3 млн. лева дава Турция за четири училища у нас

Малко било, само 40% от разходите на школата
146
3 млн. лева дава Турция за четири училища у нас
Снимка: Булфото, архив

Сумата, която отпуска Турция за четири учебни заведения в България, е около три милиона на година, пресметна говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

Още по темата

Според него обаче това е много малка сума, защото бюджетът на останалите училища в България бил по 10 милиона лева годишно за около 200 деца.

Ахмедов обясни пред bTV, че само 40% от средствата на четирите училища идват от Турция и отрече това да се отнася за останалите дейности на Главното мюфтийство у нас.

По думите му изповеданието има още над 10 секторни политики, за тях не идват пари от Анкара. 

"Сектор "Образование" при нас са училищата и Висшият ислямски институт, финансирането на които е скрепено с междудържавен акт от 1990 г. и всичко е разписано подробно", настоя той.

"Това са нормални училища - гимназии под контрола на Министерството на образованието, в които се изучават общообразователни и религиозни предмети", посочи говорителят на Мюфтийството, като уточни, че децата, завършили тези средни общообразователни училища, могат да станат имами, ако пожелаят. 

Практиката обаче сочи, че след като завършат средното си образование, 95% от учениците продължават в университет, основно в България, обясни Ахмедов.

"Не виждаме никакъв проблем нашите две институции в лицето на Главното мюфтийство и дирекция "Вероизповедания" в Турция да си сътрудничат. Не трябва да демонизираме това сътрудничество", настоя той, но отказа да коментира какви са целите на Турция, за да финансира училища у нас.

Ахмедов отрече твърденията, че Главното мюфтийство се кани да продава апортирани вакъфски имоти във фондации и фирми.

"Вакъфският имот е имот, който е придобит от мюсюлманската общност и се полза само в негова полза като се отдава под наем, но не може да се продава, нито да се ипотекира. 1500 от тези имоти са джамии, не може да има продажби", разясни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
7
 
19
 
! Отговори
CC преди 8 години
до 97. А българите от Одринска Тракия защо са били прогонени, а не са им били направени училища и църкви, а бе!!! Нормално било, нормално е ако се имат за българи децата им да ходят в български училища, ако се имат за турци да се изнасят в Турция.
69
20
 
10
 
! Отговори
Осман паша III преди 8 години
Българските турци в България са същите тези Османски турци живели тука няколко века и след падане на Османска Империя останали да живеят тука , нормално е да има такива Училиша , сега че на някого не му допада Новината е друг проблем
68
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСЕКИ .КОЙТО Е БЪЛГАРИН. ДА ПРОЧЕТЕ 7 КАКВО Е НАПИСАЛ И ДА СИ НАПРАВИ СМЕТКА ЗА ТОВА ...АЗ ВЯРА НА МЮСЛИ НЯМАМ-ОКОТО ИМ ГЛЕДА В ЗЕМИТЕ НИ И ВЯРАТА НИ ИМ ПРЕЧИ
67
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До СРАМ И ПОЗОР... Ха, Европа скоро ще бъде добре информирана що е верски геноцид, ако не вземе спешни мерки, дори крайни ако се налага. Ще искат Адолф да се върне..... и това ще се случи, ще има втори фюрер и нов райх, ей тогава ще видите какво се казва МАНИЕР!!!
66
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 8 години
ако дадат по 600 евро пенсии половината от родната ни страна ще сложат ***.до там я докараха нашите любими политици 25 години демонкрадично развитие.
65
3
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Който дава парите--ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!!С ТРИЦИ -----БЪЛГАРСКИ МАЙМУНИ , НЕ СЕ ЛОВЯТ .....ХА,ХА,ХААААААААА....А, Матросчо, да пробва с рубли....ха,ха,хааааа...
64
0
 
4
 
! Отговори
То така се почва... преди 8 години
(с)
63
2
 
10
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Тази пълзяща ислямизация вече успя в Югославия, защо и тук да не успее. Интересното е , че точката на ислямизацията забоде НАТО и САЩ. значи да ги чакаме и тук с този край. Но господ им върна, преди да дойде нашия ред, преди нас се натиска Европата, алал да ви е.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СРАМ И ПОЗОР... Оплачи се и на бин ладен
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори Българите сме много толерантни към муслиманите , на фона на Сирия където много християни загинаха от даеш
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брееей.Издръжката на един ученик 50 000 на година.Без майтап.С тия милиони както е казал нашия народ едно време( не тоя чалгарския сега) който плаща той поръчва музиката.Естествено е ,че тия ученици се възпитават в любов към Турция ,която дава кинтите
59
3
 
