Образованието не е идеология, а литературата – Библия

Учител: Децата трябва да се учат да мислят, а не на клишета!
Обновена: 3 фев 2016 21:54 | 3 фев 2016 18:00,
34
Образованието не е идеология, а литературата – Библия
Снимка: Архив Булфото

Разместването на автори и произведения въобще не е основният проблем в образованието. Притеснителното е, че образованието се е превърнало в предаване на идеология, а литературата се преподава като Библия. Тази позиция изрази пред Dnes.bg преподавателят по литература в Софийската математическа гимназия Людмил Попов.

"Ако образователната система си поставя цели и философия има два избора - единият е в основата да бъде човекът, а другият - в основата да бъде идеологията. Ако говорим за патриотизъм, за национална идея, за национална идентичност, ние попадаме в мисленето за идеология", обясни учителят.

Повод за коментара му стана идеята да отпадне част от възрожденския цикъл в програмата по литература и разместването на "История славянобългарска". Предложенията създадоха недоволство сред обществото и доведоха до оставката на образователния министър проф. Тодор Танев.

"Няма значение кога ще се преподава "История славянобългарска" - дали в 1-и, 8-и или 12-и клас. Въпросът е как ще се поднесе на учениците. Ако учителят започне да интерпретира Историята по един неподходящ начин, естествено че детето няма да разбере. Но ако дадеш възможност да коментира нещо, тогава то може да се научи да мисли", обясни Попов.

По думите му обществото е в заблуда, че образованието е идеология и трябва да възпитава на българщина, на патриотизъм. Според него учениците трябва да се учат на практични неща, а не да повтаря заучени фрази. Те трябва да се научат да мислят, а за това трябва да им се даде възможност, допълни преподавателят.

"Ако детето изрази съмнение или колебания към сакрален текст, например такъв на Вазов, веднага учителят го санкционира и така мисленето се блокира", категоричен е Попов.

Според него ако човекът е приоритет на образователната система, трябва да се разбере, че литературата не е литературна история и не е история.

"Литературата е изкуство. А ако се придържаме към някакви идеологически клишета, ние лишаваме този предмет от този му смисъл", обясни учителят.

Според Людимил Попов дискусията не трябва да бъде кой е в учебната програма. Каквато и програма да има, тя трябва да бъде представена по интересен начин, допълни той.

По думите му това, че отпадат български произведения, не е странно, тъй като образователната ни система е много утежнена. В името на една огромна информация се пропускат съществени неща, добави той.

Преподавателят е на мнение, че би трябвало в програмата да се включат дори повече чужди автори, тъй като западноевропейската литература се изчерпва само с няколко имена, а митологията преобладава.

"Ние живеем в едно време на Вазов, в което си мислим, че сме си самодостатъчни. Не може да изключим контекста в който съществуваме", отбеляза Попов.

Според него българската литература може да се постави в модерен контекст, за да стане по-разбираема от децата. Той даде пример с разказа "По жицата", който той обяснява на учениците си с разказ от чужд автор с подобна идея.

"Не трябва да тръгваме от българското към чуждото, а обратното. Ние живеем в чуждото, в глобален свят. Така българското ще бъде спасено, защото иначе сами се задушаваме", завърши Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Без дъх останах! преди 8 години
"Не е нормално 50-60 години да се учат все едни и същи произведения, било то български или чужди." Сериозно ли го мислиш? Ти вЕрно ли си учител? Или си поредното интелектуално бижу?
22
2
 
3
 
! Отговори
Учител преди 8 години
И аз съм учител, но подкрепям казаното от колегата в статията и въобще не се срамувам. Не е нормално 50-60 години да се учат все едни и същи произведения, било то български или чужди. Не е нормално светът да се променя, а произведенията в учебниците да си стоят едни и същи. Децата започват да не разбират някои събития, случки или думи, които са толкова отдалечени от нашето време, че пет пари не дават за такива като АЛТЕР, дето подскачат. Шизофренична работа!
21
2
 
7
 
! Отговори
Алтер преди 8 години
Вече се срамувам ,че съм учител!Ами като няма значение какво се учи ,да изхвърлим цялата българска литература и да учим само чуждата-такъв абсурд в главата и то на учител!Мислене,ако знаете въобще дефиницията на това понятие,може да се развива само на основата на определено съдържание-празната глава не може да мисли!*** и неграмотници обучават децата ни.Кой университет сте завършили да тегля и на него една...Върни му дипломата си и ходи да пасеш овцете!
20
1
 
