Законови процедури бавят храните за бедните

Пакетът храни ще бъде раздаден на части, първият – на 6 януари
5
Законови процедури бавят храните за бедните
Снимка: Булфото, архив

В края на 2014 г. Европейската комисия одобри за изпълнение  в България оперативната програма в подкрепа на нуждаещите се. През 2015 г. на няколко пъти Агенцията за социално подпомагане анонсира различни очаквания за това кога храните за бедните, които им се полагат, ще стигнат до тях. Накрая е сигурно, че от 6-и януари всички, попаднали в системата за енергийно подпомагане през миналия отоплителен период, ще получат първия транш от 5 хранителни продукта, обяви изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов пред БНР.

Българският червен кръст е партньорската организация, която е ангажирана с раздаването на пакетите по места.

"Тези продукти, които ще раздаваме, са брашно, спагети, компот, леща и конфитюр. С колегите от БЧК работим в изключително тясно сътрудничество. Те имат натрупан добър опит в раздаването на пакети и храни. Според тях ще успеят да раздадат всички пакети до края на месец януари", обясни Иванов.

Според него пакетите не са малки, въпреки че са 5 продукта, но са по няколко опаковки - 4 буркана компот, 5 кг брашно.

На бедните се полагат 21 продукта, но остатъкът от 16-те ще получат по-късно. Вината обаче не е на Агенцията,  обяснява Иванов.

След проведена тръжна процедура по обществена поръчка на стойност 24 милиона лева, една от 42-те явили се фирми-участнички обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията това, че не е допусната до търга, защото не отговаря на заданието.

От Агенцията от своя страна обжалват пред Върховния административен съд становището на КЗК и така законови процедури бавят движението на храните към бедните.

На 22 февруари е насрочено делото във ВАС.

"Фирмата не е допусната, защото срокът, който дадоха за доставка беше по-дълъг от предвиденото в заданието", обясни Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Пълна порнография!4 буркана компот, 5 кг брашно.
2
1
 
12
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Да позная ли, че всички помощи са за шведите?
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато да се дава нещо е така. Когато е да се взима- запор на момента. Да ви имам законите.