Четвърти и пети клас ще учат с временни помагала

Издателите може и да не успят да отпечатат учебниците навреме
18 фев 2016 08:32, Боряна Павлова
5
Четвърти и пети клас ще учат с временни помагала
Снимка: архив Bulphoto

Временни помагала вместо нови учебници от 15 септември е възможно да има за буквара и математиката за първокласници и български език и история за пети клас, заяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов пред "Монитор".

Това е един от обсъжданите варианти в случай, че издателите не успеят да напишат и издадат новите учебници за първия звънец, каквато опасност твърдят самите те, че има.

Съгласно заповедта на МОН те трябва да подадат проектите за оценяване до 9 август. След това обаче е необходимо технологично време, за да бъда отпечатани учебниците.

Именно заради това издателите се притесняват, че до 15 септември новите помагала няма как да стигнат до чиновете на учениците в първи и пети клас. Според приетия Закон за предучилищно и училищно образованието от следващата година децата в тези два класа трябва да учат по нови учебни програми и съответно нови учебници.

Най-големи промени в учебния материал всъщност би трябвало да има именно в буквара и математиката за първи клас и българския език и историята за петокласниците. Така например при най-малките ученици се въвежда смятането от 20 до 100, а историята в пети клас е коренно различна. 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
123...
3
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 2 години
Къде в статията се цитира четвърти клас, както ни насочва заглавието? Първи и пети клас ще имат проблем с помагалата!!! Четете какво сте написали преди да поместите!
2
1
 
6
 
! Отговори
+ преди 2 години
Днес няма учебници, утре няма училища. Днес Турция ни охранява небето, утре имами ни учат децата. Жабата се сварява бавно, за да не усети и да не избяга.
1
5
 
3
 
! Отговори
gtf преди 2 години
голямо чудо, по мое вреем изобщо нямаше учебници. Учителите смилаха материала и беше изключително лесно да бъде запомнен. ПО-добре е уъчебниците да ги няма и без тва само идиотщини пише в тях.