7
 
! Отговори
дегенерати - продажн преди 8 години
Човекът в центъра, в качеството си на потребител в Мола. Колко е просто да се промият мозъците на децата ако безмозъчни учители им преподават. Но добре е че пускате тези говорители на реформата да се изприказват за да се види колко е зле вече системата. Защото срещу тези парици, които се усвояват се иска безгръбначие и още нещо... Безумци и безбожници ще ти говорят за националната идея на децата. Пращай ги в Мола, поне знаят да броят до 12.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ние живеем в едно време на Вазов, в което си мислим, че сме си самодостатъчни. Не може да изключим контекста в който съществуваме", отбеляза Попов.Самодостатъчни, контекст ? Кухи клишета, прикриващи плоския ум на автора. Учебниците преди 10 ноември бяха на много високо ниво. После търгашите влязоха в храма.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без рекрутирането на нови, мотивирани, висококвалифицирани учители няма да стане. А в пазарните икономики има само един начин - с пари.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Децата трябва да се учат да мислят е най-старото клише,което си спомням от своето детство.Учителю,препрочети си Жан Пиаже,ако изобщо си го чел някога.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глобалното общество изисква нов човек,както казва Сорос,който не е участвал в социални конфликти т.е. няма памет за социални конфликти(нещо като човекът на Смирненски в Приказка за стълбата-без спомени).В друг аспект,когато те учат и лекуват тройкаджии,защото елитът на БГ отдавна не е тук,ще се пръкват всякакви необразовани експерти.Простият и необразован човек смята,че знае и може всичко,образованият се съмнява.
15
2
 
6
 
! Отговори
водорасло преди 8 години
Новият Закон за образованието, въоръжен с Кунева и с такива поповци, които мислят, но без език, не знаят и не помнят, ще закрият България и хилядолетната българска памет. Продават език, култура и образование вероятно от лична мъст и за незнайно каква изгода, защото никой не го иска от тях. Най-малкото Европа...Изкуство за самото изкуство... може, но не и когато народа го финансира. Образованието беше последното поле, което ни държеше като общност.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как се възпитава дете в родолюбие? Кого да обича - мъртвите поети идеалисти или живите българи-тарикати?Как една славна нация в миналото роди такива безславни наследници? Ха, обяснете, моля!
13
2
 
11
 
! Отговори
Румби преди 8 години
Вазов го е казал преди повече от 100 години:"Нека носим йоще срама на челотосинила от бича, следи от теглото.Нека спомен люти от дни на позорвисне кат облак над наший кръгозор..."Нека, щом се отричаме от историята си, от дедите си, от името си!
12
3
 
11
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До колкото знам учебна дисциплина родолюбие няма. То може да се възпитава у децата с литературата и историята на България! Да, мислещи хора се създават със знания, но нека това да не става за сметка на българщината!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** тъпунгера!Единственото,което смекчава тъпотата му,е че е учител по математика.Този "умник" не е ли разбрал,че искаме или не,живеем в идеологизиран свят и че възхваляваната от него "литература,която е изкуство,а не е история",е всъщност квинтесенцията на идеологията,наречена "глобализъм",който трябва да създава "свободно мислещи" и блуждаещи в глобалистичното безсъзнание,произведени в лаборатории,чипирани,единтификационни номера.Такава *** нелепост може да създаде "чистата математика"
10
3
 
14
 
! Отговори
Мкиавели преди 8 години
Има три вида умове: Първите проумяват всичко самостоятелно, вторите проумяват мислите на другите, а третите не проумяват нито сами, нито каквото им се обяснява. Първите са съвършени, вторите-отлични, а третите - безполезни.Учебниците показват, учителите обясняват, а слушателите висят във фейса. Какво правят много родители- нищо, защото или не могат или ги мързи. Рузултатът го виждаме всички.
9
1
 
11
 
! Отговори
Теодора преди 8 години
В образованието е пълен батак. Ако видите по математика в пети клас какво учат, свят ще ви се завие - всичко каквото се сетите за математика е там - обикновени, десетични дроби, триъгълници, успоредници, трапец - обиколки и лица, паралелепипеди - пълна и околна повърхнина, обем, мащаб, дка, ха,ар и каквото се сетите. Побъркват децата. Нямат за цел да ги научат. Това е само математиката. Пълна боза е и по другите предмети
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
новия виц - на Кунева да я предложат за главен мюфтия и ще се съгласи!!!!
7
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ПОПОВ *** И ПОМАГАИ НА КУНЕВА ПО--БЬРЗО ДА ЛИКВИДИРАТЕ ИСТОРИЯТА И ЛИТЕРАТУРАТА НА БЬЛГАРИЯ---ЯЗЬК ТИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Образованието е НАЙ ЧИСТАТА ИДЕОЛОГИЯ, а литературата е гръбнака му! Който не вярва, да сравни учебниците по литература и история на турците, гърците, англичаните, италиянци, французи... Кунева трябва да прокарва точно ПОЛИТИЧЕСКАТА линия на неолиберализма, насочена срещу националните държави и съществуването им по принцип, докато се възцари световното ГОСПОДСТВО НА КОРПОРАЦИИТЕ, обслужвани от едностранчиво квалифицирана работна ръка с инстинкти на ***.
5
2
 
8
 
! Отговори
кака преди 8 години
Някой наистина иска роботчета, а не мислещи хора. Колкото по-рано изведете детето си да учи в чужбина, толкова по-добре. Вместо да отваря прозореца към света, училището всячески се стреми да го затваря. Разтоварете тази натоварена програма, която не помага на децата. Има толкова идеи по света, ама не са изгодни щото ще създадат мислещи човеци.
4
2
 
12
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 8 години
Образованието не се състои само от литература.Лошото е, че и при другите учебни дисциплини положението не е по-добро.При такива управляващи не може да очакваме нещо умно и полезно в нито една сфера.