Виетнамци напират за университетите ни

Студенти от бившия СССР отново желани
19
Виетнамци напират за университетите ни
Снимка: Булфото, архив

Тази година гимназия завършва най-малкият випуск в новата ни история - децата на Виденовата зима. И ако досега на един кандидат-студент се падаха две места в университета, тази година цифрата може да скочи нагоре, пише в. "Стандарт".

Тъй като битката ще бъде за всяка бройка, ректорите отсега обмислят как да отворят вратите на висшите училища за студенти от чужбина. Някои от тях вече го правят успешно от години. Други засега посрещат чужденци предимно по програмата за обмен "Еразъм плюс". Всички обаче са единодушни в едно - за да привлечеш чужденци, ти трябват програми на английски. Защото отмина времето, когато чужденец ще загуби една година от живота си, за да учи български и след това да слуша лекции на нашия език.

В битката за ректорски постове тази година много от кандидатите имаха ключово послание - привличане на чужденци. Това бе част от платформата на повечето настоящи ректори, на които предстои да покажат как ще приложат тази идея на практика. До момента у нас най-голям е броят на чуждите студенти от Турция, които са около една трета от чужденците, избрали да вземат диплома тук, сочат данни на НСИ. Техният брой обаче намаля в сравнение с този от преди няколко години, след като в Турция избухна скандал по повод дипломите от някои наши висши училища и бяха поставени допълнителни изисквания спрямо българските дипломи.

Според ректорите един от големите резерви за увеличаване на студентите във висшите ни училища са младите хора от страните, които най-често изпращаха учащи у нас по времето на соца. Редица висши училища са се насочили към държави от бившия Съветски съюз, ренесанс в очите на родните висши училища преживяват и виетнамците.

По думите на проф. Стати Статев, ректор на УНСС, във Виетнам дори са направили фонд, където се набират средства именно за обучение на техни студенти в България. "Те имат представа от качеството на нашето обучение. В момента наши възпитаници са и премиерът им, и вицепремиерът, и вицепрезидентката им", разказва Статев.

Виетнам е готов да изпрати свои младежи не само в УНСС, а и в Техническия, интерес проявява и към Софийския университет.

Повечето ни висши училища, които не са медицински, логично се интересуват предимно от чужденци, които не са част от Европейския съюз. Причината е, че гражданите на ЕС плащат у нас такси, равни на тези, които плащат и българските студенти, докато при студентите от други страни тарифите са далеч по-високи. Проблемът при тях е издаването на визи, но според ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков този проблем може донякъде да бъде разрешен с въвеждането на дистанционно обучение по специалности, в които това е възможно. Така младите хора ще получават повечето от нужните им знания онлайн, но все пак ще се налага да идват дотук, макар и за по-кратко време.

В Софийския университет чужденците проявяват интерес към програмите по медицина, психология, икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Аз обича орис и учи в Бальгаря инжине.
14
0
 
7
 
! Отговори
Сини дънки и ризка преди 8 години
До 7"кадърен млад човек със заплата под 1500лв. в София просто няма"Извинявам се, но не знаех, че съм стар и некадърен. Сърдечно ви благодаря за внимателно поднесената информация, и добре подбраните изразни средства!
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един Българиназ съм ай ти фрийланс изкарвам 400000 на месец
12
4
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До CCЗа съжаление сте прав, че работодателите се възползват от по-малката конкуренция в другите градове, но все пак ИКТ може да се работи и отдалечено и за чужбина и тогава заплатите може да са много над 6000лв. За лекарите - зависи. Има лекари много над ИКТ специалист. За СМП и учителите е жалко. Надявам се да се промени. Но не бива да се учи нещо от което няма полза само за диплома. Учете ИТ ако нямате някакво конкретно желание.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 4я не лъжи къде има 6000 лв заплата на какво е директор тоя жълтур хаха кодърчетаа само митове пускате много добре ви знам заплатите навсичките само лъготите
10
1
 
6
 
! Отговори
ШОПО преди 8 години
До CCТо па у София едни граждани !!!Мани,мани...
9
1
 
9
 
! Отговори
Шиши Миши преди 8 години
Добра новина за природозащитниците-жълтите папат кучета...
8
1
 
5
 
! Отговори
CC преди 8 години
До 8. Да, ама извън София има, и то масово. Затова стига сте ревали че София е напълни със селяни, ето затова ще идват всички в София, защото България е София и никой не мисли за по-малките населени места, че и там живеят хора. Освен това такива заплати има само в ИТ сектора и на още 1-2 отрасъла, а другите. Всички ИТ специалисти ли да стават, а учителите, лекарите в Бърза помощ и много други, те са по-малко хора!!
7
3
 
5
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 6. Защото в Русия искат учене, там изпити даром и с подкупи не се дават. А тук може всякак. Мислите че не знаят че тук изпитите се купуват, че и направо дипломите се купуват.
6
10
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Драги, имам приятел виетнамец, завърши ФМИ към СУ (1 година е по-малък от мен). В момента взима 6000лв. заплата, на 30 години е, работим в сходни компании. Във Виетнам си нямаш идея каква мизерия е и колко зле се живее. Престанете с тия глупости за по 200 евро заплати, защото кадърен млад човек със заплата под 1500лв. в София просто няма.
5
7
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Щото не могат да си позволят Русия, затова искат в "европейска" България, която е в ЕС само когато трябва да приема мигранти от Турция, и когато се връщат по първоначална регистрация. Иначе нищо европейско няма.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не отиват в Русия, ами в европейска България?
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, мечтаят във Виетнам да учат в България, при светилата на иконамиката и финансите Орешарски, Петър Димитров и останалите комунисти-ченгета.А..в СУ, да ги учи още едно светило- Лъчо мозъка.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Защото отмина времето, когато чужденец ще загуби една година от живота си, за да учи български и след това да слуша лекции на нашия език."Защото после за какво му е тоя език - да започне работа в България за 200 евро на месец, като квартирата му е 250 евро на месец... виетнамците да не са по-*** от българите я...
1
3
 
6
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Imat tehen ministur na ikonomikata,koito e uchil v BG.Vzaimotnosheniyata ni s Vietnam sa bili vinagi dobri.Tova e dobra novina,shte razchistyat ulicite ot mastii.