"Съжителство с турците" непознато на историците

Никъде в научната литература не се ползва, твърди проф. Искра Баева
27 яну 2016 09:52,
307
"Съжителство с турците" непознато на историците
Снимка: Bulphoto, архив

Турското робство става съжителство, а цял випуск остават без знанията за Средновековие според новия учебен план.

"За първи път чувам термина "съжителство", използван за това време. Той е много странен, напомня ми за началото на 90-те години, когато се появи терминът "присъствие", коментира историкът професор Искра Баева.

Тя припомни още, че терминът "присъствие" е измислен не от професионални историци, а е плод на депутати на ДПС.

Още по темата

"Самата дума "съжителство" не е подходяща. Разбира се има някакво съжителство по тези земи в този период", коментира пред Нова тв главен асистент Владимир Станев.

Проф. Баева бе категорична, че никъде в историческата литература този термин не се появява.

Приетите термини са "господство", "владичество", "робство" по българските земи.

"Същите тези деца учат и възрожденска литература, където се използва терминът робство", припомни Баева. По думите й "робство" има емоционално значение.

По думите на Станев, ако се даде право на всеки авторски колектив да определя терминология, напълно възможно е "съжителството" да стане част от учебното съдържание на учебниците по история.

Според проф. Баева е възможно "съжителството" да е модерна версия на "комшулука" между българи и турци, но ако става въпрос за отношението между българите и Османската империя, терминът е неадекватен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
6
 
! Отговори
Михаил преди 8 години
Ха-ха - "Сожительство"! :) Иван Вазов, Христо Ботев были нетолерантными варварами. Можно конечно 500-летнее изнасилование назвать "сожительством", но это позор современной Болгарии и предательство предков, боровшихся с Турецким игом. Так считают русские. Прощайте, "братушки"! :)
230
1
 
5
 
! Отговори
ТЭ преди 8 години
Гейропа
229
1
 
10
 
! Отговори
до турчин преди 8 години
Господине турчин, и Баташкото клане ли е според Вас "ефтин популизъм"? Това според Вас е мирно съжителство така ли? Има исторически доказани документи, където чрез кръвен данък са взимали деца, това според Вас е справедливо? Ако бяха взели вашето дете? Нима оправдавате подобна жестокост?Не отричайте Историята бедни и богати винаги е имало и сред турците.Българинът е толерантен за много неща и никога, не би избил беззащитни деца и жени. Не мразя турците,но разберете, че тази земя е България.
228
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AKO I TAZI MUMIA NA SNIMKATA E ISTORICKA--TAZI DARGAVA NIAMA SVOIA ISTORIA.
227
10
 
3
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Ако е било робство как е имало чорбаджии. Как са имали собственост. Някой си прави ефтин популизъм . Оклоняват се проблемите в националистическата ниша.
226
2
 
7
 
! Отговори
В. Левски преди 8 години
Да бъде обесен всеки предател на свободата, както те обесиха мен!
225
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съжителство:робство звучи като галя:бия. След 10 години ще закрият Батак и всички възрожденски градове, паметници, музеи, панорами и т.н. и ще кажат, че си измисляме. Какъв българин трябва да си, за да направиш такова предложение, колко апатично е да подменяш история и в името на КАКВО? Ще подменят ли думи и фрази и в литературата? Кому са нужни промени на обществено приети термини, които в последните десетилетия се изучват по един и същи начин - тези не са българи и май си нямат работа!
224
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че Турция командва нашите политици,това се знае,но че има и БЪЛГАРИН с образование,който да отрича и изопачава историята,това вече е върхът на предателството!Да прекръстиш РОБСТВОТО в "СЪЖИТЕЛСТВО" се иска много,много пари! ЖАЛКО,ЧЕ ИМА И ТАКИВА БЪЛГАРИ!
223
4
 
