"Съжителство"-то изкара извън нерви Столетницата

Образователният хаос стана повод Миков да разкритикува властта
76
"Съжителство"-то изкара извън нерви Столетницата
Снимка: архив, Булфото

Хаосът с новите учебни планове за 2-6 клас и поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на просветния министър Тодор Танев става поредния повод БСП да разкритикува властта.

"Призоваваме тези, които откраднахте просветата от децата да я върнете там, където й е мястото и да спрете тези лабораторни бизнес упражнения с образованието, защото това е вредно за децата", заяви от името на своите лидерът на левицата Михаил Миков.

Според него случващото се в системата на образованието е видим резултат от начина на управление на ГЕРБ, от политиката на кабинета.

Соцлидерът настоя най-накрая на бъдат съобщени и имената на експертите, които отговарят за учебните планове и местят напред - назад произведения и автори, защото е ясно, че решението за промяната им не е еднолично на министъра.

"С тази политика се пренебрегва националния интерес и се всява хаос и страх сред хората, а вредният Закон за преучилищното и училищното образование поставя под въпрос равния шанс за житейска перспектива и реализация на децата", упрекна Миков.

Той отсече, че образованите не е бизнес, а е "благо, конституционно закрепено".

Според него единствената реформа в образованието до момента е отпадане на произведения, които след това под натиска на обществото се връщат в учебните планове, но в друг клас.

"Отпадат цели периоди от българската история заради политическата коректност на днешното управление, че трябва да сме кротки и благи, да не четем буйните стихове на Смирненски и Вапцаров", скочи още Миков.

За пореден път той разкритикува и възможността за домашното образование, която се въведе с новия просветен закон.

Според Миков това крие рискове, защото ако в училище може да се контролира проповядването на радикален ислям, това не може да се случи вкъщи.

Той настоя, че при сегашните противоречия в обществото освен образователни училището трябва да има и социално-възпитателни функции, след като агресията е навсякъде.

Накрая лидерът на БСП се закани, че ако до сряда правителството не внесе проект за отмяна на закона за средното образование, то левицата ще го направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политически трупове - пеят в един хор с останалите в *** и отвличат вниманието от доклада на ЕК, който само затвърди нежеланието на този политически елит да направи някакви значими промени в съдебната система.Образованието за съжаление ще стане най-малкия ни проблем ако нещата продължават така, затова пожелавам на всички партии скорошна политическа смърт. Демократично представителство на интересите на народа ама друг път
32
3
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 8 години
До анонимен-64.Ако гледаш нещата от гледна точка на Византийската империя посети църквата "Света Сафия"чието име няма нищо общо с любимата ни столица, ище получите одговори на много въпроси. А в двата султански двореца " Топ копъ" и Бахча сараи има послание ,че Турската държава трябва да се срамува от безчинствата които е вършила през имперският си период. Посещавал съм и Руски музеи но там всяко злодеяние еопределено като гордост.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност е имало решение на Високата порта еврейските търговци да търгуват от името на Османската империя по света.Какво се получава:милите евреи предават християнския свят,трупат в краката на султаните сълковища от целия свят,за които им се плаща с парите от данаците на гя.урите,а гя.урите печелят битките на Падишаха с еничарската пехота.Найс ,а?
30
6
 
6
 
! Отговори
Геро преди 8 години
Тоя има право на глас след като съдейства в часовете по история да се изучава и периода 1944-1989година и отговори на въпроса ,Руското присъствие в страната ни след 1878 г. съжителство ли е или робство??????????
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз много искам да се изучава история на Османската империя.Искам да ми се обясни защо Византия е била в съдружие с турците в самия изгрев на въпросната империя,че дори християнска Византия е вкарала турски войски на Балканския полуостров?Много ми е интересно защо цяла плеада турски султани са канили гонените от християните евреи да живеят в Османската империя?В светлината на горния въпрос ми е интересно как диви анадолци са се сдобили със знанията на съвременната цивилизация?
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pornoto prodaljava.
27
10
 
3
 
! Отговори
Щ.Младши преди 8 години
Турците не са убили НИТО ЕДИН титулярен Български цар- убитите от тях са или съцаре,или бивши царе като Ив. Шишман. Останалите не са убити- съдбата им е друга.
26
6
 
