За кой ли път: Е-обучението на дневен ред

Дали учениците ще хвърлят тетрадките и писалките? Зависи …
17
За кой ли път: Е-обучението на дневен ред
Снимка: Булфото, архив

Издателства работят без пари. Няма да повярвате, нали? Само че е факт.

Точно преди десет години тогавашният министър на образованието Даниел Вълчев се зарече, че ще въведе електронно обучение и децата ще забравят за учебниците на хартия.

След работа на парче, различни проекти и похарчени пари от държавната хазна на вятъра, май най-накрая учениците ще видят какво е таблет в класните стаи.

Това ще стане в 40 школа в цялата страна. Очакванията са пилотният проект за електронното обучение да тръгне от втория срок, което означава от понеделник.

Дали ще се случи предстои да видим, но според издателствата, учителите които ще работят по новия начин, вече са обучени, а дори са и доволни от придобивката.

Стартът на пилотния проект за е-обучението беше даден през ноември миналата година. Просветното министерство даде на 40-те училища, които заявиха желание да въведат новаторството, пари за по 40 таблета. 

Отпуснатите средства за едно устройство са към 350 лв. Парите обаче се оказаха недостатъчни и се наложи училищата да се бръкнат и да заделят пари за дофинансиране, макар че делегираните бюджети никога да не им стигат.

Две училища дори се отказаха да участват още в началото именно заради това, че парите за таблетите бяха малко, съобщиха за Dnes.bg от едно от издателствата, които участват в проекта.

Оказа се обаче, че МОН не е дало нито стотинка на въпросните издателства, въпреки че техните разходи не са малки.

"Просвета", "Булвест", "Анубис", "Архимед", "Бит и техника", "Експрес публишинг" и "Атласи" са издателствата, които по желание работят за държавата по този проект.  Техни експерти обучават учителите, те качват и съдържанието от хартиения учебник на електронен.

Това, че работят без пари по проекта, като че ли изглежда доста нелепо на фона на обвиненията, особено около смяната на Тодор Танев, че хора от министерството лобират за различни издателства.

Истината обаче е, че този път нещата са много добре измислени в МОН, защото и издателствата имат интерес да се включат в пилотния проект, та дори и без пари.

Всяка година през февруари - март те си правят рекламна кампания и обикалят училищата в страната, за да презентират учебниците си. Така че сега комбинират 2 в 1.

Истинската битка между издателствата и техните лобита обаче ще започне, ако след като се анализират резултатите от пилотния проект, е-обучението се въведе във всички училища.

Иначе засега ситуацията е следната: в по една паралелка от тези 40 училища, които са най-големите гимназии в отделните области, в София са 11, ще се учи с таблети и в една контролна - на хартия. В края на годината изводите от този експеримент трябва да са базата за по-нататъшното внедряване на технологии в училищата.

Пилотният проект е за учениците между V и VІІ клас, но на практика в него ще участват децата само от  една паралелка в VІІ клас. Това е напълно логично, защото след VІІ клас има матура и на никой не му се ще да рискува с експериментално обучение точно тогава.

Някои детайли от проекта обаче поставят под съмнение успеха му, като например това, че в центъра за пореден път е техниката, а не това, за което тя ще служи.

Идеята е децата да носят таблетите си вкъщи, за да си учат уроците. Оказва се обаче, че масово директорите на училища отказват да им ги дадат, защото те носят материална отговорност. Значи учениците пак опират до хартията. За какво тогава са им тези таблети в час? Май чашата и сега е наполовина пълна, или наполовина празна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има много предимства електронното обучение но има много недостатъци.Начина на запомняна на информацията от таблет и книга е коренно различен.Педагозите трябва да се съобразяват с това .Трябва да са подготвени за това.Електронното обучение има много предимства при добре подготвени програми нодали българия може да го направи това при безпланни разработки малко е под въпрос. Дори и при платени пазара е доста малък така че пак се съмнявам в качеството.
13
0
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
има таблети и за 80 има и за 1000, така че без марка и модел не може да се каже
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1600 таблета по 350 лева всеки... При положение че на едро за такава бройка излизат 70-80 лв. Смятай какви рушвети са се делили...
11
0
 
3
 
! Отговори
сб преди 8 години
НЕ
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта е училището да произвежда неграмотници ,които поле много лесно ще се управляват !
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
350 лева за таблет ... Само от този факт прокуратурата трябва незабавно да се самосезира и да ги погне. Ама къде ти! Че те там им дават лаптопи за по 3500 лева...
8
0
 
11
 
! Отговори
Едно българче преди 8 години
Френският парламент реши да се въстановят часовете по писане в училищата. Защо ли?? Компютърна грамотност ДА , но НЕ на неграмотността. Колкото до новата ни министърка на образованието със стари ***,нов бардак не става.
7
0
 
6
 
! Отговори
naTpuoT преди 8 години
Как може да има "хиляда" издателства ... това не са вестници!!! Алчни ***!!!!!
6
1
 
12
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ преди 8 години
МАЙ ИСКАТ ДА СТАНЕ КАКТО В АМЕРИКА,,,,, ДОРИ И ЕДИН ПОДПИС, ИМЕТО, ИЛИ МОЛБА ДА НЕ МОГАТ НАПИШАТ........
5
2
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Само че животът доказва, че високите технологии не са гаранция нито за по-голяма образованост, нито за по-умно поколение. Факт !
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С появата на компютрите щяло да намалее потреблението на хартия.Да, ама не!!! Увеличи се!!! Най много да не могат накрая да си напишат и името, поради неумение да държат химикалка или молив. Друг момент е, че сме единствената държава, която в последните 25 години има по пет-шест ОДОБРЕНИ от министерството учебника за един предмет, които се сменят ВСЯКА ГОДИНА, заедно с учебните помагала, за да не можеш да ползваш старите. Но това е приказката за мафията,в която е обрасла държавата и далаверата.
3
1
 
10
 
! Отговори
Е, и? преди 8 години
Ще се подобри образованието ли?Учениците и сега си имат смартфони, те ще ги плашат с някакви архивни таблети.Все едно, да четеш, без да познаваш буквите... за чалгата в нета и за фасебокето ти трябва само да цъкнеш на картинката
2
15
 
4
 
! Отговори
Z преди 8 години
Време е хартиите да изчезнат, неефективен и старомоден вариант.
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!Повече от прекрасен старт за новия ни министър на образованието!