7 август е крайният срок за новите учебници за 1 и 5 кл.

Танев: Ако не са готови, ще се учи по новата програма със старите
8 яну 2016 20:19, Анисия Иванова
0
7 август е крайният срок за новите учебници за 1 и 5 кл.
Снимка: БТА

В рамките на седем месеца трябва да получим от издателите пробни екземпляри за новите учебници за първи и пети клас, които да бъдат оценявани, заяви образователният министър Тодор Танев.

Това е и най-краткият срок според новия Закон за предучилищното и училищното образование, който предвижда създаване на нови учебници за двата класа за учебната 2016/2017 година,

Бързаме за новите учебници, защото наистина имаме кратък срок, обясни той.

Още по темата

Тези издатели, които дойдат при нас с готови материали по-рано ще бъдат етапно оценявани - първо от нашите комисии, за да не се натрупва всичко след осми август, когато е крайният срок, обясни Танев, цитиран от БТА.

"При всички случаи ще има буквари за първолаците и няма никакви основания да се мисли, че за първи път няма да има такива буквари", увери Танев.

По думите му, ако има задържане при отпечатването на учебниците или възникнат някакви други проблеми - финансови например, няма абсолютно никакъв проблем да се започне и в първи и в пети клас по старите учебници, но при спазване на новата учебна програма, за която ще се получат инструкции.

Минимални са промените в учебното съдържание за първи клас, а за пети клас - единствено по история е по особен случая, отбеляза Тодор Танев.

"По история може да бъде взет като мостра учебникът за седми клас, който ще бъде използван, но в съкратени форми и нека да не се плашат родителите - няма да го има цялото съдържание за седми клас, а ще бъдат отделни уроци", обясни образователният министър.

Той добави, че ще се дадат инструкции кои части от тези учебници ще бъдат използвани от учениците. Според министър Танев тази евентуална възможност да се използва в пети клас по история части от учебника за седми клас няма да обърка системата, защото ще бъдат направени необходимите консултации с учителите в страната, заедно със синдикатите и с регионалните инспекторати по образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари