315 млади лекари положиха Хипократова клетва

Всеки ден ще сте на изпит пред пациентите, каза им Ваньо Шарков
14 яну 2016 12:44,
30
315 млади лекари положиха Хипократова клетва
Снимка: Bulphoto, архив

Новозавършилите 315 млади лекари от Медицинския факултет към Медицинския университет в София положиха Хипократовата клетва на тържествена церемония в НДК, съобщава БТА.

Във випуск 2015 има 68 отличници, от тях 5 завършват с пълно отличие, каза деканът на факултета проф. Марин Маринов. Отличниците бяха наградени със "Златен Хипократ".

Още по темата

Проф. Маринов призова медиците да продължат да четат и да се развиват, да работят в интерес на пациента и да не забравят, че медицината е изкуство. Той подчерта, че анкети сред новозавършилите лекари показват, че интересът към специализиране и работа в чужбина все още е висок, продължава критичното отношение към системата на българското здравеопазване и към ниското заплащане на лекарския труд.

С "Добре дошли" посрещна младите лекари зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той им напомни, че от днес започват трудностите пред тях и че всеки ден "ще се явяват на изпит" пред пациентите си.

"С дипломиращите се днес лекари средната възраст на българските медици спадна, а това е добра новина", допълни д-р Шарков.

Абсолвентите бяха поздравени от председателя на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, който им благодари за това, че са проявили силата, желанието и са поели риска да изберат най-съдената, но и най-благородната професия. Никога не забравяйте, че тези, които са ви учили, ще бъдат и тези, които ще ви помогнат, допълни Грозев в поздравлението си към медиците. Той им напомни, че "от утре започват безсънните нощи".

Младите лекари от випуск 2015 връчиха статуетка "Пламък на човечността" на първокурсниците от факултета с посланието, че преди всичко са хора. Лекарите бяха поздравени от името на премиера Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тва с кремавата ризка как ехидно се хили. Пука му за Хипократова клетва.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди малко се прибрах оттам. 315 общо, от тях 89 чуждестранни студенти, така че българите са малко певече от 200. Москов не удостои с присъствието си събитието, а като прочетоха приветствието на Борисов се чу лек смях в залата. Във всички речи и от декана, и от Шарков и от председателя на БЛС Грозев призоваваха абсолвентите да останат в Бългаия.
5
1
 
4
 
! Отговори
ААА преди 8 години
кат са на изпит, що пациента не може да ги скъсса и да повтарят?
4
2
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
kolko ot tqx 6te spqzqt kletvata tova e vaprosa
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй като по природа съм доста наивен, преди години попитах един доктор дали е положил Хипократова клетва. Той ме погледна така, като че ли вижда марсианец.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тях 260 заминават за чужбина, останалите се деца на разни светила и кариерата и парите са осигурени, останалите се насочват към фармацевтичния сектор и няколко ентусиаста решават да се борят с БГ здравната система. Познах ли?....За съжаление, ДА....мъчно ми е за България и ме е яд на тази простотия, манталитет...и това че, че там някъде по върховете единствената им цел е да имат собствени облаги, но поне като толкова се облагодетелстваш, направи нещо и за тази страна.
1
1
 
16
 
! Отговори
Драго преди 8 години
Колко от тях ще останат в България?...