В Русия съм, в Русия съм...

190 българи могат да учат безплатно в страната
Обновена: 18 фев 2016 14:39 | 18 фев 2016 14:37, Веселина Йорданова
148
В Русия съм, в Русия съм...
Снимка: архив, Ройтерс

Безплатно образование в Русия могат да получат 190 български граждани през учебната 2016/2017 година.

Студенти, докторанти, магистри и стажанти могат да кандидатстват в над 1000 руски университета в над 280 специалности. Това съобщи пред журналисти Сергей Смитюшенко, директор на Руския културно-информационен център /РКИЦ/, цитиран от БТА.

Министерството на образованието и науката на Русия е отпуснало 15 хил. безплатни места за 2016 г., от които 190 са за България, посочи посочи Светлана Шаренкова, председател на форум "България - Русия".

Тя допълни, че през 2014 г. 126 български граждани са продължили образованието си в Русия, а през 2015 г. - 154.

На одобрените студенти се осигурява общежитие, те имат право и на почасова работа по време на обучението си, посочи Смитюшенко.

Той обясни, че тези, който не владеят руски език, има право на безплатно едногодишно обучение, за да го научат.

Всички необходими документи трябва да бъдат преведени на руски език, нотариално заверени и предадени в РКИЦ до 1 март в електронен и хартиен вид. От там се изпращат в Министерстството на образованието и науката на Русия и до съответните вузове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: образованиеРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
студент преди 6 години
Здравейте, в общежитието съседите отгоре са казахстанци, шумят ужасно и по-див и ъжасен народ не съм виждала. В цяла Москва има азиатци и кавказци, които вършат черната работа. Водата е ужасна, въздуха е сух. Аз за себе си съм разочарована, макар самите руснаци да е държат много добре - колеги в работата и университета. На запад живях в Холандия и там не бих се върнала за нищо на света.
105
0
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Ето това е върхът, хайде, брити, френци и т.н нали сте много богати, вземете пример и не ни карайте да плащаме по 50 000 за акълознание у вас.
104
0
 
4
 
! Отговори
До 122 преди 8 години
Томския университет е в топ 100.Томск е в Сибир.Националният изследователски ядрен университет (МИФИ) зае 36-то място в класацията за отличие на Таймс (Times) Топ 100 на университетите в света в областта на физическите науки за 2015-16 година. Московският държавен университет М.В. Ломоносов и Новосибирският национален изследователски държавен университет също заемат място сред първите сто.
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учете руски, за да може след 5-6 години да комуникирате свободно с обслужващия персонал.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Е, нали сега всички учим английски, за да сме добър обслужва персонал.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грузия възнамерява да развива системата "all inclusive" на своите курорти. Това заяви ръководителят на Националната администрация по туризъм на страната Георги Чоговадзе. "Сега на хотели, които работят по класическата система "all inclusive", не са много. Но им става повече. Този процес допринася за това, че в затворени за руснаците, Турция и Египет такъв опит е бил главен.
101
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък искам да запиша висше образование в Истамбул. Така хем, ще уча в Турция, хем ще получа диплома от Дамаск, като завърша, щото дотогава вероятно Истамбул, ше е вече сирийска територия :)
100
9
 
1
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Страната Мордор предлага безплатно обучение...Абе рашъни-вие за година и половина 8 километра кабел не можахте да опънете до Крим,а сте тръгнали хорските деца да обучавате. И на какво ще ги научите-как да пият одеколон ли???
99
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като е толкова хубаво си пратете вие децата, не давайте акъл на другите. Интересно само защо вашите другари все си провождат отрочетата в Америка . Боковчета, ниновчета. .. са все там, а не в Русия.
98
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един познат се излъга преди години. Избяга след първия семестър и за нищо на света не иска и да чуе за Русия повече. Спомням си, че говореше за "потресаваща мизерия" и "сивота която давят в алкохол".
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШибиРибиЯвно си ползвал своята диплома за целите, които предлагаш. Тя от къде беше? От траперския университет в Скалистите планини ли, или от нарко-бандо колидж в Харлем?
96
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 103Значи, според определението ти за родителите, твоето дете трябва веднага да замине за да учи безплатно. Добре, че я има тази възможност, защото баща *** може да изкарва пари само за пиячка.
95
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 105Той, баща ти има диплома за алкохолизъм, получена от дърварския университет в Коми АССР, когато ходеше да мръзне за една Лада. Затова ти си се родил такъв мaлoyмен. А мaлoyмието се предава по наследство - внимавай за децата си.
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 108Е ти вече го знаеш - по наследство ти е. Бързай, има вакантни места за клoзeтoчистачи.
93
0
 
6
 
! Отговори
u преди 8 години
До А?В РФ има голям процент мюсюлманско население, което за разлика от това в ЕС в по голямата си част са местни народи, а относно до монголците те са будисти и нямат нищо общо с исляма.
92
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи 190 от 200те проруски "метежници" могат веднага да заминават за Русия,...да вземат със себе си и руските знамена !
91
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учете руски, за да може след 5-6 години да комуникирате свободно с обслужващия персонал.
90
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppЗа вражеска натовска държава-васал на САЩ и това е много. Благодарим, Русия!
89
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито!Това е велика държава, с прекрасни хора.А обучението е на ниво,трудно ,но си заслужава!
88
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много изгодна сделка. Напълно безплатно получавате безполезна диплома, валидна само в Евразия и бонус напреднал алкохолизъм.
87
19
 
5
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
От 15 000 места само 190 за братска славянска България! Това направо си е супер, постепенно се откачаме от братската прегръдка. Разбира се, местата са само за полурусначета.