14
 
! Отговори
dp преди 8 години
Поредният изкуствено предизивкан "дебат" по заповед от Москва.Като няма кой да протестира срещу правителството то само да направи така, че да бъде свалено - и да се отложи за неопределеното бъдеще промяната, за която в момента натискат от запад.Евтина шмекерия, че за скъпи акции Кремъл пари няма напоследък.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ни би вместо баташко клане ,да сме имали баташко чеверме с последваща кьорсофра.
24
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
До БългаринЗа улеснение на мозъчето ти, нека приемем, че всичко писано за турското робство (оп, съжителство) е лъжа. Тогава как така сме живели добре, а нямаме останали нито крепости, нито антични или средновековни градове и сгради? Защо нямаме никакви известни учени, като сърбина Никола Тесла или поляка Николай Коперник? Сравнявам нарочно с държави от нашия калибър и развитие. Барем пък една бира да имахме на 300 години, като румънците...
23
11
 
15
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
На столетницата и идват патриотични пориви само когато е в опозиция.
22
4
 
8
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Добре, че руснаците разбраха каква гнида е Т....Я, че поне те да ни помогнат, ако тези туркофили вземат връх. Ако бях на мястото на ПРЕМИЕРА, бих ги поканил да направят една морска и една въздушна база и щях да си икономисам сумати пари от изхвърлянията на земледелеца.
21
13
 
10
 
! Отговори
jen преди 8 години
Столетницата до скоро се целуваше с турците по митингите ?!
20
2
 
14
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Ами той и президента е с комунистическа диплома и г-н Андреев и гусин Коритаров и гусин Инжев - хайде хвърлете ги бе и не ги показвайте, нали са червени и с герб на НРБ, напуснете и червените бесплатни апартаменти, подарете ги на общината, нали са ви омразни - ограниченото си е ограничено, а като прибавиш и лакомията за пари - се оформя туркофил от висока класа.
19
0
 
20
 
! Отговори
Провокирате с какво? преди 8 години
Не е иго, робство, съжителство или присъствие, а Г.Е.Н.О.Ц.И.Т!!!!! И който оспорва или променя това е турски аген ибрик и измекярин!!! Недейте да провокирате с тия простотии... Историята си е История... Знаете мн.добре, че това е Болна тема... Застрашавате етническият мир.... Само подигравате с Българите а да видиме дали на неоосманлиите им стиска... да разберем колко са страшни и силни. Провокации с каква цел? Кво искате не разбирам???
18
14
 
10
 
! Отговори
Що се прави на луд? преди 8 години
Миков, поведението на Бсп е като на излъгана и прокарана от турска бургия девойка... Ти най- малко имаш право да критикуваш!!!
17
0
 
32
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Робство, иго, владичество, присъствие и сга забележете - съжителство! Очакваме след някоя друга година да стане някакъв притекторат или съюз може би!?Ето малко от поезията:...Но кълни, майко, проклинайтаз турска черна прокуда,дето нас млади пропъдипо тази тежка чужбина -да ходим да се скитаменемили, клети, недраги!.. Не им харесва това, защото е актуално и днес, а уж сме свобидни?
16
30
 
2
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Робство и иго са грешни термини наистина. Никога българите не са живели по-добре, отколкото по времето на Османската империя. Изключвам последните 20-30 години, когато империята е навлязла в криза, нашите са започнали да се бунтуват и да вдигат въстания, и наистина е имало издевателства като Баташкото клане и други. Но стандарта на живот през останалите около 400 години наистина е бил доста висок за онова време, дори по-висок от този в западна европа.
15
8
 
7
 
! Отговори
Диплома преди 8 години
До 25 : "ПРЕЗО СОЦИАЛИЗМА ОБРАЗОВАНИЕ НЯМАШЕ. ИМАШЕ ЛЪЖА И ИЗМАМА И КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЪПОТИИ."Имах предвид това неграмотно чудо.
14
7
 
4
 
! Отговори
е те това е преди 8 години
БКП-БСП-ДС винаги готови да се възползват и яхнат народното недоволство когато не са на власт. Вече няма абсолютно никакакво значение какво говорят от "левицата" защото у нас леви партии няма.Те станаха олигархични.