Булгар! Булга-ар! "Бай Ганьо в банята" вън от учебниците

Танев разясни: Тази част не е подходяща, защото сме в 21-ви век
Обновена: 26 яну 2016 10:41 | 25 яну 2016 18:08, Веселина Йорданова
195
Булгар! Булга-ар! "Бай Ганьо в банята" вън от учебниците
Снимка: БТА, архив

"Бай Ганьо в банята" вече няма да се изучава. Това стана ясно на пресконференцията, която просветното министерство свика, за да обясни, че Паисиевата "История славянобългарска" ще се учи в девети, вместо в шести клас.

Още по темата
Министър Тодор Танев прочете имената на всички автори и на техните произведения, предложени в проектите на програмата, като съобщи, че от творбата на Алеко Константинов "Бай Ганьо" са включени главите "Бай Ганьо пътува", "Бай Ганьо се върна от Европа", "Бай Ганьо на гости", но не присъства главата "Бай Ганьо в банята".

"Смятам, че тази част не е подходяща, защото сме в 21-ви век", коментира министърът. Той добави, че от Алеко Константинов е включен и цикълът "Разни хора - разни идеали". Към творбите на Елин Пелин е прибавен и разказът "Задушница", предаде БТА.

Нищо, което е свързано с българската национална идентичност, като министър, няма да допусна да липса в съдържанието на наредбите, които ще бъдат подготвени, обеща проф. Танев на брифинга.

Той обяви, че проектите за учебните програми за втори, шести и осми клас са публикувани в сайта на МОН за обществено обсъждане в продължение на месец. Това е обсъждане, а не е краен вариант, уточни министърът.

Новата образователна структура налага преразпределение на учебното съдържание, обясни Милена Иванова - главен експерт в МОН. Тя препоръча програмата по литература да не са разглежда като набор от текстове и призова да си отговорим какво искаме да знаят учениците в различните гимназиални етапи.

"До момента в учебната програма са 171 произведения, а в предложението за нова програма те са от порядъка на 140", каза министър Танев в отговор на въпрос за разликите в сегашната и в предложената нова учебна програма по литература.

В десети клас се предвижда да се изучава само българска литература, защото в този клас ще има външно оценяване, каза Милена Иванова. Тя отбеляза, че затова е било предложено произведенията да се изучават на хронологичен принцип /8-10-и клас/, а в 11-и и в 12-и клас се залага на уменията за четене, разбиране и интерпретиране, независимо от това дали текстовете са изучавани, или не.

В осми клас се предвижда също да се изучават антична литература, Средновековие и Ренесанс. В девети клас да се продължи с Възраждането, а в десети клас - с изцяло българска литература.

От МОН съобщиха, че в предмета "Музика" ще се създаде патриотичен цикъл, който ще включва произведения на Добри Чинтулов и Любен Каравелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 8 години
Министре , героят на Алеко е по- актуален именно в 21 век , защото много от вас докопали се до властта са точно днешните бай ***!
128
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 8 години
Как си с психическото здраве Г-н Министълр на образованието?
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
моля ти се - Азис е много умен в сранвнение с този....
126
0
 