13
 
! Отговори
Читател преди 8 години
Лично в моя род има отвлечено момиче. Само че бащата е богат и осъжда турчина ...Така че не ми говорете за измислици, песните и преданията са верни, колкото и да не ви харесва!
222
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма история има само историци.
221
1
 
13
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Драги съграждани, истината е че ни се дава дъвка да дъвчене и да ни разсейват за грабежа от КТБ, за ограбените села и къщи,за ниските пенсии....Добре кълвете ..:D ...даже и без стръв! А термина за робство всеки го знае. Всеки може да си избере дали неговия дядо е бил безимотен роб с ранг на ***.
220
1
 
9
 
! Отговори
Историята-Менте преди 8 години
На български пише едно на други езици съвсем друго , примерно на немски пише че не трябва се бъркат Българските турци с Помаците в България а на български съвсем обратно всички потурчени , тука мога само едно да ви кажа вземете и си наврете незнам къде Историята-Менте
219
3
 
20
 
! Отговори
бездомник преди 8 години
Съжителство означава да делят една къща. А никога българите не са се мешали с турците. Отделно са си живеели и живеят. Отделни квартали. Отделни къщи. Само помаците, приели исляма заради освобождаването от данъци и два ката нови дрехи, все още се чувстват благодарни за това на турците и гласуват за дпс.
218
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уилям Гладстон - "турците и мюсюлманите или мохамеданите, показаха, че чрез своите зверства нямат нищо човешко в себе си и никога няма да принадлежат към цивилизованата част на човечеството!"
217
4
 
2
 
! Отговори
хадукправопис преди 8 години
До Герчо пък ти съ научи на граматикъта бье и след туй дискутиръй. Какво е туй "исворна" литература. Тече ли от извора или й нйещо друго.Писна ми от такива *** по страниците, що не ходат по кръчмите на по ракия и да слушат чалгата ами се занимават сзс философски проблеми.
216
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се удавите и задавите в собственната си злоба, завист и омраза. До толкова сте преметивни и недоразвити,че бъркате литературното произведение с истината и реалността. При всичко това г*за ви пак пазят турските военни самолети срещу същите ваши "освободители" както в Добруджа , Галичия и Македония през Първата световна война. Човешката завист и наглост нямат край. Но изключително съм ви благодарян за тази изява на ярост.Това помага да държим нашите заблудени овчици в нашата кошара.БЛАГОДАРЯ.
215
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 14.01.2016 година в редовното си заседание Парламентът на Република Българи реши небесното пространство на Републиката да се охранява ОТ ТУРСКИ ВОЕННИ САМОЛЕТИ.На заседанието присъствуват 164 Народни представители като партийте са гласували по следния начин : ЗА - ГЕРБ-74;ДПС-18;РБ-15;ПФ-9;БДЦ-5;НЕЗ-1=122 Гласа. Против гласуват:БСП-28; АТАКА-3;АБВ-8;НЕЗ-2. Това ли е вашия патриотизъм?Нямате пари за *** тръгнали сте да се пишете за герои но само пред компютрите. За това сте "ОСВОБОЖДАВАНИ"..
214
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки доста възрастен човек в България /над 80 години/, може да ви каже какво е било "съжителството" и как са го наричали родителите му и дядовците и бабите му, които са били живи свидетели на това "съжителство". Иван Вазов и Захари Стоянов как го наричат?
213
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според хората живели по онова време е било турско робство и така са говорели прародители ни в края на 19-ти и началото на 20 век, т.е. в първите години след Освобождението от турско робство. От време на време употребяваха и термина османско робство, като синоним на турско робство, т.е. турско и османско за тях беше едно и също. После станахме политкоректни!!! и някои започнаха да пренаписват историята.
212
5
 
4
 
! Отговори
Партньори един вид преди 8 години
Съжителство се казва, когато няма официален брак. Ами нямали сме. Значи сме съжителствали.Единият партньор се е оплаквал от домашно насилие и че другият живеел на негова сметка и макар и по трудния начин сме се разделили. Навярно това е замисълът на министерството.