Държавата да финансира ВУЗ-овете с резултати!

Бедността прогонва най-умните деца на България
4 яну 2016 16:00, Анисия Иванова
31
Държавата да финансира ВУЗ-овете с резултати!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Университетите в България са твърде много спрямо качеството, което предоставят, но бройката им е недостатъчно, за да се изпълнят европейските параметри в Стратегия 2020. Такава оценка даде пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria бившият образователен министър Сергей Игнатов.

Ние нямаме университет в Топ 500 на света, което е свидетелство, че много университети у нас получават незаслужено пари, допълни той. В същото време има едно европейско изискване, според което 40% от всички млади хора под 34-годишна възраст трябва да имат образователна степен поне бакалавър, добави Игнатов. „Ние сигурно няма да имаме и 36%", сравни той.

По думите му финансирането при всички специалности, които "не носят резултати" трябва да е на пазарен принцип, а държавата да подпомага само тези дисциплини, от които има нужда.

Игнатов отбеляза, че винаги, когато са се пробвали да се правят стъпки в тази посока в парламента са се надигали "обединени гласове в различни цветове, защитавайки местни интереси". Той направи паралел между въвеждането на образователната реформа с Берлинския конгрес през 1878. Перафразирайки Ото фон Бисмарк Сергей Игнатов каза, че реформата трябва да бъде извършена "не за щастието на университетските ръководства, а за обществения интерес".

По думите му реформите в образованието у нас са на парче - няма визия какво трябва да се случи и какви ще са резултатите. Наместват се часове - някоя гилдия се намесва, че е недоволна. В целия образователен процес трябва да се засили патриотичното начало. Трябва да се засили акцентът върху ценностите от времето на Пайсии, които са в основата на третата българска държава.

Бившият министър бе категоричен, че за да останат "най-умните деца на България" трябва да се справим с бедността. "Ниските заплати у нас пречат на хората да предвидят собственото си бъдеще и това на децата си", допълни той.

Игнатов е притеснен от "липсата икономически политики". Той каза, че там трябва да бъде основният натиск на правителството, не толкова в образованието. "Не можем да мерим успеха на страната ни по усвояване на еврофондовете, които един ден ще спрат", смята той. Без такива политики децата ни ще заминават навън, допълни той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
1
 
! Отговори
да-м преди 8 години
Aма тези евро..нещо си, наистина ли смятат, че всеки човек с диплома е непременно е по-умен или по-успял от който и да било без диплома? Даже и на запад не е така. Инфлацията в образованието е в цял свят огромна. Затова и много висшисти работят за хора, които не са. Хора без дипломи са били (или изкарали в последствие заради имидж, пример за подражание ?!): Бил Гейтс, Стив Джобс, Майкъл Дел, Стив Возняк
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само в България. В целия свят умните хора са обект на завист, особено ако не са от "правилния" произход в средата която се развиват. Бедните са по-креативни, но никой не им дава възможност. Създателят на Стелт технологията казва: "Всички очаквания за мен бяха - бедния провинциалист да се провали". И в университетите, и в БАН, ако някой от "големите" не ти даде старт и подкрепа, то никога нищо не постигаш. Подръжка на общото статукво и на бездарността - в това са превърнати повечето институции