Държавата да финансира ВУЗ-овете с резултати!

Бедността прогонва най-умните деца на България
4 яну 2016 16:00, Анисия Иванова
31
Държавата да финансира ВУЗ-овете с резултати!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Университетите в България са твърде много спрямо качеството, което предоставят, но бройката им е недостатъчно, за да се изпълнят европейските параметри в Стратегия 2020. Такава оценка даде пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria бившият образователен министър Сергей Игнатов.

Ние нямаме университет в Топ 500 на света, което е свидетелство, че много университети у нас получават незаслужено пари, допълни той. В същото време има едно европейско изискване, според което 40% от всички млади хора под 34-годишна възраст трябва да имат образователна степен поне бакалавър, добави Игнатов. „Ние сигурно няма да имаме и 36%", сравни той.

По думите му финансирането при всички специалности, които "не носят резултати" трябва да е на пазарен принцип, а държавата да подпомага само тези дисциплини, от които има нужда.

Игнатов отбеляза, че винаги, когато са се пробвали да се правят стъпки в тази посока в парламента са се надигали "обединени гласове в различни цветове, защитавайки местни интереси". Той направи паралел между въвеждането на образователната реформа с Берлинския конгрес през 1878. Перафразирайки Ото фон Бисмарк Сергей Игнатов каза, че реформата трябва да бъде извършена "не за щастието на университетските ръководства, а за обществения интерес".

По думите му реформите в образованието у нас са на парче - няма визия какво трябва да се случи и какви ще са резултатите. Наместват се часове - някоя гилдия се намесва, че е недоволна. В целия образователен процес трябва да се засили патриотичното начало. Трябва да се засили акцентът върху ценностите от времето на Пайсии, които са в основата на третата българска държава.

Бившият министър бе категоричен, че за да останат "най-умните деца на България" трябва да се справим с бедността. "Ниските заплати у нас пречат на хората да предвидят собственото си бъдеще и това на децата си", допълни той.

Игнатов е притеснен от "липсата икономически политики". Той каза, че там трябва да бъде основният натиск на правителството, не толкова в образованието. "Не можем да мерим успеха на страната ни по усвояване на еврофондовете, които един ден ще спрат", смята той. Без такива политики децата ни ще заминават навън, допълни той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

2434 гледания   |  Още видео


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Shark преди 2 години
тоя ли ще говори бе, дето направи така че грамотно и неграмотно станаха доценти и професори. Заради измисления Нов Български университет, той първи трябва да бъде закрит!!
21
0
 
2
 
! Отговори
да преди 2 години
До Анонимен

ВсичкиНЕКАДЪРНИЦИ се накичаха с титли, та сега печелят проекти ЗАКОННО. Пак не пишат научни статии, но ИМАТ ТИТЛИ, мръс.ни.те пар.ази.ти!
20
0
 
0
 
! Отговори
Izrazitelno meka преди 2 години
20 miliona leva za bulgarsko obrazovanie - stigat za konkursi po gladko chetene na k***** i olimpiadi po krasnopisna kaligrafia na izvadki :-)
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя *** много доценти и професори статуя по-голяма от паметника на Альошата трябва да му издигнат за калпавия закон. Дайте една справка преди 2011 колко лица са се хабиратирали и след тая дата и ще се види колко му е калпав закона. С цялата си нагласост излязал да дава съвети какво да прави.
18
0
 
5
 
! Отговори
стратегия преди 2 години
най-умните трявба да бъдат изцеждани да обслужват научната номенклатура и докато бачкта за тях- трябв ада ги подхлъзват, да бъркат, че иначе как ще ги държат.
17
0
 
