Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"

Знакови възрожденски произведения също не намериха място в програмата
23 яну 2016 07:45,
202
Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"
Снимка: архив, Булфото

Началният текст на "История славянобългарска", който до момента се изучаваше в 6. клас, не е част от новата учебна програма, съобщава вестник "Стандарт". 

 
Там не присъстват също и "Вятър ечи, Балкан стене", "Хубава си, моя горо" и "Къде си вярна, ти, любов народна". 
 
Това става ясно от проектите за нови учебни програми, които  министерството на образованието и науката публикува на сайта си. Тъй като на него са качени само проектите за 2, 6 и 8 клас, не е ясно дали тези произведения няма все пак да се изучават в някой от другите класове. Такъв например е случаят с Ботевите "Хайдути", които от шести слизат в пети клас. 
 
Новост при шестокласниците е включването на "Робинзон Крузо" в програмата им. Шест са текста от български автори задължителни за изучаване - "Косачи" от Елин Пелин, "Братчетата на Гаврош" от Христо Смирненски, "Художник" на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото "Под игото", "Серафим" на Йовков и "Отечество любезно, как хубаво си ти!" на Вазов. 
 
Засега това са примерни проекти, а не окончателни програми, като бележки по тях могат да бъдат давани до 22 февруари. 
 
Това са готовите отпреди три години проекти на учебни програми, които бяха изготвени по времето на първия мандат на ГЕРБ, коментират учители пред всекидневника.
 
Материалът по литература от девети и десети клас пък слиза в сбит вариант в осми. Тогава децата ще изучават както Античността, така и Ренесанса. Липсват литературни произведения на Класицизма, който досега се учеше в десети клас. Сред предвидените за изучаване автори са Сафо, Бокачо, Шекспир и Сервантес. Българските произведения, които ще се учат в този период, са "Азбучна молитва" и "За буквите".
 
Министерството бърза да оповести промените в програмите за тези класове, тъй като издатели настояха, че те трябва да бъдат публикувани по-рано, за да има време да бъдат изготвени учебниците. Заради кратките срокове в момента се очаква проблем с помагалата за пети и първи клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е временно спокойно.Най вероятно тия дето са ги правили тези промени са бивши комунисти от най-тъпите и раболепните.Отдава са демократи от най-тъпите и раболепните.Най-вероятно американци или турци са ги изкомандвали това и те са се счупили да изпълняват.Би трябвало да сме щастливи,че в изблик на престараване и и доказателства кой е най-примерен прислужник не са организирали публични клади с книги на Вазов,Ботев или паисиевата история.Нищо де като изпукат някой ден,никой не е вечен.
11
3
 
0
 
! Отговори
фг преди 8 години
и какво има тогава
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жужат калинки във всички министерства и произвеждат идиотщина след идиотщина .
9
2
 
30
 
! Отговори
До vivian преди 8 години
Ок, само че на Робинзон Крузо какво има да му изучаваш? По тази логика що не пуснат Хари Потър в учебната програма?
8
3
 
23
 
! Отговори
vivian преди 8 години
История славянобългарска трябва да се изучава в по-горните класове, в 6-ти клас е много рано.
7
3
 
30
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Няма ли дух на патриотизъм,младите ще загърбят Майка Блгария,ще се отрекат от родното. На тяхно място ще дойдат други,които ще изучават корана с арабски ейроглифи,за да се унифициат изразните средства на различните племена.....Трибагренника трябва да е спуснат на фасадата на всяко училище.....
6
3
 
34
 
! Отговори
e преди 8 години
Какво и беше на програмата преди 10 години, а преди 15??? Тези произведения не намират място за да направите един *** и глупав народ след време!!! Цялата програма Ви е сбъркана! ***!
5
4
 
39
 
! Отговори
duhku4e преди 8 години
***,пишат Учебници,а Ибрици им пригласят!
4
5
 
52
 
! Отговори
Свобода Българска преди 8 години
О, неразумни юроде ! Поради что се срамиш да се наречеш Болгарин?Аз съм Българка! Робинзон Крузо - не
3
2
 
43
 
! Отговори
Мучачос преди 8 години
Дискриминация към едно малцинство с културна единтичност,нежелаещо обучение и работа,а децата му раждат на 12 години. За да се породи интерес към науката да се включи изучаването на "Кама сутра""
2
6
 
47
 
! Отговори
колко удобно преди 8 години
Някой учуден ли е след турското присъствие продължават да полират мозъците на подрастващите и един ден ще се укаже ,че тук никога не ни е имало.
1
3
 
59
 
! Отговори
гневен преди 8 години
Еми даааа--продължава заличаването на нашата история и българското самосъзнание....Абе направо да посват да учат децата биографията на Кончита Вурст.....