Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"

Знакови възрожденски произведения също не намериха място в програмата
23 яну 2016 07:45,
202
Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"
Снимка: архив, Булфото

Началният текст на "История славянобългарска", който до момента се изучаваше в 6. клас, не е част от новата учебна програма, съобщава вестник "Стандарт". 

 
Там не присъстват също и "Вятър ечи, Балкан стене", "Хубава си, моя горо" и "Къде си вярна, ти, любов народна". 
 
Това става ясно от проектите за нови учебни програми, които  министерството на образованието и науката публикува на сайта си. Тъй като на него са качени само проектите за 2, 6 и 8 клас, не е ясно дали тези произведения няма все пак да се изучават в някой от другите класове. Такъв например е случаят с Ботевите "Хайдути", които от шести слизат в пети клас. 
 
Новост при шестокласниците е включването на "Робинзон Крузо" в програмата им. Шест са текста от български автори задължителни за изучаване - "Косачи" от Елин Пелин, "Братчетата на Гаврош" от Христо Смирненски, "Художник" на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото "Под игото", "Серафим" на Йовков и "Отечество любезно, как хубаво си ти!" на Вазов. 
 
Засега това са примерни проекти, а не окончателни програми, като бележки по тях могат да бъдат давани до 22 февруари. 
 
Това са готовите отпреди три години проекти на учебни програми, които бяха изготвени по времето на първия мандат на ГЕРБ, коментират учители пред всекидневника.
 
Материалът по литература от девети и десети клас пък слиза в сбит вариант в осми. Тогава децата ще изучават както Античността, така и Ренесанса. Липсват литературни произведения на Класицизма, който досега се учеше в десети клас. Сред предвидените за изучаване автори са Сафо, Бокачо, Шекспир и Сервантес. Българските произведения, които ще се учат в този период, са "Азбучна молитва" и "За буквите".
 
Министерството бърза да оповести промените в програмите за тези класове, тъй като издатели настояха, че те трябва да бъдат публикувани по-рано, за да има време да бъдат изготвени учебниците. Заради кратките срокове в момента се очаква проблем с помагалата за пети и първи клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари "българи", отче Паисий, покажете ми гроба на един "български" цар погребан в земите ни, а аз ще ви покажа стотици ТРАКИЙСКИ гробници в цялата страна + бронзовата склуптура на Севт III като доказателство кои сме и какво сме !!!Това и е хубавото на историята че не можеш да я скриеш или промениш !!! Рано или късно излиза на яве !!!
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам защо се намесва Русия. Целта на това е да се забрави историята на България, за да се създаде една хомогенна европейска маса, да няма национално самосъзнание.
50
2
 
6
 
! Отговори
гтф преди 8 години
н-е-к-а-д-ъ-р-н-и-ц-и са гербавите, н-е-м-о-й-к-о-в-ц-и, грам акъл немат, но пък със самочувствие до небесата. по-п-р-о-с-т-и- хора не съм виждал
49
2
 
4
 
! Отговори
гтф преди 8 години
какво друго може да се очаква от продажни ***, като герп
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На изчезващ народ история не му е нужна
47
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
АЛООООО ТАНЕВ ТИ БЬЛГАРИН ЛИ СИ
46
2
 
2
 
! Отговори
kk преди 8 години
ami Vinetu koga
45
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До към министърчето безО,неразумни УРОДЕ,поради что се срамиш да се наречеш българин!!!- - - -Е па оти не сам бугарин, а съм ТРАКИЕЦ, те затова !!!
44
4
 
0
 
! Отговори
Хааа, ха, ха, ха, ха преди 8 години
Чета, чета, и не мога да повярвам ..... ????? ...... ПЕТКАН ????? Дори и в превода руснаците са си сложили някакъв техен герой ?????? Дори и в приказките си позволяват да изменят героите ?!Задължително трябва да има руснак ! Иначе -- няма такава приказка ?????
43
2
 
8
 
! Отговори
към министърчето без преди 8 години
О,неразумни УРОДЕ,поради что се срамиш да се наречеш българин!!!
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И понеже говорим за история .... нека всеки който се чувства българин да отиде и да се поклони на гроба на създателя на държавата им Аспарух, или както и да се е казвал там, който е в Украйна !!! Стои си там и ги чака !!!
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Калина до 40Ей, не се спирате да плюете. Какво общо в случая има Русия?-- - - - - -Нищо, освен най-главното - БЪЛГАРИТЕ ! Народ който няма нищо общо с нас ! Иначе нищо друго !!! Просто ни убеждават че тук са живяли българи ??????? А от всичко проучено до сега ясно се вижда че БЪЛГАРИ по нашите земи не са живяли !!! А и да е имало, то численоста им е била толкова малка че дори не са оставили следи от съществуването си по тези земи !!! Иначе ... нищо друго .....
40
5
 
13
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
до 54"Русия ни е освободила от робство" ...И пак ще ни освободи !
39
4
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Най-добре вместо за Левски да изучават за Петкан-дивака !Те и без това вече ни превърнаха на ***.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужас.. някога като дете, за мен Робинзон Крузо и Островът на съкровищата бяха нещо едновременно и тайнствено, и загадъчно и романтично... а сега се превръща част от "материала"..
37
4
 
22
 
! Отговори
Свобода преди 8 години
Аз уча детето си, че българите са били под турско робство. Няма други думи за тая тирания от тия азиатски нецивилизовани натрапници. А Мутрата се вижда какъв мъж е, само на думи, стои пред западняците като скопен полуиди.о.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Премиере Борисов изрини тия ДПС-арски мекерета от Министерство на образованието или направо го закрий
35
4
 
13
 
! Отговори
ист преди 8 години
Ясно е че всички умни деца ще напуснат България. За това вместо да си губят времето с изучаване на книжки и световна история, да научат немски и английски,за да са подготвени за живота. Тук ще останат посредствените,каквато ни е ограбената държава.
34
2
 
11
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Днес.бг, и вие сте малко като онова министерство. Какво е това троене на коментари? Каква е тази цензура? Центрирайте се малко, моля!
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРусия е освободила България от робство.- - - - -Ето го още един готов "историк" !????? А *** направо ще му присъдят титлата - ПРОФЕСОР и доктор на науките !!!