Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"

Знакови възрожденски произведения също не намериха място в програмата
23 яну 2016 07:45,
202
Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"
Снимка: архив, Булфото

Началният текст на "История славянобългарска", който до момента се изучаваше в 6. клас, не е част от новата учебна програма, съобщава вестник "Стандарт". 

 
Там не присъстват също и "Вятър ечи, Балкан стене", "Хубава си, моя горо" и "Къде си вярна, ти, любов народна". 
 
Това става ясно от проектите за нови учебни програми, които  министерството на образованието и науката публикува на сайта си. Тъй като на него са качени само проектите за 2, 6 и 8 клас, не е ясно дали тези произведения няма все пак да се изучават в някой от другите класове. Такъв например е случаят с Ботевите "Хайдути", които от шести слизат в пети клас. 
 
Новост при шестокласниците е включването на "Робинзон Крузо" в програмата им. Шест са текста от български автори задължителни за изучаване - "Косачи" от Елин Пелин, "Братчетата на Гаврош" от Христо Смирненски, "Художник" на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото "Под игото", "Серафим" на Йовков и "Отечество любезно, как хубаво си ти!" на Вазов. 
 
Засега това са примерни проекти, а не окончателни програми, като бележки по тях могат да бъдат давани до 22 февруари. 
 
Това са готовите отпреди три години проекти на учебни програми, които бяха изготвени по времето на първия мандат на ГЕРБ, коментират учители пред всекидневника.
 
Материалът по литература от девети и десети клас пък слиза в сбит вариант в осми. Тогава децата ще изучават както Античността, така и Ренесанса. Липсват литературни произведения на Класицизма, който досега се учеше в десети клас. Сред предвидените за изучаване автори са Сафо, Бокачо, Шекспир и Сервантес. Българските произведения, които ще се учат в този период, са "Азбучна молитва" и "За буквите".
 
Министерството бърза да оповести промените в програмите за тези класове, тъй като издатели настояха, че те трябва да бъдат публикувани по-рано, за да има време да бъдат изготвени учебниците. Заради кратките срокове в момента се очаква проблем с помагалата за пети и първи клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото България е заприличала на джунгла и трябва да се научат подрастващите как да се справят в такива условия
131
2
 
1
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
РОБИН КРУЗО Е СЪЗДАТЕЛ НА БГ ИСТОРИЯ-КОЯ ТОЯ НЕГРАМОТЕН ЧЕ ИСКА ТОВА. А НЕ ЛИ Е ПОХУБАВАО ДА ЛЕНИН ИЛИ АМЕРИКО ВЪСПУЧИ ИЛИ КОЛУБО. ЕЙ КАКВО СТЕ НАМИСЛИЛИ НЯМА ДА СТАНЕ ИСТОРИЯТО НИ Е ПРЕДАДЕНА ОТ УСТА НА УСТА КОГАТО БЕХМЕ ПОД ОСМАН ИМПЕРИЯ И СЕ ЗАПАЗИ НАЩА ИСТОРИЯА ТИ ЩЕ МИ МЕНИШ ИСТОРИЯТА МИ .Я СЕ КРИЙ В ГАРДЕРОБА СИ И СЕ ТЪРСИ КАТО СЕ НАМЕРИШ ПОГЛЕДНИ СЕ В ОГЛЕДАЛОТО
130
2
 
5
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Нищо няма да направите, каквото и да махнете от учебниците, то няма да изчезне, ще бъде и ще пребъде в историята ни, и пак ще се чете. Те и турците 5 века са палили манастири с българска книжнина, българчетата почти не са ходили на училище, но историята се е запазила. И сега ще се запази, и пак ще се чете. Не се пънете продажници, няма да успеете, по-добре помислете какво ще учат за вас следващите поколения. А то, вярвайте, няма да е никак хубаво!!
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отклоняване на вниманието.Стар трик на политиците.Сега ние ще се караме и дърлим, а те ще оглозгат кавото останало и ще се изнижат по терлички.
128
3
 
4
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Какво искате бе хора, децата Ви ще учат "Робинзон Крузо", "Жития и страдания на славните ГЕРБЕРИ", "Превъплъщение и страдание на ДСБ", "Спомени и размисли за демокрацията" "РБ имали място в политиката или е миманс". Това ще помогне децата ни да избягат не в Америка а в Занзибар. До година ще махнат и цялата история на България свързана с Възраждането и тогава не се чудете ако децата ни няма да знаят нищо за ВЕЛИКОТО минало на България. Това е жестоката истина.
127
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Patriotizma e pochti umrial. Knigi niama da go sajiviat. Imam nabliudenia nad bulgari v chujbina - pochti samo zavist, licemerie, zloba i ako mogat da te vkarat v groba.
126
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тояга или брадва!Оставка на мекотелото!В ООН това е записано в резолюция и е определено като " културен геноцид"! Ерго РБ е в състояние на дефанзивна война, според ООН!
125
3
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
"Къде си вярна,ти,любов народна-За нашето отечество и слава,за нашата свобода и държава...Байраци български навред да вдигнем,към бога със кръст във ръка да викнем..."Безродниците това ли да оставят на децата ни да учат?Или "Вятър ечи...-Който носи мъжко сърцеи българско име...""О, майко моя, родино мила..."!!!!!!
124
4
 
13
 
! Отговори
ставри преди 8 години
Тия луди ли са?
123
3
 
13
 
! Отговори
До III преди 8 години
Доста деца, щат не щат, я изучават. Покрай турските сериали, децата научават не само историята на османската империя, но и съвременните им нрави и обичаи.Научават се да харесват само турска музина, турските имена, а майките им обзавеждат домовете им по моделите от турските сериали.
122
3
 
15
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Ние ще им купим "Моята борба" на един СВЕТОВНО ИЗВЕСТЕН автор!!!! И нещата ще си дойдат на място!
121
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки истински българин е длъжен да учи децата и внуците си на истинската българска история независимо с какво ги облъчват в училище !
120
3
 
18
 
! Отговори
Cky2k преди 8 години
После може и Винету
119
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама още ли се учи българска история и български автори по литература? Мислех, че ДПС-то отдавна ги е махнало! ЕЕй и в потурчването сме 30 години назад.
118
3
 
27
 
! Отговори
Недоучкин преди 8 години
Учете децата на глупости, ние пък вкъщи ще ги учим че учителите лъжат защото политиците ги карат, ще ги учим как да пазят българщината.
117
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво се получава-българчето знае кой е Даниел Дефо,но не знае кога е живял Паисий Хилендарски.Честито!Започна се със заличаването на българската история!
116
17
 
6
 
! Отговори
III преди 8 години
Не разбирам защо не се изучава Османка История при положение че сме живяли 485 години при Османците , тука нещо не е наред в България , та Османската История е част от История на България , ама не може ей така да прескочим 485 години
115
3
 
17
 
! Отговори
Левски преди 8 години
БОЖЕЕ ИЗБАВИ БЪЛГАРИЯ !
114
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много.
113
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паисий Хилендарски 1722-1773г,така е,като престане да се изучава ще излезе ,че е съвременник на Тодор Живков,комунист с комунист!