3
 
! Отговори
за 83... преди 8 години
А..за тебе Русия , далече ли Ти е...???!
58
9
 
4
 
! Отговори
СРАМ И ПОЗОР... преди 8 години
...ЗА ПОЛИТИЦИТЕ ---НАЛАГАЩИ ВЕРСКО РАЗДЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД , ПО РУСКО-КОМУНИСТИЧЕСКИ МАНИЕР И ....ТЪРСЕЩИ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ РАЛИЧНИ РЕЛИГИИ!!БЪДЕТЕ СИГУРНИ -----ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ ИНФОРМИРАНА ЗА ТОЗИ "ВЕРСКИ ГЕНОЦИД" В БЪЛГАРИЯ!!!!
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СРАМ И ПОЗОР Прав ти път туркиа поне ти е близо
56
11
 
3
 
! Отговори
СРАМ И ПОЗОР преди 8 години
КАК МОЖЕ ДВАМАТА ВЛАДИЦИ ---НА БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ ДА ОТСУЖВАТ ЗАЕДНО ЛИТУРГИЙ------А , ТУРСКИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ ХОДЖИ ДА НЕ МОГАТ ТОВА, И ДА ИМ СЕ ЗАБРАНЯВА ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ??!!!ТОВА Е УМИШЛЕН ГЕНОЦИД И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА ЕТНОСИТЕ В БЪЛГАРИЯ!РУСКАТА ЦЪРКВА ----НЕ МОЖЕ ДА ИМА ВЛИЯНИЕ НАД БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!ТОВА Е --"НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО", ПО "КОМУНИСТИЧЕСКИ"И ПОЛИТИЧЕСКИ -СЪОБРАЖЕНИЯ....!ЩЕ СЕ АЛАРМИРА ЕС----ЗА ТОЗИ ДИКТАТ И ГЕНОЦИД!БЪДЕТЕ СИГУРНИ!!!!!
55
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРСКИТЕ МЮСУЛМАНИ ----НЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ ЗАСТАВЯНИ ДА ИЗУЧАВАТ И СПАЗВАТ ХРИСТИАНСКИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УКЛОНИ И КАНОНИ ----- НА РУСКАТА ОРТОДОКСАЛНА ЦЪРКВА , НАЛОЖЕНА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ ПРЕЗ СОЦА!!!ТОВА Е ---ИЗДЕВАТЕЛСТВО И ГЕНОЦИД , НАД ЕТНИЧЕСКИТЕ ОБЩНОСТИ!!ВЯРАТА Е СТРОГО , ЛИЧНО УБЕЖДЕНИЕ ---И НЕ ПОДЛЕЖИ НА КОНТРОЛ ОТ ДЪРЖАВАТА!!
54
7
 
3
 
! Отговори
СРАМ И ПОЗОР! преди 8 години
РАДИКАЛНО ХРИСИТИАНСТВО --ИМА!!!ДНЕС--В БЪЛГАРИЯ СЕ ПОЛЗВАТ СЪЩИТЕ МЕТОДИ НА РАЗДЕЛЕНИЕТО НА НАРОДА , ПО ВЕРСКИ ПРИЗНАЦИ---за да се противопоставят етносите и нацията едни на други----И СЕ НАЛОЖИ , РУСКАТА ОРТОДОКСАЛНА ЦЪРКВА!УМИШЛЕНО СА СЕЕ РАЗДОР ВЪВ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА И РЕЛИГИИТЕ---ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ!!!
53
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Абе не мога да разбера щом може да има радикален ислям защо не може да има радикално християнство. И който не го приема доброволна - на кладата, като в средновековието. Вече си мисля че тогава хората може да са били по-прости и диви, но май май са имали повече ценности, и което е по-важно са ги бранили не с толерастия, а с огън и меч.
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
М-во на образованието вместо да взема безумни решения за изваждането от учебния процес на знакови происведения,да се поинтересува какво изучават тези деца в часовете по религия,защото Турция не дава милкиони просто така-на добра воля.Националната сигурност на България одавна е заплашена от проникването на радикален ислям/един пример-ромския квартал в Пазарджик/,но властта нехае и се занимава с глупости вместо да упражни по-строк контрол в такива райони.
51
1
 
5
 
! Отговори
до63 преди 8 години
Има ли българи мюсюлмани,българи-католици,...и т. н.. Не ставай смешен да противоречиш на видни български историци. Религията е едно,националността е друго.Я се уточнете в опорната точка !!! Има ли турци в България и дали всички мюсюлмани задължително са турци.