Експерти в МОН лобират за различните издателства

Ако няма структурни промени, пак ще падат министерски глави
16
Експерти в МОН лобират за различните издателства
Снимка: БТА, архив

Трябва да се направят промени в структурата на Министерство на образованието, смята Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Още по темата

"Дълбоко съм убедена, че който и да стане министър, ако остави този екип, отново ще имаме подобни сценарии", коментира тя пред bTV след поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на просветния министър Тодор Танев заради системни скандали.

Такева обясни, че е разговаряла няколко пъти с Танев, за да го призове да направи направи малки дирекции, които да са мобилни и част от експертите да заемат други позиции или да отидат на друго място.

"Той отказа, може би защото всеки един от тези хора има зад гърба си по няколко депутати и различни лобита", коментира тя и добави, че около 6 човека от дирекцията, която отговаря за учебните планове, вече са отишли да работят в издателствата, защото "всеки отива там, където си е постал".

Според нея има много голяма връзка между тези експерти и издателствата.

"Министрите се хващат на въдицата на тези експерти, защото си мислят, че като са престояли 30 години в министерството всичко знаят", обясни тя.

Такева отсече, че с новите проекти на учебните планове се прокарва още една идея, която вече не е само за опростяване, ами за опросточаването на образованието, защото новите знания, които трябва да научат учениците, са сведени до 40%. 

"Децата ни няма да зная кои са възрожденците", посочи като пример тя.

Според историка Констадин Костадинов практиката на отпадане на произведенията от учебните програми не е нещо ново.

"Не говорим за политически метли, а за опит да направим мулти-култи образование, българското да бъде сложено на второ място", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1 "Експертите" "прибират" от издателствата 1/4 от печалбите на самите издателства. Плащат родителите на учениците. Това е корупционна схема. Но нали Кунева е по борбата с корупцията. Ако стане министър на МОН, ще се види доколко е читава. Решението е да няма нищо задължително, всеки учител сам да си избера учебник. Министерството може да дава мнение за всяко издание.
11
1
 
5
 
! Отговори
охо преди 8 години
Тая откри Америка! То във цялата държава е така.бюрокрацията е навсякъде една и съща!!!ускубани трансексуални люде от третия пол.50 и нагоре изрисувани дърти к.........ви абортаджийки дават тон на всичко.за това и си седиме 25 год.на едно място
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Експерт" - разбирай лапач.
9
1
 
10
 
! Отговори
българка преди 8 години
Я.Простакева е вечна-превърна учителите в робско племе,което скланя глава,за да не изгуби работа.Тя предаде стачката-тогава исканията бяха не само за заплати,но продажните журналисти и политици я опростачиха.Ето сега се берат плодовете от големите реформи,които направи тя с Вълчев.Делегираните бюджети и измислените матури доведоха до получаване на диплома и нищо повече.Максимата "Разделя и владей" постигна своето.Тази да си ходи,заедно с целия екип некадърници от МОН.Едни се карат,други богатеят
8
1
 
11
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 8 години
Откакто влязохме в ЕС се нароиха много неправителствени организации около МОН с единствената цел-лапачка.И понеже всички конкурси в МОН са за свои хора-резултатът е ясен.Всичко тръгва от програмите,които "нашите" ексепрти подготвят и въз основа на тях се определя съдържанието на учебниците.Нека да извадят имената на всички,които са участвали в изготвянето на програмите за всички предмети.Тогава ще лъснат много неща.Има ли сакндал-той е за много пари.Никой не се вълнува какво и как ще се учи.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахаха, че то така е във всяко министерство и става все по-зле, защото работят само хора без грам опит в реалния бизнес. То и Такева не е по-различна.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новият закон предвижда безкраен брой учебници по всеки предмет, за всеки клас. Лобито на издателите победи. Победа постигна и лобито на частните училища. Всичко е за пари, драги ми смехурчовци. Стани ти, да седна аз - няма да реши проблемите, защото тези проблеми са на системата "всичко е пари"...
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До "Просвета"Недопустимо е учителите да обработват децата с религиознба пропаганда. Иначе, защо да не е пропаганда на исляма, сега мнозинството от малките са от такива семейства, защо да не е Тората, която всички признават, защо да не е "Научен Атеизъм" - ако съдим по броя семейства с поне един комунист навреммето, то те са олколо 1 милион
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименZ\Защо няма горна граница на авторската и на издателската печалба при отпечатване на учебници. Те са с гарантиран тираж и са обществено полезни. Задължително трябва ДЪРЖАВНИТЕ ПЕЧАТНИЦИ да дадат оферти не по-високи от горната граница и тогава всеки търг ще стане реален!
3
1
 
8
 
! Отговори
Fena преди 8 години
Това бабе не викаше ли комбайните преди години за да изгонят студентите?И още се върти по новините. А комунизмът си отивал.........
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все пак залога е един милиард лева или евро,едва ли е толкова важно,за такива пари се убива.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Експерти в МОН лобират за различните издателства" напишете го направо -прибират пари от различните издателства