Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!

"Аз съм български учител и не преподавам цигански песни"
Обновена: 26 яну 2016 13:27 | 26 яну 2016 12:52,
361
Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!
Валентин Янков, на първия ред вляво. Снимка: Facebook

Един учител по музика обяви бойкот на включването на ромския химн "Джелем, джелем" в учебниците.

Според новите планове на Министерството на образованието песента трябва да се изучава в девети клас. Плевенският учител Валентин Янков обаче отсече, че няма да я преподава.

"Аз съм български учител по музика и не преподавам и не уча децата си на цигански песни. Достатъчно е, че родителите им слушат такава музика!", написа преподавателят в профила си във Facebook. Той е категоричен, че в неговите часове "няма да има "химн" на циганите".

Още по темата

Янков пише, че е автор на аранжиментите на народните песни за всички класове на издателство "Просвета". Той смята, че в българските учебници по музика трабва да се акцентира на народното творчество, световната класика и стиловото разнообразие на музиката, а не "на етнически неприемливи музикални примери".

Според учителя децата също не искат да учат кръчмарски песни.

"Тези песни не ги интересуват, тези песни ги дразнят. Те са съвременни деца и ако се отнасяме правилно и ги възпитаваме в българщина, ще продължат да бъдат тук", пише в друг пост преподавателят.

Стената на учителя в социалната мрежа е изпълнена с коментари и оценки на последните новини от Министерство на образованието за съдържанието на учебниците. Има спорове по отпадането на ключови произведения от програмата, разместването на изучаването им в други класове, неясната информация.

Той е публикувал и мнението на дъщеря си, взела страната му в спора по темата.

"Въпросът е, че... е неуважително, смешно, меко казано малоумно и до голяма степен цинично да се дава приоритет на малцинствената култура за сметка на собствената", смята момичето.

Тя допълва и че винаги е подкрепяла толерантността към по-слабите и различните, "каквито би трябвало да са циганите и т.н. ,други етноси, съжителстващи в нашата страна". Според дъщерята на учителя обаче не е редно химн на едно от малцинствата да се изучава от всички деца в училище.

"Подмяната в мисленето, нелепите действия на управляващите, промиването на мозъци и всеобщата глупост на народа ни, който допуска подобни извращения с културата ни и родовата ни памет е проблемът!", смята още момичето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: музикаучителромипеене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
1
 
! Отговори
Уволнен Янко преди 7 години
Не е плевенски, а софийски учител.И беше поканен да напусне преди две седмици от училището в което работеше, поради системно несправяне със служебите задължения като учител по музика. Между това да си музикант и учител има разлика. Няма нищо лошо да си прекрасен занаятчия в който е да е занаят. Браво! Да си учител, да даваш мнение и т.н. това е съвсем друга дейност и в нея въпросния господин.
189
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да повярвам, че е цензурирано име на произведение от испански композитор, което споменах в предишния коментар. По тази причина ще го напиша на латиница - "Gipsy Airs Zigeunerweisen".https://youtube/watch?v=tIkt1K-Rvpc
188
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RASIST I KSENOFOB--A KAKVO SHTE KAGE EVROPEISKIAT SAUZ I HELZINSKIAT KOMITETET ZA ZASHTITA PRAVATA NA COVEKA.LAKVO KATO SA ROMI I ZASHTO NIAMAT PRAVO DORI I DA IMAT SVOI OBICANI PESNI--TOZI UCITEL E ZA ZATVORA -TRIABVA DA PREKARA TAM PONE 10 G.
187
2
 
