Борим снега с машини от времето на Тато

Някои от снегорините са на по 30-40 години
Обновена: 19 яну 2016 08:09 | 19 яну 2016 07:22, Александър Попов
71
Борим снега с машини от времето на Тато
Снимка: Булфото, архив

Част от машините на фирмите, поддържащи пътищата, са още от времето на Тато. И нормално - лесно се повреждат и затова не успяват да се справят със снегопочистването на шосетата при тежки ситуации, пише "Монитор".

Някои от тях надхвърлят възраст от 30 години, други пък някога са били в резерва на армията и с десетилетия са стояли в складовете. Според автомобилни експерти това също ги прави ненадеждни.

Не бива да се забравя и фактът, че са съветски машини, харчещи астрономически количества гориво. Тези на базата на автомобила ЗИЛ в зависимост от модификацията горят от 37 до 43 л на час.

Инж. Павел Диковски, председател на Браншова камара „Пътища”, обясни, че броят и типовете на машините трябва да се съобразяват в зависимост от районите, където ще работят.

В началото на сезона бе обявена готовността на около 3000 машини, които да се занимават със зимна поддръжка. Като цифра това е достатъчно за цялата републиканска пътна мрежа от почти 20 000 км шосета. От пътната агенция не предоставиха информация колко от машините, ангажирани в последните дни с разчистване на снега, са се повредили.

По данни на АПИ в нощта срещу понеделник сняг по пътищата са разчиствали 1100 машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: снегорини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
какъв кеф руската техника ще върви по евроатлантическите магистрали и бензинаефтин какъв живот само
46
1
 
2
 
! Отговори
Снежан преди 8 години
Какво искаме като 85% от управляващите са от Татово време и възпитание.
45
0
 
5
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Като се направи разследване от Европол срещу 10-те Топ милионери на Прехода ето ти пари за нови снегорини , да де ама те са приятели на всички в Парламента , демек няма да стане
44
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Какви съветски и руски машини па те ако идържат една година на втората са се рзпаднали тоя пани лъже че с руски машини работят.Некой да е чул руски камион да има блокаж на колелетата това боксува на една педя снег и неможе да върви само тия снег чистили с това.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Борим снега с машини от времето на Тато"Какво пък искате? Това са най-добрите машини, на Тато! Те са на световно ниво, каквато беше БГ-то при него. То даже, ако не ме лъже паметта, тогава нямаше такива гадни демократични, *** и олигархически виелици и преспи.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стари и харчат, ама са ги "купили", за по леф бройката!
41
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера един познат ми цитира какво казал един стар човек:Преди време на това му викахме зима, а сега му казват бедствие!? :)
40
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Била съм малка по времето на Тато и нямам спомени, но като се замисля, всичко което има в България освен двете магистрали почнати пак тогава, всичко е построено по времето на Тато - пътища, заводи, техника, всичко за, което се сетите. Днес няма масово строителство на пътища, то даже и сносна поддръжка няма, няма строеж на български заводи, само чужди фирми, нищо не се строи, но за сметка на това се плюе по миналото време, а новите смешници нищо не правят, само приказки - но хората вярват - овци!
39
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На бугарина все някой е длъжен да му чисти и да му слугува, щото разбираш ли той си плащал и това му е насаждано с години. И по света си плащат, ама никой не мързелува кат тукашния народ, всички работят и сами си чистят
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как пък нито една машина на повече от 10 години не видях да чисти из българско. Къде са ви зиловете
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно ще бъде да разберем как тогава машини принадлежали на държавата са се озовали в частни фирми?
36
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
stiga s tozi Tato nekadarnik i kradec
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко да нее от времето на хан аспарух.
34
2
 
22
 
! Отговори
ехоооооооо преди 8 години
стадоооооо събуди сееееее
33
9
 
2
 
! Отговори
f преди 8 години
До 44Какви автомобили тогава, младеж ?? Стегни се !
32
1
 
34
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Стига ревахте.Малко ли се плаща на фирмите да "почистват",та не могат постепенно да подменят техниката?Ама чорбаджиите първо джип и бмв ще купят,техниката майната й.Пък как се отчитат курсовете на снегорините,със спуснато или вдигнато гребло,това е фирмена тайна.А че няма случайни фирми на такива сссладки места е ясно.
31
0
 
31
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Какъв сняг, бе!? Нас един по-силен дъжд ни ликвидира напълно. Не може 30 години да крадеш и да чакаш някой да инвестира (друга дума за грабеж)..
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама чакайте малко. В повечето случаи това не е ли проблем на фирмите които взимат големи пари за почистване. Да си правят сметката дали могат да се справят с наличната техника. И шефовете им вместо да си купуват мерцедеси да заделят повече пари за обновяване на тази техника.
29
0
 
2
 
! Отговори
Защо ли? преди 8 години
А че що ни сме си зели новички, айтъй? То сига има сичку.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видно е,че кретаме със стара техника,освен в София и тук там по големите градове няма никъде роторни малки снегорини за разчистване на улици и тротоари.До кога така ще я караме?Освен това лятно време вместо да имаме машини за почистване на улиците,едни каки с метли вдигат прахоляка по градовете.Само ще ви кажа,че машини за почистване има в Англия от времето на конния впряг...