4
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Тодоре, Тодоре-е-е, добре, че си министър на образованието, а не на ПРОСВЕЩЕНИЕТО !!
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сайта ме цензурира като замени синонима на "роми" със ***, но в самата песен се използва синонима.
124
0
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
КОГАТО СТЕ ПОДУША Г-Н МИНИСТЪР СИГУРЕН СЪМ ЧЕ ПЕЕТЕ КАМАНИТЕ ПАДАТ ОТ НЕБЕТО НЯМАМ ПАРИ ЗА ЦИГАРИ.АХЕД ПЕВЕЦА ЩЕ Е ПОДОБЪР ОТ ВАС КАК МОЖЕТЕ ДА МАХНЕТЕ ЧЕ Е ОСТРЯЛО .НО И ТИ СИ ОСТАРЯЛ ИСТОРИЯТА НИ Е МИНАЛОТО НА РОДА НИ А РД НЕ ОСТАРЯВА САМО СЕ ПОДМЛАДЯВАИ СЕ ПОЧИТА ОТ РОДА НИ НАЩЕ МИНАЛО ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ ДА СИ ЗАБРАВИМ РОДА НИ.***
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се замисля, не знам въобще какво се пее в дж дж. Трябва да проверим, а.
122
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко за Бай *** трябва да отпадне. Хайде стига вече с тази самокритика. Децата нищо не разбират. Докато обясниш на детето какво е Либерал и Консерва се изприщваш. А Патиланско царство каква мъка е за децата, но ... Бай *** вън от училище.
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се този министър какво си пее под душа сигурно камъните падат
120
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остави учениците Другарю министър, хвани се с дисциплината, която разруши нашето училище. Намери начин да се справиш с безобразията в училищата, с липсата на поведение , с безпомощността на учителите и безхаберието на директорите. ДИСЦИПЛИНА, това е нещо за решаване, а не Бай *** в банята. Тъпоумните , елементарни ученици /болшинството/ не са чували за Алековото произведение, НО са гледали и чували Бай *** които ни управляват, те са страшни, тях забранете, не горкия Бай ***.
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не? Това е сатира и хумор в същото време. Изключително смешна и забавна ситуация, защо трябва да се маха от учебниците, нека да има нещо смешно за дискусии, точно такова поведение предполага широка дискусия в клас. Нали за да има развитие в нещо, трябва да има различни гледни точки, а смехът е лесен начин за усвояване на материала и за откриване на "истината". Стига вече с тези министри, всеки решава и прави някаква простотия. "Ай, сектир"
118
0
 
4
 
! Отговори
Ина преди 8 години
Е кой го иска това в учебниците?
117
0
 
10
 
! Отговори
Ина преди 8 години
"Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене Разни хора, разни идеали
116
0
 
14
 
! Отговори
Ина преди 8 години
Да ти кажа ли правичката?- И едните, и другите са маскари! Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един! Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена! Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата не може. Не си ли с тях спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка дявол не може те избра! " Бай *** у Иречека"
115
0
 
9
 
! Отговори
каналин преди 8 години
Аз пък се питам с какво изцепките на дребният човечец Танев в едно Врачанско училище се различават от Бай *** в банята. Май модерния Бай *** е решил да изхвърли огледалото та да забрави за вродената си простащина и инфантилна непотентност. Помня, че в училище Бай *** го разглеждахме не като типично български прототип. По логиката на Танев, все едно да кажеш, че Швейк е типичен Чех :)
114
0
 
10
 
! Отговори
Даже преди 8 години
Даже история славяно-българская трябва да се учи още от детската градина та чак до 9 клас. Белким се разбере от децата и станат патриоти. Вижте до какво ни докара сегашната система - в лицето на депутатите и управляващите. Има ли един патриот или държавник? Те водят антинародна политика. Изпродадоха всичко, обезлюдиха селата, изгониха младежите. Тези които ги отгледоха станаха лош материал и са подложени на бавно умиране. Нека децата да учат Бай *** изцяло. Той е истински българин.
113
3
 
4
 
! Отговори
наздраве Българи преди 8 години
има и по зле от нашия национален герой бай *** си е тарикат и винаги си е на далавера за разлика от иванушка *** така че зависи от какъв ъгъл ще се погледне това което е искал да каже Алеко
112
0
 
6
 
! Отговори
125 преди 8 години
От сбъркан закон-сбъркани учебни програми! "Интересното"тепърва предстои,когато след 7-ми клас се види,че почти никой от "братчедите",турците ,помаците,селските и бедните деца не иска да учи повече и остава на това ниво.Тогава се провалят и "обединените училища"-хайде прави норматив и качество с часове от 5-ти до 7-ми класове с учители по всичкология.А след 10-ти клас продължаването в 11-ти и 12-ти е просто безсмислено губене на време.Запомнете тази прогноза!Но тогава "педагожките"Кастрева и Да
111
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да не е подходяща, няма по-характерна черта на българина от пpocтотията.
110
1
 
16
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
През 21-ви век в България има много повече ПРОСТАЦИ от времето на Алеко. Това е видно и в българския парламент. Министъра за да изкара БАЙ *** от банята,наистина е голям ***. Майка България се управлява от много ***,изпростели парчета. НО КОЙ ГИ ИЗБИРА? - ... Творчеството на българските писатели и поети са част от НАШАТА БИБЛИЯ,а от нея не трябва да се премахва нищо.