Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!

"Аз съм български учител и не преподавам цигански песни"
Обновена: 26 яну 2016 13:27 | 26 яну 2016 12:52,
361
Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!
Валентин Янков, на първия ред вляво. Снимка: Facebook

Един учител по музика обяви бойкот на включването на ромския химн "Джелем, джелем" в учебниците.

Според новите планове на Министерството на образованието песента трябва да се изучава в девети клас. Плевенският учител Валентин Янков обаче отсече, че няма да я преподава.

"Аз съм български учител по музика и не преподавам и не уча децата си на цигански песни. Достатъчно е, че родителите им слушат такава музика!", написа преподавателят в профила си във Facebook. Той е категоричен, че в неговите часове "няма да има "химн" на циганите".

Още по темата

Янков пише, че е автор на аранжиментите на народните песни за всички класове на издателство "Просвета". Той смята, че в българските учебници по музика трабва да се акцентира на народното творчество, световната класика и стиловото разнообразие на музиката, а не "на етнически неприемливи музикални примери".

Според учителя децата също не искат да учат кръчмарски песни.

"Тези песни не ги интересуват, тези песни ги дразнят. Те са съвременни деца и ако се отнасяме правилно и ги възпитаваме в българщина, ще продължат да бъдат тук", пише в друг пост преподавателят.

Стената на учителя в социалната мрежа е изпълнена с коментари и оценки на последните новини от Министерство на образованието за съдържанието на учебниците. Има спорове по отпадането на ключови произведения от програмата, разместването на изучаването им в други класове, неясната информация.

Той е публикувал и мнението на дъщеря си, взела страната му в спора по темата.

"Въпросът е, че... е неуважително, смешно, меко казано малоумно и до голяма степен цинично да се дава приоритет на малцинствената култура за сметка на собствената", смята момичето.

Тя допълва и че винаги е подкрепяла толерантността към по-слабите и различните, "каквито би трябвало да са циганите и т.н. ,други етноси, съжителстващи в нашата страна". Според дъщерята на учителя обаче не е редно химн на едно от малцинствата да се изучава от всички деца в училище.

"Подмяната в мисленето, нелепите действия на управляващите, промиването на мозъци и всеобщата глупост на народа ни, който допуска подобни извращения с културата ни и родовата ни памет е проблемът!", смята още момичето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: музикаучителромипеене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
61
 
! Отговори
Трарара преди 8 години
Задължителното изучаване на "Джелем, джелем" означава, че в това време задължително не се изучава българска песен. То е просто задължително заместване на българското с ромско. Кой може да ме задължи да го направя?
109
1
 
56
 
! Отговори
До 159 преди 8 години
Министъра не се шегува с нас,направо ни се подиграва или не е с всичкия си.
108
20
 
20
 
! Отговори
BEKS1 преди 8 години
А ако беше някоя американска или някоя западняшка........................................според мен трябва да се промени начина на мислене у нас обслужвам -роми,българи и турци без даже да ми е хрумнало за такава глупост,в днешно време не е добре,според мен в българия ще ни трябва още много за да променим начина си на мислене и да се отървем от злобата и завистта вътре в нас.БЛАГОДАРЯ ВИ.
107
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министъра е българофоб.Незабавно да бъде уволнен.
106
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някойНе, не е Танев. Не знам какво му е становището, но това разбългаряване започна много преди Танев. Не е и само на наша почва. Общоевропейско явление е да се налага насила мнозинствата да заместват собствената си култура с чужда. Може да е арабска, ***, гейска, ква да е, само и само да не е традиционната.
105
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не може да е истина.Не,не вярвам.Някой се шегува с нас.И то вече 25 години.
104
0
 
56
 
! Отговори
Точно така преди 8 години
И втори въпрос:Колко от това малцинство ще достигнат 9клас, че да се изучава тази песен???
103
1
 
56
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
Поздравления ,Учителю !!!
102
2
 
27
 
! Отговори
1000 преди 8 години
До Анонимен 149Във връзка с изучаването на еврейска песен в училище, приканвам читателите да отворят статистиките на населението в България. В страната ни живеят около 1400 (хиляда и четиристотин) души евреи. Дори не може да се говори за етническо малцинство, толкова малобройни са. Но от нас се изисква да им заделяме непропорционално много обществено внимание.
101
0
 
31
 
! Отговори
Валя преди 8 години
До младен 152Това е само част от истината. Цялата е далеч по-страшна.
100
0
 
36
 
! Отговори
младен преди 8 години
"Според новите планове на Министерството на образованието песента трябва да се изучава в девети клас."Само да попитам ама това истина ли е или...щото просто не мога да го повярвам?
99
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, еврейската песен "Хава нагила" също я има, но в момента не мога да кажа със сигурност дали се изучава в пети или в шести клас.
98
32
 
17
 
! Отговори
нека да позная преди 8 години
Мдааа нека да отгатна Даксалчето е Путинофил? те краставите магарета се надушват затова и токова защитници намира тука палячото...
97
2
 
30
 
! Отговори
METAL преди 8 години
Ако всички БЪЛГАРИ бяхме метали нямаше да се получи така, за жалост почвечето са чалгари
96
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, хайде да протестираме, от коментари по форумите няма полза
95
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имаше достатъчен материал за българския дух през годините на робство и възраждане едва ли на този учител би направило впечатление че има и друга песен но явно не е достъчно българското а то се залага от Министерството чиито министър явно е ограничен духовно Чудя се само какви са критериите за този или друг предмет за който учениците нямат вина .Децата ечат и запомнят това което ние възрастните им предоставяме
94
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крокодилски сълзи от този "учител"!В момента в учебника за 5 клас го има химна на ромите! Този не е отварял учебника досега! Как до днес е преподавал и е получавал заплата. Безочие, къде е блял до сега и защо не се е възмущавал.Проверете в сайта на МОН учебната програма по музика за 5 клас.
93
3
 
42
 
! Отговори
Ася преди 8 години
До Исмаил " "Работата" в чистотата той, учителят, може да я научи, но другият, от "чистотата" - едва ли ще научи неговата!!!В България учителят ще запознава с чуждата култура, независимо коя, но:ЗАПОЗНАВА, а не:: изучава в учебника! Музика, предизвикваща само долни страсти , кючеци и разпасаност,не трябва да бъде официално утвърдена.! Пример: РУСИЯ - вижте изпълненията им, вижте излъчванията им в ефир, с преобладаваща национална реч! Защо ли???
92
2
 
42
 
! Отговори
Ванко преди 8 години
До АнонименПростия селски даскал ще научи децата на родолюбие и традиции, джелем-cepeм може да те научи единствено на простотия.
91
2
 
37
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Думата *** не е обидна. Ако някой се чувства по-лош и иска да скрие произхода си, това си е негов проблем. Все едно аз да искам да ме наричат дунавец или тракиец или славянин, защото думата българин има негативно значение на Запад!?!?!?! Пука ми !