Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"

Знакови възрожденски произведения също не намериха място в програмата
23 яну 2016 07:45,
202
Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"
Снимка: архив, Булфото

Началният текст на "История славянобългарска", който до момента се изучаваше в 6. клас, не е част от новата учебна програма, съобщава вестник "Стандарт". 

 
Там не присъстват също и "Вятър ечи, Балкан стене", "Хубава си, моя горо" и "Къде си вярна, ти, любов народна". 
 
Това става ясно от проектите за нови учебни програми, които  министерството на образованието и науката публикува на сайта си. Тъй като на него са качени само проектите за 2, 6 и 8 клас, не е ясно дали тези произведения няма все пак да се изучават в някой от другите класове. Такъв например е случаят с Ботевите "Хайдути", които от шести слизат в пети клас. 
 
Новост при шестокласниците е включването на "Робинзон Крузо" в програмата им. Шест са текста от български автори задължителни за изучаване - "Косачи" от Елин Пелин, "Братчетата на Гаврош" от Христо Смирненски, "Художник" на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото "Под игото", "Серафим" на Йовков и "Отечество любезно, как хубаво си ти!" на Вазов. 
 
Засега това са примерни проекти, а не окончателни програми, като бележки по тях могат да бъдат давани до 22 февруари. 
 
Това са готовите отпреди три години проекти на учебни програми, които бяха изготвени по времето на първия мандат на ГЕРБ, коментират учители пред всекидневника.
 
Материалът по литература от девети и десети клас пък слиза в сбит вариант в осми. Тогава децата ще изучават както Античността, така и Ренесанса. Липсват литературни произведения на Класицизма, който досега се учеше в десети клас. Сред предвидените за изучаване автори са Сафо, Бокачо, Шекспир и Сервантес. Българските произведения, които ще се учат в този период, са "Азбучна молитва" и "За буквите".
 
Министерството бърза да оповести промените в програмите за тези класове, тъй като издатели настояха, че те трябва да бъдат публикувани по-рано, за да има време да бъдат изготвени учебниците. Заради кратките срокове в момента се очаква проблем с помагалата за пети и първи клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език.
111
4
 
11
 
! Отговори
Нямам думи. преди 8 години
"Какво значение има,че по-голямата част от БГ нация не знае,че Паисий е живял по време *** Византийското робство?!" И аз не знам. Без дъх останах.
110
4
 
21
 
! Отговори
Мина преди 8 години
От целия славянски род най-славни са били българите. Първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те са завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци просели от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И затова българите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както и споменах- това е написал Паисий Хилендарски.
109
3
 
25
 
! Отговори
Мина преди 8 години
Един народ, който не уважава своята история, своя език, бит и култура, този народ отпиши го. Нашите държавни чиновници са продажници, това е самата истина, а в същото време народа спи и ще проспи своето минало, настояще и бъдеще. Днес едно ще премахнат, утре друго, то така се започва, докато останеш без история и без корен, все едно дърво без корен. Без тези важни неща си никой, ти си роб, всеки ще ти мачка. ЕС и САЩ никога не са мислили за наше добро, сега ни приготвят за продажба и това е факт
108
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да анализираме:Даниел Дефо безспорно е бил пич.Освен Робинзон Крузо е писал памфлети срещу властта и църквата.Има един страхотен цитат на Дефо"Никога не е късно да поумнееш".Но защо точно Робинзон Крузо е изборът за 6-ти клас?Защото бял човек опитомява дивак,нали!Освен това в светлината на евроатлантическите ценности става дума за една мъжка дружба.Какво значение има,че по-голямата част от БГ нация не знае,че Паисий е живял по време *** Византийското робство?!
107
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kakva e tazi glupost ot MON???
106
2
 
19
 
! Отговори
ббг преди 8 години
Докато министерството не се разчисти от хората на Местан ще е така!
105
2
 
2
 
! Отговори
недоволен преди 8 години
"Бележки, становища и предложения по проектите на учебни програми по общообразователните учебни предмети за I и за VI клас могат да бъдат изпращани към дирекция Образователни програми и образователно съдържание на e-mail: a.tringov***mon.bg до 22 февруари 2016 г. (включително)" - от сайта на МОН
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а защо го няма ескалибур мечът на крал артур- българите се намаляват и историята ни исчезва.за тази българия която изградиха наще политици никога няма да я защитя
103
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко това трябва да се спре, българска простотия, децата по света от малки учат компютри, ИТ, бизнес ние учим средновекощина, и то силно изкривена, особено с освобождението, което беше рускотурска война, една от многото войни, спомням си задължителните руски гимназии как ни промивате главите с руска поезия, добре че поне това махнаха да не учат децата ми
102
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да ликвидираш един народ, отнеми паметта му, отнеми достойнството му, убеди го, че е роб по рождение и нищожество по даденост. Най добрия роб е доброволно приелия робското си положение!!! Както е тръгнало, ще почнат да ни убеждават, че винаги сме били хора без достойнство, род и родина!!! Без история, без писмо и четмо, без герой!ГОТВЯТ НИ УПОРИТО ЗА ТУРСКИ САНДЖАК И ТОВА СИ Е!!! Скоро ще започне отново атаката за подмяна на населението с "правилно" от "мигрантите", всъщност армията на исляма
101
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?О, неразумний юроде, вече ще се викаш Робинзон Крузо. По-европейско е.
100
2
 
8
 
! Отговори
Тишунко Сагапа преди 8 години
В програмата ще има ли 'Терзанията на Свирколета'?
99
9
 
0
 
! Отговори
dp преди 8 години
Толкова много изказали се загубеняци - е, не само разбира се - и все толкова гласовити.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гарантирано от ГРУБ - Горди Рекетьори и Убийци на Българи.
97
3
 
25
 
! Отговори
Летописец преди 8 години
...... и беше лето 2016-того кога в онези земи опоскани от кой що беше минал, кога на тези земи стъпиха цар *** и царица Винетка и рекоха - Ей това ще е царството ни ! На тази земя царство ще си построим, данъци ще наложим, народа гладен ще държим ... а царица Винетка само допълни - и Винетки ще плащат ..... дето по земята ни ходят ! И се съгласи цар *** с нея па плеснаха с ръце и се прегърнаха ! И тогаз дойде писмото що канят Винетка на Молитвена закуска отвъд морето, що я зарадва ....
96
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Министър,предлагам така както едно време имаше "Чавдарчета" за малките и "Комсомолци" за по-голямите, то сега да има " Винетувчета" за малките и "Индианци" за по-голямите ! Така ще запазим славните ни традиции и история !!!
95
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туркофила от Банкя не си поплюва ! Остава да затворят църквите . Е,и кой е ,,лудият,, в България ?
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 129Евала бате ! Уби ме от смях с точния си отговор !!! С малко думи - но точно и яно !!! Още веднъж ЕВАЛА !!!
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой е лудият ?