Къде са МВР и прокуратурата, когато бият учители?!

В закона няма механизъм за защита на преподавателите
43
Къде са МВР и прокуратурата, когато бият учители?!
Снимка: Булфото, архив

След поредния случай, при който майка нападна учителка в Севлиево само преди три дни, синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" излезе с декларация, в която се посочва, че преподавателите са шокирани от бездействието на институциите при зачестилите и недопустими действия на агресия.

Още по темата

Според синдикалистите се затвърждава неприятното усещане в обществото, че живеем в държава, в която грубо се погазват и не се спазват законите, а учителите може да бъдат вербално и физически унижавани.

"За пореден път имаше побой над учителка с нанесени физически наранявания при изпълнение на задълженията й", посочват от учителския синдикат и допълват че за съжаление, отново МВР и прокуратурата, неглижират проявената агресия и сриването на авторитета на български учител.

В нея се отбелязва, че "в новия и доста дебел като обем образователен закон няма механизъм за защита на учителите от реваншизма на родителите".

Напротив - увеличава се влиянието на родителите върху директори и учители чрез бъдещите обществени съвети, без да им е вменен и намек за отговорност. Родителите нямат отговорността да търсят и обезпечават допълнително финансиране на учебните звена, да предлагат обществени кампании за подобряване на образователните политики, но имат свободата да контролират и да се намесват в управлението на образователния процес, без да имат компетенции за това.

Синдикатът "Образование" е неудовлетворен и от това, че след доста драстични случаи на брутално отношение към учители в България, отговорните министерства не направиха нищо за превенцията и за пропускателния режим в училищата.

Затова синдикатът продължава да настоява българските училища да имат затворен режим и външни лица, в това число и родители, да не се допускат свободно и безконтролно.


43
Още от
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.