315 млади лекари положиха Хипократова клетва

Всеки ден ще сте на изпит пред пациентите, каза им Ваньо Шарков
14 яну 2016 12:44,
30
315 млади лекари положиха Хипократова клетва
Снимка: Bulphoto, архив

Новозавършилите 315 млади лекари от Медицинския факултет към Медицинския университет в София положиха Хипократовата клетва на тържествена церемония в НДК, съобщава БТА.

Във випуск 2015 има 68 отличници, от тях 5 завършват с пълно отличие, каза деканът на факултета проф. Марин Маринов. Отличниците бяха наградени със "Златен Хипократ".

Още по темата

Проф. Маринов призова медиците да продължат да четат и да се развиват, да работят в интерес на пациента и да не забравят, че медицината е изкуство. Той подчерта, че анкети сред новозавършилите лекари показват, че интересът към специализиране и работа в чужбина все още е висок, продължава критичното отношение към системата на българското здравеопазване и към ниското заплащане на лекарския труд.

С "Добре дошли" посрещна младите лекари зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той им напомни, че от днес започват трудностите пред тях и че всеки ден "ще се явяват на изпит" пред пациентите си.

"С дипломиращите се днес лекари средната възраст на българските медици спадна, а това е добра новина", допълни д-р Шарков.

Абсолвентите бяха поздравени от председателя на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, който им благодари за това, че са проявили силата, желанието и са поели риска да изберат най-съдената, но и най-благородната професия. Никога не забравяйте, че тези, които са ви учили, ще бъдат и тези, които ще ви помогнат, допълни Грозев в поздравлението си към медиците. Той им напомни, че "от утре започват безсънните нощи".

Младите лекари от випуск 2015 връчиха статуетка "Пламък на човечността" на първокурсниците от факултета с посланието, че преди всичко са хора. Лекарите бяха поздравени от името на премиера Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Клетвата преди 8 години
Клетвата: Ще напусна Булraристан и ще пращам пари от чужбина
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свещенната тъпота храни и докторите.Без тези свещенници, няма да има и доктори.
25
0
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 8 години
До Д-р Г Русева- честито дипломиране и успех в личен и професионален план!С един израз от вашия пост не съм съгласен - "простота"! Твърде мек за противните изказвания под такава светла дата като вливане на млади и ентусиазиране Лекари в системата.Това си е чиста простотия ,злоба и арогантност. Тези безработни/ вероятно/ некадърници съдят по себе си за всичко.бог да им прости свещената тъпота! Амин
24
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ще имат да лекуват бежанци цял живот.
23
0
 
1
 
! Отговори
7777777777777777777 преди 8 години
И от 315 ПЕТНАДЕСЕТ ще останат в България да работят Какво се радвате
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 22На този въпрос ще си отговориш, когато имаш същия опит.Човек не току -така се настройва срещу нещо или някого.Винаги има някаква предистория, която за публиката е "моите съболезнования", но за потърпевшите ...няма думи с които може да се опише скръбта.РАЗБЕРЕТЕ ГО - НЯМА ТАКИВА ДУМИ,САМО УСЕЩАНЕКойто не го е усетил, не го знае.След това, докторите се извиняват, жалят, съчувстват-дори казват "в божиите ръце"но СЛЕД КАТО СА НАПРАВИЛИ ПОРАЗИЯТА!!Никой не мисли ПРЕДИ ПОРАЗИЯТА
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съжалявам за загубата Ви! Но дали е редно да слагаме всички под общ знаменател?
20
2
 
3
 
! Отговори
С уважение, но..мъка преди 8 години
По друг начин ще разсъждаваш, когато докторите вземат живота на най-близкото ти същество.
19
0
 
3
 
! Отговори
д-р. Гергана Русева преди 8 години
Като един от тези 315 "млади емигранти", "герой на Клавдий", "лицемер", "меркантил", но също и като лекар, завършил с една единствена петица, положил мвлного усилия, безчвръзки в медицинската сфера, но работещ вече в клинична практика(а представете си и кръвно мога да меря) тук в България, ще Ви кажа, скъпи сънародници, че тези коментари, изпълнени със злоба, завист, очевидно неразбиране и откровена простота, карат голяма част от моите колеги да заминават там, където биха получили заслуженото уважение! Надявам се следващия път, когато имате нужда от лекар, да си спомните тези Ваши разсъждения
18
2
 
5
 
! Отговори
клетва преди 8 години
Ако клетвата прави студента Лекар и Човек ... да , ама не.Скоро след завършването колко много се самозабравят и се мислят за нещо по= по = от масата , а повечето са си най-обикновени лицемери, меркантили и папагали.
17
1
 
2
 
! Отговори
лекари преди 8 години
Студент по медицина на изпит, трябва да опише как се извършва цезарово сечение. Говорил каквото говорил, накрая професорът го прекъсва:- Колега, пропуснахте една важна подробност. След като приключите операцията отивате в чакалнята и прерязвате гърлото на бащата. Само така можете да сте сигурен, че сте избил цялото семейство.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са ли попове? Или най-лошото - да имат умрели наскоро роднини?
15
5
 
3
 
! Отговори
Виктор Калев преди 8 години
Тея стават за шоуто на Клавдий, едва ли стават за доктори.
14
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 8 години
До АнонименMnoo si prost i zloben, w Germaniq nqma ni 1 lekar kojto raboti neshto razlicno!!! Sorry za majmunicata, n rabotniqt mi komp nqma kirilica
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи ,завършили са е са положили клетва. Но докато станат лекари ще им трябва още учене ,изпити и най-вече стаж и опит.Иначе някои от тях сега още и едно кръвно не могат да премерят ,камоли да лекуват.И стига с тая чужбина-там наистина търсят и плащат много ,но на лекари с много опит ,стаж и препоръки.Може и да отидат в Германия ,Англия или Франция но ще започнат като санитари или болногледачи на минимална заплата.Иначе и в България някои лекари си докарват по 30 -40 000 лв .Но лекари ,не студе
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
315 млади лекари на път за чужбина ! Приятно пътуване и не се връщайте!
11
3
 
2
 
! Отговори
...... преди 8 години
Оф, Оф ще се явяват на изпит пред пациентите...
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да я положат на немски или английски! Зависи коя държава ще предпочетат.
9
1
 
11
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Честито на младите доктори, дано някой остане и да ни лекува!!!
8
2
 
23
 
! Отговори
кочо преди 8 години
..."315 млади емигранти положиха Хипократова клетва"...