3 млн. лева дава Турция за четири училища у нас

Малко било, само 40% от разходите на школата
146
3 млн. лева дава Турция за четири училища у нас
Снимка: Булфото, архив

Сумата, която отпуска Турция за четири учебни заведения в България, е около три милиона на година, пресметна говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

Още по темата

Според него обаче това е много малка сума, защото бюджетът на останалите училища в България бил по 10 милиона лева годишно за около 200 деца.

Ахмедов обясни пред bTV, че само 40% от средствата на четирите училища идват от Турция и отрече това да се отнася за останалите дейности на Главното мюфтийство у нас.

По думите му изповеданието има още над 10 секторни политики, за тях не идват пари от Анкара. 

"Сектор "Образование" при нас са училищата и Висшият ислямски институт, финансирането на които е скрепено с междудържавен акт от 1990 г. и всичко е разписано подробно", настоя той.

"Това са нормални училища - гимназии под контрола на Министерството на образованието, в които се изучават общообразователни и религиозни предмети", посочи говорителят на Мюфтийството, като уточни, че децата, завършили тези средни общообразователни училища, могат да станат имами, ако пожелаят. 

Практиката обаче сочи, че след като завършат средното си образование, 95% от учениците продължават в университет, основно в България, обясни Ахмедов.

"Не виждаме никакъв проблем нашите две институции в лицето на Главното мюфтийство и дирекция "Вероизповедания" в Турция да си сътрудничат. Не трябва да демонизираме това сътрудничество", настоя той, но отказа да коментира какви са целите на Турция, за да финансира училища у нас.

Ахмедов отрече твърденията, че Главното мюфтийство се кани да продава апортирани вакъфски имоти във фондации и фирми.

"Вакъфският имот е имот, който е придобит от мюсюлманската общност и се полза само в негова полза като се отдава под наем, но не може да се продава, нито да се ипотекира. 1500 от тези имоти са джамии, не може да има продажби", разясни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
23
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Тия турските пари ги знаем. Висшия ислямски институт. Що не си гледате кюрдите, дето 95 процента са неграмотни, но не ви щат нито парите, нито ходжите нито училищата. И 90 процента от тия няма и къде да идат, щото е кофти да си със купена диплома от Шуменския университет. От където само астронавт не са извадили още...
29
10
 
17
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 8 години
Братя , братя .....виждате настанаха тежки времена ...Турция иска да ни подаде ръка ! Не се противете ...нека да надянем феса и да кажем "Един е Аллах и Мохамед е негов пророк" ....инак държавата ще фалира , ще изчезне , ще се срине , ще подам оставка !
28
6
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Българин ли е не ми го хвали ! Може ли такива овце да ходят на два крака ? Преди повече от 140 год те са изпепелявали черквите в България , а сега 140 год по късно продължават да строят джамии директно финансирани от Турция ? Викате свободни сме а ? Едните строят мюсюлмански храмове ...Бойко вдига данъци и всичко дето му дойде на акъла .....като по онова време е ...и тогава Българина е плащал високи данъци наложени от Султана ! Сега има дори повече ...винетки , ток , вода и здравни ....честито !
27
2
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
До 39. Гладна кокошка просо сънува. Мечтай си!
26
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците са като лешоядите, просто са надушили народ-мрша като наси ръфат, ръфат...
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тез дето казват турците в турция а вие къде в русия ли ей необразовани патриотчета млъкнете гаврошчета турция е в криза ако не знаете да ви кажа и пак живеят кат бели хора макар да са във война в момента мислете колко е близо войната една крачка й
24
3
 
8
 
! Отговори
До 32 преди 8 години
Василев, на тебе кога ще ти дойде акъла в главата, или си безнадежден случай? Амчи краварите НИЩО НЕ КОНТРОЛИРАТ НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК, ТЕ САМО ПОДРЪЧКВАТ И ПОДКЛАЖДАТ! Ти сега само остава да напишеш че и България са я открили хамериканците и ще си заслужиш 30 сребърника! Пфу, *** недоносена! Кога ще се разкарате натам, махай се оттука, не ни трябват такива *** в България, от тях сме на тоя хал....
23
2
 
11
 
! Отговори
Четнички Войда преди 8 години
Гарантирано От Еничари за Ислямско Развитие на ***. съкратено ЕИРБ.. с председател Ходжа Боку ал Тиквани бин Банкяни...
22
9
 
