Дават формулите по математика на изпитите след седми клас

Целта е децата на мислят логически, а не да зазубрят
18 яну 2016 09:07,
24
Дават формулите по математика на изпитите след седми клас
Снимка: Reuters. архив

Формулите по математика ще бъдат част от изпитните материали на националното външно оценяване по математика тази година, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева пред "Монитор".

Седмокласниците ще имат списък с формулите, които са изучавали и попадат в изпитния конспект. Така например учениците ще разполагат с Питагоровата теорема, както и с правилата за изчисление на лице на триъгълник, трапец, ромб и др.

Кандидат-гимназистите ще разполагат не само с формулите по геометрия, но и с тези по алгебра. Те ще разполагат с пълния списък от правила, но сами ще трябва да разпознаят коя от формулите им е необходима за решаване на дадената задача и как да я приложат.

Промяната се прави с цел децата да не се стремят просто да наизустят или зазубрят дадени формули, а да мислят и разсъждават логически, обясни Кастрева.

Това ще са и основните умения, които ще търсят и оценяват проверяващите на националните изпити за гимназия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Питагоровата теорема я не знаете ясно ми е колко задачи сте решили.
18
2
 
4
 
! Отговори
Правилно преди 8 години
Според мен е правилно да се дават формулите - целта е да можеш да приложиш формулите, а не да "откриваш топлата вода". Абсолютно ненужно е да помниш 30 формули. Много по-важно е като погледнеш задачата да прецениш коя формула, теорема и т.н. е приложима. В "онези" години - преди 1989 - на изпити в института ползвахме сборник с формули и функции. Който не знаеше пак беше скъсан. Целта е да мислиш и да прилагаш наученото, и вече откритото.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
....отрежат. И когато им го сметнах с елката ме погледнаха умно и продължика да си чертаят с по пода с тебешир.
16
1
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Прави си, жена ми е учителка по БЕЛ и всеки път когато и дам да ми редактира някои документи ми открива куп грешки, които също се учат в 7-ми клас. Но БЕЛ никога не ми е бил силна страна и никога не ми е било цел да запомня нещо. Но когато правя интервюта за работа и видя глупави правописни грешки като " средно образувание" направо ги подминавам.ПС: Имах случай в работата когато двама колеги с час и половини определяха хипотенузата на триъгълник 13-14м с ролетка, за да знаят какво желязо да от
15
0
 
4
 
! Отговори
7калсник преди 8 години
До Инженермай си забравил, че едно време на изпитите за ВУЗ разрешаваха да се носи една жълта книжка с всички формули в нея. На теб някои от тях може и да ти вършат работа, ама на продавачката в МОЛ-а примерно, не са й нужни, нито на учителката по БЕЛ, нито на учителя по история.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До седмокласниктригонометрични формули се казва, то пък ако една задача може да се реши само по формули егати изпита.А и по-важно е да знаеш как се извежда една формула, а не крайният й вид. Така че в това решение няма нищо интересно.
13
0
 
7
 
! Отговори
седмокласник преди 8 години
В 7 клас НЕ се учи Питагорова теорема. И едно време на изпити разрешаваха да се носи една жълта книжка с математическите формули. То, ако една формула можеше да реши задачата, всички щяхме да сме супер математици. Ама не сме.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време в университета в математическия факултет правиха експериментални изпити където на изпит можеше да си носиш всичко и да гледаш - и лекции и учебници докато си развиваш въпросите. Резултата беше над 70% скъсани.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта е да може след 7-ми клас да не излизат деца по-умни от премиера Бойко Борисов - Краля Слънце. Че то до момента всеки 2-ри седмокласник е по-умен и знае повече от него, а това е за срамотите. Та министрите трябва да помислят за този проблем и ето ти решение - къде са ми тръгнали формули да ми знаят.... я да вземат пример от Бойко - една формула в тиквата си няма, пък премиер станал човека...... формули да ми знаят, не ги е срамм!!!! Браво на министъра, умно, умно...!!!!
10
0
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Г-н Икономист,идеята на математиката от години е, не да те научи да смяташ (15х13), а да си развиваш сивото вещество. В някои държави в часовете решават судоко, дали им трябва в реалния живот.ПС: Прав си че в интернет може да намериш всичко, но първо трябва да знаеш какво и как да потърсиш.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каква пък е тази драма, голяма работа, че ще дават формулите. Който не става и с решени на 50% задачи ще се ***, а който е решавал задачи, той отдавна ги е научил формулите. Така, че няма никаква драма.По-интересното е някой, който не знае формулите да успее да реши задачите, това си е природен талант вече и той не е за изпускане :)
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С такива като теб г-н "Икономист" цъфне и върза икономиката...
7
3
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Формулите и без това в момента се зубрят. Не е важно да се назубрят 30-на формули, важно е да можеш да ги използваш по предназначение - в това се изразява мисленето. Само се замислете как се работи в практиката. Всеки може да отвори компютъра и за отрицателно време да намери каквото му трябва, за да реши даден казус, без необходимост от губене на време в зубрене и в припомняне на "ама това как беше". Реалността се променя и образованието няма как да е с правила от соца.
6
3
 
6
 
! Отговори
м..да преди 8 години
До 1 -Абсолютно прав(а) сте. Ако не могат да запомнят няколко формули ,за къде сме.Те и таблицата за умножение няма нужда да я знаят-ще ползват калкулатор ....Съвсем ще ни закопаят образованието.Поне досега имахме добри математици.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1)Седмокласниците ще имат списък с формулите, които са изучавали и попадат в изпитния конспект. Така например учениците ще разполагат с Питагоровата теорема, а тя се учи в 9 клас.2)Дават формулите по математика на изпитите след седми кла с- АМИ ДАЙТЕ ИМ И РЕШЕНИЯТА!
4
0
 
20
 
! Отговори
Инженер преди 8 години
Електроинженер съм и смея да твърдя че формулите които се учат в 7-ми клас са може би най-важните в математиката. Необходими се масово в техническите университети, а и в момента работя с тях постонно. Вярно че на някои хора няма никога да им потрябват, но тези които ще ги ползват горко им.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя глупостта си е по рождение , но друго си е и като се развива...
2
4
 
10
 
! Отговори
ъх................. преди 8 години
И пак няма да им вдигнете резултатите и после да се хвалите по телевизията как сте развивали образованието. Вярно, че има и сложни формули, но да давате питагоровата теорема и лице, на някои от простите фигури. Боже, боже. Ами че това дете като стане работник и трябва да отреже нещо и да го разчертае, кой работодател ще го чака да рови по справочниците и да смята два дена.
1
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 2017 им дайте и решенията на задачите. Нека сами познаят, кое решение на коя е.В седми клас ти трябват 20-30 формули, ако и тях не знаеш, по-добре да не минеш следващата година.Защо сме глупави после, ами затова ...