В Русия съм, в Русия съм...

190 българи могат да учат безплатно в страната
Обновена: 18 фев 2016 14:39 | 18 фев 2016 14:37, Веселина Йорданова
148
В Русия съм, в Русия съм...
Снимка: архив, Ройтерс

Безплатно образование в Русия могат да получат 190 български граждани през учебната 2016/2017 година.

Студенти, докторанти, магистри и стажанти могат да кандидатстват в над 1000 руски университета в над 280 специалности. Това съобщи пред журналисти Сергей Смитюшенко, директор на Руския културно-информационен център /РКИЦ/, цитиран от БТА.

Министерството на образованието и науката на Русия е отпуснало 15 хил. безплатни места за 2016 г., от които 190 са за България, посочи посочи Светлана Шаренкова, председател на форум "България - Русия".

Тя допълни, че през 2014 г. 126 български граждани са продължили образованието си в Русия, а през 2015 г. - 154.

На одобрените студенти се осигурява общежитие, те имат право и на почасова работа по време на обучението си, посочи Смитюшенко.

Той обясни, че тези, който не владеят руски език, има право на безплатно едногодишно обучение, за да го научат.

Всички необходими документи трябва да бъдат преведени на руски език, нотариално заверени и предадени в РКИЦ до 1 март в електронен и хартиен вид. От там се изпращат в Министерстството на образованието и науката на Русия и до съответните вузове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: образованиерусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ходят на русофилите децата. И без това нормален човек никога не би си пратил там детето.
85
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямата разлика с Европа е, че там се шири алкохолизъм, оскотяване и пълно погазване на всякакви нормални правила. Човек трябва да е луд да си изпрати детето в тая алкохолна джунгла, а и детето трябва да е с доста промит мозък за да се съгласи.
84
9
 
3
 
! Отговори
А? преди 8 години
Е нали били християнска ли, православна ли там някаква си държава!Защо тогава винаги слагат джамии по снимките си бе? Или са монголи!?
83
9
 
12
 
! Отговори
До 93 преди 8 години
Ти що не си пратиш детето в Русия бе кaлъф?!!! Много ви знае червената уста, ама дечицата ви са се по щатите, като на кака ви Курнeлия, дето ви плаща да ръсите глупости по форумите.
82
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Събрахте се три русофилски трола и напълнихте темата с абсолютни глупости. Това обаче не променя нещата, никой не ще в Русия. А повече от всичко, руските младежи искат да отидат да учат в чужбина и милиони вече го направиха.
81
3
 
5
 
! Отговори
до 90 преди 8 години
а виждаш ли колко много си глупав като си учил само в България
80
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Могат, но никой не иска, нито да учи, нито да живее в Русия. Тукашните кухи русофилски кратуни си пишат безмислици, но фактите са си факти. Всичко дърпа към Западна Европа и САЩ.
79
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-доброто образование. Да не забравяме ,че повечето професори в щатските и британски топ университети са руснаци,както и че руските учени правят откритията на НАСА и ЦЕРН.
78
10
 
20
 
! Отговори
Да преди 8 години
Да получиш висше руско образование - това е желание и мечта за много кандидат-студенти. 15 руски университета са всред най-престижните 100 в света
77
9
 
9
 
! Отговори
умните хора преди 8 години
това и ще правят-а един академик скоро директно заяви-пращайте децата си да учат не английски,а руски,защото...само след 10г в целия свят ще говори руски...
76
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва да си съвършено изкукал за да учиш в русия
75
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия е бита карта както беше ссср.на тези територии ще има много нови държави,московията ще е една от тях.половин сибир ще стане китайски
74
1
 
5
 
! Отговори
една преди 8 години
До БойкоМного точно казано! В Европа вече го разбират. Остана и *** да го проумее, но той е дървена глава, която не увира лесно.
73
9
 
1
 
! Отговори
една преди 8 години
Вече има толкова ветропоказатели или слънчогледи, както искате, в страната, че 190 места няма да стигнат. Със сигурност ще заминат нагаждачите, чиито родители са скачали по митингите през 90-те. Българска грозна и срамна картинка.А къде бяхте преди 10-15 години, а?
72
13
 
7
 
! Отговори
цунг по газунг преди 8 години
До Анонимен там след двайсетина години основният език ще е китайския
71
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще има безплатна водка,***,ботуши и икони на путин за всеки.
70
12
 
32
 
! Отговори
Да преди 8 години
С удоволствие бих учил пак в Петербургския държавен университет. Страхотен град, супер университет, висше образование - самь!й висший клас ...
69
15
 
44
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
Русия е голяма страна, който е учил там и познава нещата е безценен кадър за всяка фирма, която се занимава с бизнес, а не с политика.
68
9
 
29
 
! Отговори
д.т.н. преди 8 години
Ако се съди по глу.павите русофобски коментари, дедо со.рос е приютил в хранилката най-неграмотната и необразована група на българското тролско общество. Логично е, че то кой свестен българин ще се хване да дращи такива про.сто.тии дори и да му плащат зелени пари.
67
37
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тия азиатски убийци и алкохолици нямаме нищо общо!И никога не сме имали, само дето ползват нашата азбука, щото и това не са могли да измислят великите руси...