5
 
! Отговори
да преди 2 години
ТАЗИ МРУСНА ЧЕНГЕСАРСКА ГОРИЛА ДА НЕ ДАВА М НЕНИЕ, ЧЕ ТАКИВА КАТО НЕГО И ПОДОБНИТЕ МУ ПРИЯТЕЛЧЕТА ОТ ФОНДА ЩЕ ГИ .КЪ.Л.НА И НА О.Н.Я С.ВЯ.Т! И умрял като човек ще ги ПРЕЗИРАМ И ЩЕ ИСКАМ ДА РАБОТЯТ ТОВА, КОЕТО ЗАСЛУЖАВАТ. к.РЕ.ТЕ.НИ .
16
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
До i6

Е, брато, не е ли очеваден ОТГОВОРЪТ: АМИ частното нали е на приватизаторите - онези с белите якички, те са свикнали да цоцат от народа. Защо не покажат частните колежи колко са добри, не знам в САЩ частните колежи да са на държавана издръжка. Ама тук може. Некадърниците с белите якички са ВИСШЕСТОЯЩИ ма.йн.и! Про.кле.ти да са!
15
0
 
1
 
! Отговори
този преди 2 години
тип ГО ПОЗНАВАМ МНГО ДОБРЕ. Всички са като него- не БЕДНОСТТА ПРОГОНВА МЛАДИТЕ, А ЛИПСАТА НА ПЕРЕСПЕКТИВА, ЧЕ АКО НЕ ТЕ КРАДАТ ТАКИВА КАТО НЕГО- НЯМА да вървиш нагоре, както не заплашваше едно ченге. Като видяха, че имам резултатити, МЕ СМАЧКАХА както те си знаят.
14
0
 
1
 
! Отговори
Not bad преди 2 години
Po vremeto na Paisii ne e imalo nikakvi zaplati, nito daje minimalni!:-):-):-)
Bingo!:-):-):-):-)
Da bade! Prepisvaneto da prodaljava na svesti!:-):-):-):-)
13
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 2 години
"Трябва да се засили акцентът върху ценностите от времето на Пайсии...."

Като гледам как е написано името, смятам, че всичко написано е пълна безмислица като внушение.Неграмотна паплач, набарала перодръжките и дращи ли дращи където завари! Пълна отврат!!!!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно подкрепям пост 1! Мантрата, че богатия е богат защото е умен, кадърен и образован, а бедният беден - щото е прост, *** и необразован, е наложена именно от богатите, за да запазят своите позиции на върха. Елементарен пример за тези, които не са съгласни:
Какъв е шанса на един студент, от бедно потекло, но кадърен, завършил бакалавър и магистър да успее в живота и в сферата която може, ако срещу него стои някои студент, не толкова кадърен, но със солиден гръб от мама и тати и тн.?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аве назнам за образованието, ама на водещата бих и обърнал хастара.
10
0
 
16
 
! Отговори
i6 преди 2 години
Държавата да финансира само държавните висши учебни заведения. Защо трябва да плаща и на частните? И защо с моите пари, които плащам като данъци, да се финансират кадри, които с нетърпение чакат да си вземат дипломата и да хукнат извън България?
9
0
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Важното е че ,Слави Трифонов е най -продавания автор в бедна България.Напред с чалгата другари към европейските финансови пазари .
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като знам какви сте умници, критерият най-вероятно ще бъде :
а) най-голям процент завършили и напуснали страната студенти.
б) най-голям брой усвоени европейски стипендии.
в) най-голям брой завършили и започнали работа на минималната заплата.
***
7
0
 
8
 
! Отговори
факт преди 2 години
Здравеопазването се ръководи от един обикновен предател на синята мечта.
6
0
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
Вероятно колкото заслужават, т.е. колкото е готов някой да им плати.
5
0
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Примерите са например в здравеопазването и образованието. Бездарни кадри от правилния произход пазят статуквото .
4
2
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Игнатов, България няма да стане богата държава, макар да може много неща да се подобрят. Българският лекар вероятно никога няма да печели колкото английският. Замислете се над това. Парите не са панацея. Има и други ценности и начини.
3
3
 
7
 
! Отговори
as преди 2 години
Попитайте г-н министъра колко получава един бакалавър в бг и колко получава един шофьор на тир и после говорете за бакалаврите пак.