учреждение.

За проблема пред Нова тв алармира майка на дете, което пие профилактични лекарства за епилепсия. Детето й няма поставена диагноза, но има съмнение за болестта. Било прието в детска градина и трябвало да започне да я посещава от септември. След като майката занесла документите за приема, директорката обяснила, че е добре детето й тръгне, когато се установи, че вече няма здравословен проблем.

Причината била, че няма кой да поеме ангажимент за даване на лекарството на детето. Директорката отрече да е казвала подобно нещо и пояснила, че е поискала документ, който да показва колко често трябва да се приема съответното лекарство.

Направената проверка показа, че детето не посещава детска градина, а причината е заради боледуване, придружено от бележки от личния лекар. Няма как учителите или директорът да дават лекарството, обясняват от Министерство на образованието.

Със същия проблем се сблъскват и родители на деца с диабет. Те решили въпроса, като преместили децата си в други градини, дори частни, където персоналът се съобразявал с нуждите на малките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНямат право да предприемат нищо без изричното съгласие на двамата родители. В противен случай може да ги съдят.
15
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е, че дъжавата слага "каруцата пред коня". Тези дечица може да са в детските градини и училище, НО след като се подсигури за всяко детенце специален педагог. Както е в онези държави, които ни натискат за т.н. интеграция. В противен случай се мъчат всички - и учителите не могат да си свършат работата, родителите /и на децата със СОП, и на децата без СОП не са доволни/ и децата в групата или класа не постигат напредъка и не получават вниманието и знанията, които редно да получат.
14
12
 
41
 
! Отговори
31693 преди 8 години
До АМИ ПРАВИЛНО!Ами не не е правилно. Така ще могат да се научат какво да направят ако попаднат в такава ситуация със свои приятели. Тези деца не са прокажени, че да не бъдат приети. Ако сега ги отритват от обществото по-нататъка какво ? В училище? в гимназията? Безумие.
13
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В градините има сестри които за целия си стаж там са давали от време на време сирипчета за температура .това го прави и всеки родител.съмнявам се че биха реагирали адекватно.пък и си имат достатъчно други задължения.
12
20
 
45
 
! Отговори
АМИ ПРАВИЛНО! преди 8 години
"ДЕТСКАТА ГРАДИНА" ---НЕ Е НИТО БОЛНИЦА ..НИТО САНАТОРИУМ!ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ...КАКЪВ УЖАС ЗА ДЕЦАТА ЩЕ Е ЕДИН ЕВЕНТУАЛЕН ПРИПАДЪК НА БОЛНОТО ДЕТЕ??!!!ИЛИ...."КВО ВИ ПУКА"...??!!!
11
17
 
34
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименОТГОВОРНОСТТА Е НА СЕСТРАТА,НО,АКО ПТЯ Е ОБУЧЕНА НЯМА НАЧИН ДА НЕ СЕ СПРАВИ С ЕПИ ПРИПАДЪК.АКО НЕ УСПЕЕ,ВИКА ЛИНЕЙКА.
10
9
 
38
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Родителите да сезират архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян за отказите.
9
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега всичко е много юридически омотано не знам дали сестрата има право да поеме отговорност ако нещо се случи или пък директора на градината
8
10
 
48
 
! Отговори
Шофьорът да ме чака преди 8 години
Когато в групата има 25 деца,една учителка и една леля(тя чисти,занимава се с храненето,мие кухненския инвентар,разпъва леглата и ги оправя след сън и пр.домакински занимания)сещате ли се учителката на какво да обърне внимание:на учебната програма;на възпитаниетона капризните разглезени дечица;на взаимоотношенията между последните и въдворяванетона ред в групата;на децата с особени нужди...Тъй като не е възможно да изпълни всичко,кое да пренебрегне?Това,за което няма да се оплакват от нея...
7
15
 
49
 
! Отговори
008/ преди 8 години
ДОСТАТЪЧНО Е ДА ИМА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА МЕД .СЕСТРА,КОЯТО ДА БЪДЕ ОБУЧЕНА КАК ДА ДЕЙСТВА В РАЗЛИЧНИТЕ СИТУАЦИИ.ПРИ ГАДНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ ВЪВ ВСЯКА ГРАДИНА ЦЕЛОДНЕВНО ИМАШЕ СЕСТРА.В КЛАСА НА ДЪЩЕРЯ МИ ИМАШЕ ДЕТЕ С ЕПИЛЕПСИЯ.НА ДЕЦАТА БЕ ОБЯСНЕНО КАКВО ДА ПРАВЯТ ПРИ ПРИПАДЪК,А И УЧИТЕЛКИТЕ СЪЩО ЗНАЕХА.НИКОЙ НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАШЕ ОТ ДЕТЕТО И ВСИЧКИ МУ ПОМАГАХА.
6
15
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да има заведения за деца с различни физически психически или други здравословни проблеми,с квалифициран персонал.скъпо ли е?
5
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Според законодателя, това е нередно"Значи, според законодателя е нередно - трябва да се приемат, което ще доведе до повишаване на разходите, което ще се компенсира с повишаване на данъците, което означава да съдерат 20-та кожа от обикновения българин. Ми да ви *** законодателя! Според същия тоя законодател е редно да получаваме по 200 евро заплата, от които да ни взема 140 ерво данъци. Сори, ама няма да се разберем така!
4
13
 
39
 
! Отговори
boko bo преди 8 години
Тази скапана държава с тези престъпници в НС, МС, Президенството и всички други държавни органи имат единствено за цел да крадат, да уреждат близките си на сладка службица, а всички останали българи да умират или да изчезват. Поне за децата да имаше нещо нормално, а то.... В UK и да ви кажа честн за пръв път се срамувам, че съм българин. И тук даже знаят кво е в БГ. Как пък елементарна съвест нямат тия ***. Коя майка ги е раждала и кой ги е възпитал така??!
3
14
 
68
 
! Отговори
Nona преди 8 години
А кой ще поеме отговорност когато се стигне до критична ситуация и персоналът не е адекватен и не знае как да реагира?!?
2
13
 
65
 
! Отговори
ако преди 8 години
Ако се приемат деца с епилепсия и диабет, трябва дасе УВЕЛИЧИ бщджета на детски градини:1.Специална храна, дори ако детето е ЕДНО с диабет.2.Втори учител в групата, който да се грижи за диабетни и епилептични деца( припадъци и др.- не може един учител да направи всичко!)
1
25
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че в този труден момент страната се управлява от стабилно правителство и от мъдри ръководители!