13
 
! Отговори
Горд БЪЛГАРИН преди 8 години
Гордея се с управлението на Герб ! Гласувайте за Бойко винаги и ще успеете братя ! Близко сте до надяването на чал*ата ! Нали знаете че България отдавна е обещана на Турция ! Слава на САЩ , слава на Меркел , слава на Бойко ! Аллах Акбар !
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лайте си негоден материал сте си учете история славенобългарска то и бащите ви я учиха и какво произведоха папагали и офце бе нали така държавата следи къде какво става и не се натоварва а даже печели какво да ви разправям попа си пее все едно и също
20
5
 
15
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Турция прекалено много се меси в държавната политика на България. Мисля, че в Турция една хубава икономическа криза ще им дойде много, много добре, примерно 5 годишна криза с 100% инфлация.
19
2
 
16
 
! Отговори
Как Сийка преди 8 години
То хубаво,че Турция ке даде пари за турски училища в България,ами дали и някоя арабска дър жава ще даде пари за джамии та да да сме съвсем готови да изповядваме исляма?! НИКАКВИ ПАРИ ОТ НИКЪДЕ щом е за ислямизацията на българско население!Парите ли са най-важното или БЪЛГАРСКОТО И БЪЛГАРИЯ за чиято свобода и българско слово са дали живота си толкова много хора?!До кога ще се робува на такаво изкривено съзнание "Ние сме българи,ама ще си го вориме на турски ?!" Айде без такива помощи !!!
18
4
 
4
 
! Отговори
не съм _iDioT преди 8 години
До ДелиорманПровокациите са хубаво нещо.... НО ВСИЧКО СИ ИМА МЯРКА - още повече, че си българин представящ се за турчин !!!Жалко за минусите,които има за коментара ти - това говори, че в България живеят много ***, неспособни да разпознаят елементарни опити за манипулации на етническа основа !!!Коментарът ти заслужава единствено БЕЗРАЗЛИЧИЕ - нито+, нито-....Аз съм българин със турско самосъзнание - както ни наричат официално...
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не ви е виновен - вие сами си избрахте ГЕРБ-БОСТАН да ви управлява и се скъсвате да правите наколенки на главния мюфтия от Банкя.
16
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
никакви пари никакви училища от турция който иска да заминава за там да се учии да остане в българия нямаме нужда от такова образование и кадри
15
7
 
21
 
! Отговори
До объркалите се преди 8 години
Може ли да ми кажете тук списващите в кое турско селище сте раждани? Къде са родени родите ли те ви както и вашите баби и дядовци ? Като отговорите на тези въпроси пак си помислете какви сте. Това че изповядвате исялм или че можете да говорите турски не ви прави турци. По същата причина много хора могат да кажат че са американци, англичани, германци, руснаци или саудитци. Как може да подкрепяте стра изклала и променила вярата на прародителите ви. Срамно е. Плюете на родовете си.
14
5
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Но също така др. Вова като че малко прекалява с политиката да държи близо мюсюлманите - то не са джамии, коси на пророка, тва ако беше у нас кутевци щяха да истерясат до крайна психопатия. Щом е Вовата обаче - нема грижи нале
13
6
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 21,не съм се съмнявал, че неволята ще ви доведе до правилните изводи. Неприятното е, че стигате до тях едва когато опре до неволя.
12
15
 
4
 
! Отговори
До не трябва така преди 8 години
Кой ви остави гладни, нали 27 години сте сателит на Русия? Не виждал ли, че от тогава доят бедния българин до изцеждане? Добре, че влезнахме в ЕС и има поне някакво финансиране на проекти( за жалост в отиват в джоба на Тиквоний и Дебелия ).
11
7
 
13
 
! Отговори
не трябва така преди 8 години
Аз съм за неутрална България,винаги съм бил и ми се иска да бъда винаги такъв.Но статия като тази ме кара да изкам да дойдат руснаците възможно най бързо,езика им е сходен,религията като нашата и са ни освободили няколко пъти.С какво право турция финансира училища в България и създава свои политики тук,както и със какво право строи джамии в България.Нашите политици са изключително продажни ***,бабите и дядовците и и на оня свят ги псуват.Жалко че са се били за тази страна.Това е груба намеса