Танев не вярва на революции в образованието

Воденичаров за исканата му оставка: Имам 169 интервюта
Обновена: 12 яну 2016 15:48 | 12 яну 2016 15:44, Веселина Йорданова
11
Танев не вярва на революции в образованието
Снимка: БТА

На БАН дадохме три милиона лева в последните дни на 2015 г., но за млади учени, за да могат те да "попадат" в конкурсите, които в миналото бяха главно за по-възрастните учени. Това заяви пред журналисти днес министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Той бе попитан за исканата оставка вчера на акад. Стефан Воденичаров от Общото събрание на БАН, както и дали е редно да се търсят пари за БАН, а нейният председател да е кандидат за президент.

Оставката на Воденичаров беше поискана с мотива, че не е успял да осигури по-висок бюджет за Академията.

Танев каза, че заради предоставените средства за млади учени в БАН има доста добър отклик сред учените и е имало събрание по този повод. За вчерашното Общо събрание на БАН нямам още сведения, освен излязлото в медиите, добави той, цитиран от БТА.

"В образованието не се правят революции, защото е такава системата, който е рекъл да прави революции в образованието, не е успял и е объркал и деца, и учители", каза Танев в отговор на въпрос ще може ли да се ускори реформата в образованието, както ще бъде заложено в актуализираното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Имаме стриктен план, свързан с това четиристепенната система в образованието да замени двустепенната система /училища и висше образование/, както е сега, отбеляза просветният министър.

Академията си решава вътрешно проблемите. Този лаконичен коментар даде днес пред журналисти председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров по повод на поисканата му вчера оставка от Общото събрание на Академията.

Във връзка с обвиненията от учени, че не търси повече пари за БАН, днес Воденичаров отговори риторично на журналистите: "Смятате ли, че е вярно. Имам 169 интервюта".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Елиаш преди 8 години
Г-н Танев,никой не иска от теб,Кастрева и Дамянова революции, а само едно-да си ходите!
8
0
 
1
 
! Отговори
млада ученка преди 8 години
Г-н Министър, акад. Воденичаров! Дадени са 3 млн. лв., а програмата за млади учени на БАН е с бюджет 2 млн. лв. Къде изчезнаха 1 млн. лв.?
7
0
 
2
 
! Отговори
me преди 8 години
Ама какво са 3 млн. лева за всички млади учени от всички институти, след като изискването е екипите да се състоят от млад учен и хабилитиран. Т.е. пак ще лапат старите кучета, а младите учени са само за цвят. И защо не казват, че заплатата не един млад учен в БАН е почти равна на минималната и че реално хора с докторски степени изкарват по-малко от чистачките дето чистят веднъж в седмицата?! Отвратена съм и от министъра и от Воденичаров!
6
2
 
2
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Революция в образованието могат да направят само политиците- нашите учени не могат понеже техните началници са все подбрани кадри,които още биват назначавани по критерии от времето на сталинизма. Те не желаят да има реформа- нуждата от такава не ги вълнува,вълнува ги само оцеляването на тяхната мафиотска система.
5
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Танев що не вземе да си подаде оставката вече? То е ясно, че не става. И не само заради него самия, доста калинки са се намърдали в системата покрай РБ.
4
1
 
5
 
! Отговори
дебреее преди 8 години
169 интервюта?? Значи проблемът е в теб, Воденичаров.
3
2
 
7
 
! Отговори
Веселинов преди 8 години
А този т.н. "министър" дали вярва, че Фредерик Жолио-Кюри е лауреат на Нобелова награда по физика, а не че е взел фамилното име на жена си, само и само за да се изфука с него, че иначе нищо не бил направил???
2
0
 
8
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 8 години
Какво й беше на двустепенната система на образование?Сега ще валидираме клас или етап от основното образование без дори да сме стъпвали в училище, ще учим в интегрални колежи,които дублират професионалните училища ....Само да увеличаваме броя на учебните заведения и административния персонал в тях.Въобще не виждам смисъл в тези реформи.
1
1
 
11
 
! Отговори
д преди 8 години
Къса брада,сигурно има и й кръстче,този е неоосмански джихадист .