Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!

"Аз съм български учител и не преподавам цигански песни"
Обновена: 26 яну 2016 13:27 | 26 яну 2016 12:52,
361
Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!
Валентин Янков, на първия ред вляво. Снимка: Facebook

Един учител по музика обяви бойкот на включването на ромския химн "Джелем, джелем" в учебниците.

Според новите планове на Министерството на образованието песента трябва да се изучава в девети клас. Плевенският учител Валентин Янков обаче отсече, че няма да я преподава.

"Аз съм български учител по музика и не преподавам и не уча децата си на цигански песни. Достатъчно е, че родителите им слушат такава музика!", написа преподавателят в профила си във Facebook. Той е категоричен, че в неговите часове "няма да има "химн" на циганите".

Още по темата

Янков пише, че е автор на аранжиментите на народните песни за всички класове на издателство "Просвета". Той смята, че в българските учебници по музика трабва да се акцентира на народното творчество, световната класика и стиловото разнообразие на музиката, а не "на етнически неприемливи музикални примери".

Според учителя децата също не искат да учат кръчмарски песни.

"Тези песни не ги интересуват, тези песни ги дразнят. Те са съвременни деца и ако се отнасяме правилно и ги възпитаваме в българщина, ще продължат да бъдат тук", пише в друг пост преподавателят.

Стената на учителя в социалната мрежа е изпълнена с коментари и оценки на последните новини от Министерство на образованието за съдържанието на учебниците. Има спорове по отпадането на ключови произведения от програмата, разместването на изучаването им в други класове, неясната информация.

Той е публикувал и мнението на дъщеря си, взела страната му в спора по темата.

"Въпросът е, че... е неуважително, смешно, меко казано малоумно и до голяма степен цинично да се дава приоритет на малцинствената култура за сметка на собствената", смята момичето.

Тя допълва и че винаги е подкрепяла толерантността към по-слабите и различните, "каквито би трябвало да са циганите и т.н. ,други етноси, съжителстващи в нашата страна". Според дъщерята на учителя обаче не е редно химн на едно от малцинствата да се изучава от всички деца в училище.

"Подмяната в мисленето, нелепите действия на управляващите, промиването на мозъци и всеобщата глупост на народа ни, който допуска подобни извращения с културата ни и родовата ни памет е проблемът!", смята още момичето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: музикаучителромипеене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
6
 
14
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
.....Всички на баламатума, кой изяде на старото Али контифюра, сега ще ми пеете "Джелем джелем" ама на български.
169
1
 
36
 
! Отговори
БЪЛГАРКА! !! преди 8 години
И , ако някой коментира, че си расист, то значи всички българи християни сме расисти, защото мислим, като теб, но не смеем да се изразим публично. Браво! Смело напред Валентин Янков✌✌✌
168
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРКА
167
8
 
14
 
! Отговори
Multi cultural преди 8 години
Balgariq e primer v svetoven mashtab. Hora ot razlichni etnosi jiveem v mir i spokoistvie
166
3
 
30
 
! Отговори
Тром преди 8 години
Само Бог знае как ще се развият нещата. Историята е пълна с удивителни обрати. Може би, може би ще излезем от положението в което сме сега и Бог ще ни отърве от нашите проблеми. Но трябва да се обърнем към Бога и Христа искрено и чистосърдечно.
165
24
 
25
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
Ромите и другите малцинства в България трябва да знаят да говорят на правилен български език. Трябва да познават историята на България и да искат да се наричат български граждани независимо от това че като етнос и култура имат разлики с тези които себе си определят като българи. И съм абсолютно против новините на турски по БНТ. Но нима една песен която е символ на ромската музика и етнос изплаши великия български народ който има 1300 годишна история? Звучи смешно. На когото му е страх да сложи -
164
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ? паднат ли ми такива като теб прошка няма да има без въпросителна
163
35
 
18
 
! Отговори
? преди 8 години
До botev i levskiKoe im e velikoto na levski i botev? Hristo e kradec na kokoshki v Rumaniq a levski e obiknoven terorist. Niama kakvo da se pishe v balgarskata istoria za tova gi predstaviat kato geroi. Romite sa etnos s bogata kultura, po-dostoino ot balgarite.
162
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цар Киро на Банго Василий ще го изберем за Министър на Митниците , еееееее по голям специалист в България няма
161
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Музикантите са широко скроени хора,но както се вижда от коментарите и между тях има задръстени псевдопатриоти.
160
8
 
20
 
! Отговори
Ботев и Левски преди 8 години
Цветелин Кънчев от Партия ''Рома'' би трябвало да е Министър на Образованието , защото е велик българин като Ботев и Левски
159
0
 
19
 
! Отговори
Чихуахуа преди 8 години
Стратегическата дълбочина на Давидоолу не е нищо друго освен Стратегическа тъпота на лунатик мегаломан. Смешен, много смешен лунатически роман, а не наука.
158
3
 
23
 
! Отговори
Tours преди 8 години
И да светна недоначетения родоплювател:Има още две известни неща, за които се мисли погрешно от турколюбите, че са турски от Турция, но са турски от гр. Тур, Франция.Турското синьо - син цвят, получен и използван в боядисването на платове в текстилните манифактури във френския град Тур.турската лира (либра) , използвана в Европа е сечена в гр. Тур Франция златна монета.Да не се объркаш с нещо друго турско, пък то да е фактически френско...:)
157
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските Язиди кога са дошли по тези Земи , не пише в История на България , в някои краища на Източна Европа ги наричат Кюпти
156
1
 
23
 
! Отговори
Лол преди 8 години
Тук като гледам се оставят само "правилните" коментари, голям напредък имаме след 1989-та, тогава за 2 думи отиваш в Белене, а сега на всеки психар са дали трибуна да говори глупости, дето никой не го интересуват така или иначе. Разликата в случая е никаква. А иначе друсайте турски гьобеци, те скоро ще дойдат да си ни приберат барабар с предателската клика и остатъците от българското малцинство в европейската тоалетна Чалгостан...
155
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да е който пие и пее
154
2
 
18
 
! Отговори
Mozart преди 8 години
Името на турския марш няма нищо общо с име на град. Rondo ala Turca <--- а си е точно турски.
153
3
 
26
 
! Отговори
Tours преди 8 години
До AliТурският марш на Моцарт не е турски от Турция, а турски от името на гр. Тур Франция. Ха сега кой е простия българин? Простия родоотстъпник си ти, бай дъ уей всеки родоотстъпник е не само *** но и гнусен.
152
24
 
16
 
! Отговори
Езикът е богатство преди 8 години
С ромите живеем от около хиляда години в същите земи, защо да не научим по нещо за техния език, бит и култура. Скоро така или иначе ще са мнозинство, за да бъдат и те в бъдеще толерантни с нас, трябва да се разбираме.
151
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който пее зло не мисли,останалите са псевдопатриоти