Битата учителка: Обречена ли е нацията ни?

Емилия Калоянова е със сериозни травми, чака я операция
8 яну 2016 16:30,
100
Битата учителка: Обречена ли е нацията ни?
Снимка: архив Булфото

Учителката, която бе пребита от разярена майка в учебен час в Севлиево, излезе с отворено писмо към родителите и колегите си. В него тя се обръща към майките и бащите на 8-годишните си ученици с молба да успокоят децата си.

Емилия Калоянова обяснява и че ръката й е обездвижена, а зрението - сериозно увредено от инцидента. Заради травмата на окото ще се наложи и да бъде оперирана.

Още по темата

"Опасявам се, че нация, която посяга на учителите и лекарите от Спешна помощ по време на професионалните им дейности, е обречена. Особено ако 8-годишното бъдеще на тази нация става свидетел на подобни потресаващи сцени", споделя в обръщението си учителката.

Както Dnes.bg писа инцидентът е станал на 6 януари преди обяд. Майката влязла в класната стая, скарала се с учителката и й нанесла удари с ръка по лицето и тялото.

Към 10:30 часа в училището пристигнали полицаи, за да спрат боя между 26-годишната жена и учителката. По-късно от училището обясниха, че майката била недоволна от грижите, които са положени за физическия комфорт на детето й.

Ето и пълният текст на обръщението на Емилия Калоянова, публикувано в sevlievo-online.

Уважаеми познати и непознати родители и колеги,

нямам личен профил в социалните мрежи, затова използвам публичното пространство, за да благодаря на всички, които ме подкрепят в този труден за мен момент. Осмелих се да оповестя случая публично, защото това не е прецедент. През последните месеци сме свидетели на подобни инциденти с колеги и в други градове. Жалко, че колегите не са намерили духовни сили, за да ги направят обществено достояние.

Опасявам се, че нация, която посяга на учителите и лекарите от Спешна помощ по време на професионалните им дейности, е обречена. Особено ако 8-годишното бъдеще на тази нация става свидетел на подобни потресаващи сцени.

Обръщам се специално към родителите на децата от 2 „а“ клас на СОУ "Васил Левски", защото като педагог аз загърбвам личните си болки и съм притеснена за преживения от децата шок. Убедена съм, че психологът на училището си е свършила блестящо задълженията и е намерила най-точните думи, с които да успокои децата. Но и вие, скъпи родители, потърсете най-адекватния начин да обясните на своите рожби, че онова което виждат в обкръжаващото ги общество невинаги е пример за поведение, защото те все по-често ще се срещат с подобна агресия и би трябвало да са подготвени за нея.

Благодаря за пожеланията за бързо оздравяване, макар че едва ли ще бъда скоро на професионалният си пост, защото по-сериозен от контузената ми и обездвижена ръка е проблемът с увредено зрение по време на инцидента.

Предстои ми сериозно лечение и вероятно операция на окото, поради което ви моля да не се впечатлявате, ако ме срещате по улиците, а аз не ви забележа. Лекарите са категорични, че травмата на окото ми не позволява да се коригира зрението. Поне към момента.

С уважение към всички Вас и Вашите-наши деца:
Емилия Калоянова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
А1 преди 8 години
Не мога да разбера едно - защо на главната снимка е НУИ Добри Христов във Варна - НАЙ-СКАПАНОТО ДАСКАЛО НА ЗЕМЯТА!!
57
1
 
2
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
Уважаема Елена, пожелавам Ви успех и силни нерви. Искрено се радвам, че има и такива колеги в системата.
56
0
 
5
 
! Отговори
Eлена преди 8 години
Д 71:Да,както във всяка професия има слабаци.Или няма неуки лекари,банкери,журналисти........Аз вече 26 години преподавам,кандидатствах само НУП(Начална училищна педагогика) с диплом 5,85.Не помислих за друга професия и смея да твърдя,че въпреки обществената нагласа обичам работата си и децата.В петък,ромче,което често отсъства ,след часовете, след 12-15 примера разбра събирането с преминаване на десетицата,само поиска още 5 задачи и ги реши без грешка.Та,това са моите победи.
55
1
 
4
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
После като преподавател бях с мизерните 2 години стаж. Влиза колега и ми казва "Ела да изнесем един *** от мойте, че се е напил". Отивам, момчето се сгърчило на стола и казва, че го боли кръста отзад вдясно. Звъним на родителите, казвам на директора да ми наглежда децата и газ с колата към ВМА. Оказа се възпаление на десният бъбрек, едвам му го спасиха на детето. След това въпросният колега когато го видех думичка не му казах повече и ми минаваха мисли да го пребия.
54
0
 