17
 
! Отговори
veskatodorova52 преди 8 години
БРАВО НА СМЕЛОСТТА НА УЧИТЕЛЯ!ТОЗИ МИНИСТЪР НА ПРОСВЕТНОТО МИНИСТЕРСТВО С КАКВИ ЛИ ПУБЛИКАЦИИ Е СТАНАЛ ПРОФЕСОР?СЕГА ЩЕ БЪДЕ ПАК ГРЕШКА ,АКО ПОСТА ЗАЕМЕ НЯКОЙ КОЙТО НЕ Е БИЛ УЧИТЕЛ В УЧИЛИЩЕ-НАЙ-ДОБРИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ СА ТЕЗИ,ТРЪГНАЛИ ОТ ПЪРВОТО СТЪПАЛО!УЧИТЕЛИТЕ ,ПО РАЗЛИЧНИТЕ ИЗУЧАВАНИ В УЧИЛИЩЕ НАУКИ,ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ И НАПИШАТ КАКВО МИСЛЯТ И КАК МИСЛЯТ ДА СТАВАТ НЕЩАТА.
186
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво на този учител опушени лешници не ни трябват който не ни харесва прав му път България на български за българи *** не ни трябва
185
2
 
21
 
! Отговори
учител преди 8 години
само стачката ще спре некадърната им реформа и ще ги измете от министерството този умник, който ни занимава само със нежеланието си да подаде оставка,той е подставено лице, кукла на конци.да ги изметем
184
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DO 268Да бе, затова циraнeтaта от 15-20 години насам масово пробеляха, изрусяха, синеокички и с розови устнички...сладурчета с розови бузки. Ама циraнkитe поумняха, не щат мърляви смърдльовци, а изкъпани, грамотни момчета вместо "половите атлети"- по-смешно определение от това не се е чувало, май си правиш реклама, ха-ха...
183
1
 
21
 
! Отговори
ХАХА преди 8 години
До Петърчо 1300 години не изчезнала и НИКОГА няма да изчезнем, *** такъв!!!
182
0
 
50
 
! Отговори
Do 270 преди 8 години
Спокойно бе ***. И да станем малцинство спрямо ***, дори и да изчезнем, не *** ще са тези, който ще заемат мястото ни, защото са калапво семе, некачествени, никога няма да имат държава и единна нация, за 5 хиляди години не са направили, няма и да направят. Ако изчезнем, мястото ни ще бъде заето я от евреи, които са си заплюли тази територия, я от англичани и руснаци я от турци, които пак ще ви яхат вас манговците и то много по-жестоко, няма да ви галвят с перце както ние сега.
181
1
 
42
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Най-после един българин, който не се продаде! Браво!
180
1
 
34
 
! Отговори
филип тотю преди 8 години
Баят настана, тупат сърца ни...........
179
1
 
34
 
! Отговори
gergana maneva преди 8 години
Днес по Ьтв са рецитирали "Даваш ли даваш Балканджи Йово"... Сега очаквам Пингвина от НеСеРеТе (СЕМ) да ги глоби за нетолетантни стихове.
178
1
 
38
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
НА ОРУЖИЕ БРАТИЯ, НА ОРУЖИЕ !!! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ?!
177
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 28.01.2016 от 15 ч. среща пред парламента да си кажете мнението. Носете си и домати, да нахраним депутатите
176
3
 
32
 
! Отговори
Скърбящ по БГ преди 8 години
Всичко българско умира, обкръжени сме от българоубийци.
175
1
 
28
 
! Отговори
нв преди 8 години
И продължавате да гласувате за родоотстъпниците ,а се възмущавате във форумите . Има причинно-следствена връзка.
174
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето един достоен човек, който може да се нарече УЧИТЕЛ! Дано да има повече като него!
173
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Google: SWEDISH school bans Swedish flag because it may be perceived as racist and offensive certain ethnic groupsпревод: Шведски училища забраняват националният флаг защото може да се възприеме като расистки илиобиден от етническите групи.
172
3
 
31
 
! Отговори
Хелзинкски комитет преди 8 години
САЩ подготвят "елитна" група от ромски произход в САЩ и Швейцария. След около 5 години ще се променят много неща в България. Те ще бъдат новите лидери на ромите и ще се действа по схемата с ДПС и АТАКА, но този път с ционистка закрила.
171
1
 
49
 
! Отговори
вгр преди 8 години
Какви са тези тъпани в това министерство на образованието??? ... Ние им плащаме, но кой ги води. че да са правят такива глупости!?! ДАЙТЕ ИМЕНА - ОТ КОГО Е ТОЗИ *** ПЛАН !!!