Легитимен "висш" ли е Висшият ислямски институт?

Дипломите, които училището издава, не носят държавен печат
23 дек 2015 10:37,
14
Легитимен "висш" ли е Висшият ислямски институт?
Снимка: Facebook

Просветният министър проф. Тодор Танев и Главното мюфтийство у нас влязоха в задочен спор за статута на Висшия ислямски институт в София.

Причината - в писмен отговор до депутата от ГЕРБ Пламен Нунев министърът обяснява, че образователното ведомство "не е получавало информация за съществуването на Висш ислямски институт в София, който се самоопределя като висше училище".

В становището е обяснено, че по Закона за висшето образование институтът няма акредитация, а от дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет обясниха пред "Труд", че дипломите, които училището издава, не носят държавен печат и са валидни само в рамките на вероизповеданието и неговите институции.

В отговор от Главното мюфтийство разпространиха писмо, в което не оспорват, че Висшият ислямски институт няма статут по Закона за висшето образование, но припомнят, че той е легитимно учебно заведение за нуждите на изповеданието.

Институтът е открит по Закона за вероизповеданията през 1999 г. със заповед на тогавашния вицепремиер Веселин Методиев. Освен това по същия законов ред има и Висшето духовно училище "Св. Тривелий" в София и Православната духовна академия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив.

От мюфтийството обясниха, че са готови с по-голямата част от документите за искане за акредитация на института по Закона за висшето образование, подготвят се и хабилитирани лица.

Институтът обаче не отговаря на едно от основните изисквания - няма собствена база за кампус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти в чaс ли си г-н ислямист сaмнявaм се млaдото поколение сa зaгърби свободaтa си ... още повече че ислямскa държaвa нямa и нямa и дa имa в Европa пък ти ми пишеш зa светa .. пиите си хaпчетaт и се молете дa ви посрешнaт 70девици нa оня свят
8
0
 
6
 
! Отговори
езичник преди 8 години
до ислямникой незнае утре какво ще стане ти за 2050-та говориш. идея си нямаш какво са замислили диригентите и какво в действителност се случва в световен мащаб. именно религията е това което разделя хората. днешното положение го доказва. всеки трябва да е свободен да вярва в каквото си иска без сам да налага възгледите си на когото и да било. вяра на сила е равносилно на безверие. религия без вяра е просто бизнес с душите на хората. а нали знаеш кой търгува с душите на хората.
7
0
 
10
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Как ще е легитимен като не е български а турски.За какво са им печати?И мюфтийството не е легитимно по същите причини.Това са чужди институции с изцяло външно финансиране "на калпак" без банкови сметки които са блокирани.Всяко назначение в тях се задава от Анкара както и всяко уволнение.Та нима Недим Генджев не беше свален с преврат?
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Християнин, ако наистина е християнин, не може да пише Бог с малка буква, когато се отнася за Господ Иисус Христос.Когато се отнася за езически божества и лъже богове, тогава бог се пише с малка буква.
5
22
 
3
 
! Отговори
Ислям преди 8 години
Ислямът е бъдещата световна религия, а към 2050та година ще бъде водещата религия в Европа - това е факт.
4
1
 
15
 
! Отговори
Християнин преди 8 години
Върховен бог на Българите по конституция е християнския бог, значи бога на мохамеданите в България трябва да се подчинява на християнския бог и поради тази причина не може да бъде легитимен!
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой го финансира? Да не са и тука катарците?
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива Ислямски Институти в Пакистан бълват ислямисти- терористи .Жената , която е дошла в Америка с виза на годеница ( е завършила Ислямско училище ). Пристига 2014 и тази година с мъжът си правят атентат в Калифорния !
1
2
 
24
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Това исляма е егати и религията. Преди 1989 г. всички ислямски "духовници" бяха на отчет в БКП, а след 1989 г. същите преминаха на отчет в ДпС. Каква е тази партийна религия?