4
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
При същата специалистка следващият срок по време на контролно не виждах добре какво е суловието на една задача, помолих да го каже на глас, отказа ми и когато станах и отидох до дъската ме изгони със "Слаб 2" и отсъствие. Една седмица по-късно вече бях с очила, баща ми дойде с мен и направих друго контролно в директорският кабинет в присъствието на директора, баща ми и въпросната. Директорът само като погледна решенията на задачите каза "Срам ме е, че е допуснато това, съжалявам" и я уволни.
53
0
 
5
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
Спомням си как като ученик съм правил класна работа по математика със счупена и вече подула се очевадно китка на дясната ръка при четири шестици за срока заради отказ да се обадят на родителите ми. Когато учителят ми по история видя ръката ми с влизането си в следващият час излетя да звъни по стационарният. Никога няма да забравя погледът на майка ми като дойде. Човек е готов да убива най-вече заради децата си.
52
2
 
6
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
То по-лошото е, че после доста от неграмотните стават учители. Тъжно но неоспорим факт.
51
3
 
16
 
! Отговори
маларт преди 8 години
Четейки неграмотно написаните коментари, които обикновено са срещу учителите, напълно ми става ясно защо неграмотните в България винаги са мразели образованите
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМА "БЕЗПЛАТНИ НЕЩА"..ха,ха,хаааааааааааа...."БЕЗПЛАТНО"... Е-------само сиренцето в капана за мишки...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
49
0
 
3
 
! Отговори
Петрова преди 8 години
До Обикновен гражданинТвърдението в скобите не е вярно. По западен маниер сега се възприе тази мода.
48
4
 
6
 
! Отговори
до 61 преди 8 години
А ти знаеш ли че някога здравеопазването беше безплатно айде покрий се някъде с тия испанци откак гледаме другите вървим само назад.
47
7
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
...соц-*** България ---си отива....!
46
4
 
15
 
! Отговори
Край преди 8 години
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИМА НАБОРНА АРМИЯ иначе наистина е обречена.
45
2
 
15
 
! Отговори
стига лъжи преди 8 години
Училище драги българки и българи НЯМА.Има не училище.Има усвояване на бюджет.Заплати .Има дрога.Добрите деца ги бият някакви идиотчета.Учителките(щото там мъже не виреят,поне силни и достойни) са под всякаква критика и ако има свестни ядат бой .Това е.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учителите са шпиони на ЦРУ , получават пари от "Америка за България " и подобни шпионски фондации
43
0
 
4
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
До Влд. Човек се изгражда с определени умения през годините. Пожелавам на внука ви успех, а на вас достатъчно сили да вършите на някой друг задълженията. Силно Ви препоръчвам да помислите за смяна на учебното заведение след внимателно проучване на колектива. Не искам да споменавам къде съм преподавал, но се водеше топ 5 "елитна" гимназия в София. Работил съм с прекрасни колеги, но и с хора които пият алкохол в час, тормозят умишлено децата заради комплекси, държат на частни уроци срещу пари...
42
6
 
6
 
! Отговори
Влд преди 8 години
До Обикновен гражданинВнукът ми е отличник,благодарение на изключителните усилия у дома,а не на учителите.Няма истинско влечение към нито един предмет засега.От давам го на повърхностната подготовка на учителите му в безбройните "педагогически факултети".
41
3
 
14
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
И това го казвам от позицията на бивш преподавател с 15 години стаж. Отказах се точно заради некадърници, които стопиха престижа на професията. Разберете, че единственият начин да сте учители е ако децата ви обичат и ви се доверяват, познават отлично материята, която преподавате задължително и извън границите на програмата, присъстват в час защото искат а не за да нямат отсъствие и поддържате контакт с родителите в добри и лоши моменти. Ако не ви устройва за тези пари работа другаде има доста.
40
6
 
4
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
Съдейки по минусите и плюсчетата явно преобладават хората които им е много приятно да водят децата си при неграмотни и некадърни учители. Надявам се все още тези хора да са малък процент от колегията, но май не е така. Вие уважаеми учители, ако не ставате за учители поради глупост, неспособност да предадете знанията си, агресия към деца, комплексарски изпълнения или садистично желание да тормозите поверените ви деца, вие просто сте срам и позор за себе си, близки и общество.
39
0
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 8 години
Не водя дискусия, пиша за сведение...дискусия не се води с идио?и-толерасти.