Парите за образование няма да се намаляват

Целта е да имаме икономика на знанието, отбеляза Кунева
20 фев 2016 13:30,
56
Парите за образование няма да се намаляват
Снимка: БТА

Парите за висшето образование и за университетите няма да се намаляват. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на конференцията "Умения на 21-ви век в образованието", организирана от фондацията "Заедно в час".

На форума министър Кунева говори за новия Закон за предучилищното и училищното образование и за промените в Закона за висшето образование, приети през тази седмица от парламента.

Още по темата

"Напротив ще се увеличават парите и ако един университет е по-добър във филологиите, той се концентрира и се развива в тях, а ако друг университет е по-добър в биотехнологиите, държавата го подкрепя именно там. Това е конкуренция, която трябва да последва, след като вече имаме рейтинг на университетите", заяви тя, цитирана от БТА.

Кунева каза, че тези изменения в просветните закони са много чувствителни и решителни - за да печелят по-добрите университети и да има благородно състезание, при което тези университети, които са по-добри, да имат възможност да се развиват там, където са най-добри.

"Един от аспектите от промените в ЗВО е свързан с това, че се променят правилата за финансиране на университетите, за да бъдат поощрени качествените специалности, водещи до реализация на студентите", посочи просветният министър.

За първи път в закона се записват приоритетни специалности, от които има нужда пазарът на труда, отбеляза тя.

"Целта е да имаме икономика на знанието и да се развиваме като държава, каза вицепремиерът. Кандидат-студентите трябва да знаят и да могат да преценят риска къде имат по-голям шанс да се реализират, като това е наша отговорност", обясни Кунева.

Тя говори и за връзката между бизнеса и образованието, като отбеляза, че диалогът между държавата, образователните институции и бизнеса е ключов - не само за университетите, но и за професионалните гимназии.

"Вярвам, че колкото и да е важно какво пише в учебника и какви учебни програми има, учителят е този, който може да ги преведе на децата. МОН трябва да насочи усилията си и към квалификацията на учителите", заяви министър Меглена Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Frezie преди 8 години
Mali mali, bg daskalia s 1, 79 evro zaplata za chas rabota pak sa nalasili foruma tuka i zarabotvat trolski ...:-)dokato fermerite v komshiisko si iskat tehnite 20 000 evro godishen dohod bez oblagane...:-)
41
1
 
0
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До do 52Точнооо това исках да припомня, до къде ни доведоха западните цветущи ЛЪЖИ.
40
1
 
0
 
! Отговори
do 52 преди 8 години
Матросчо, малко си късоглед, извинявай. Ако образованието се нагоди за подготовка на кадри за реалностите в България, извинявай, ама ще са само портиери и дребни служители. Реалностите тук са такива, че за интелигентни и образовани хора няма работа. Бананова държав али ще правиш? САЩ са напред, защото откритията след 2 години отиват в икономиката. Тук- бог да прости.
39
1
 
0
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Трябва да призная, че в едно нещо г-жа Кунева е права - ОБРАЗОВАНИЕ НА РЕАЛНОСТИТЕ - иска ни се да е друго, но реалностите са други - ЗАЩО ДА ДАВАМЕ ПАРИ ОТ ДЖОБА СИ, ЗА ДА ПОдГОТВяМЕ КАДРИ ЗА чужбина - права е, да се направят програми за подготовка на кадри за реалностите в България - време е да си признаем до къде е докарахме с неолиберализма на Европа - ама всичко да покажем, безмилостно - И ТОГАВА - НАПРЕД НАУКАТА Е .....
38
1
 
2
 
! Отговори
784 преди 8 години
Кухи чиновнически пожелания!Каква икономика,какви пари,каква квалификация...Той новият закон е изначално сбъркан тотално-правен от некадърници на МОН и Ониверситети!Няма нито икономика,нито пари,нито квалификация и...най-вече компетентно управление."НАРОДЕ????" вдигай се за промяна,за истинска демокрация!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашата икономика нищо не произвежда. Какво финансиране на биотехнологиите? Къде у нас се реализират такива специалисти?
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако крадете по малко, може и да стигнат.
35
1
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
Г-ЖО КУНЕВА ИДЕТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ В ТУРЦИЯ ТЕ СА ТИ СЪЖИТЕЛИ-
34
4
 
1
 
! Отговори
от 42 преди 8 години
До АнонименДостатъчно грамотен съм, пък ти дори и да ЗАБЕЛЯЗА, че съм написъл свещенна вместо правилното пак ще си останеш дребнава и подла душица, независимо от правописа ти. По стар ДС-параски обичай мнооого обичате да демонизирате, а? Твоите разсъждения са толкова объркани, без нито една ясна мисъл. Дори съм сигурен, че и ти в бързината имаш някоя грешка, но толкова сте свикнали да клеймите инакомислещите, че сте просто жалки и смешни с вашите ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ПОЗНАНИЯ. Ха-ха.
33
2
 
3
 
! Отговори
do 41 преди 8 години
До Анониментая напаст чалга научните бг бананови работнициАбе тв..не.щас.тна, какво повтаряш като папагал заучени фрази? Благодарение на такива като тебе чиновничеството с титли в БАН е на властови позиции и УНИЩОЖАВА потенциял- човешки и научен. Нали това чиновничество се опира на такива като вас, дето уж....сте ни хранили. Ама същите ви приватизраха и още го правят. Свещенна простота!
32
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ДА ПАРИТЕ ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО ЗА ВАШИТЕ ДЖОБОВЕ НЯМА ДА НАМАЛЕЯТ
31
1
 
1
 
! Отговори
e kak преди 8 години
До анонименнапиши му email.
30
1
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 8 години
Питай нова тв
29
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Кукувицо оставка оставка оставка оставка оставка оставка оставка оставка оставка
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tupoto zubrachesko obrazovanie veche se vliza po trudno v detska gradina ot kolkoto v universistet 52 universiteta s 75 hilqdi mesta v tqh i 63 hilqdi zavurshvashti 12 klas :d
27
1
 
11
 
! Отговори
naco преди 8 години
Ами,че как ще се НАМАЛЯВАТ,та нали за това Ви "избрахме" да ги "УСВОИМ" г-жо Кунева!?
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Деградацията на социалистическото общество започна с въвеждането на привилегии за "децата" , с появата на АОНСУ през 60-те години като "генератор" на АНТИКАПИТАЛ- номенклатурни некадърници,хрантутници и бюрократи- и допуска им до науката и властта .БАН трябва да се самоопредели- Академия на Науките-"SCIENCE" ли е или на Изкуствата-"ART".И по американската система икономиката,финансите,правото,социологията,философията,историята,езикознанието и т.н. не са са "SCIENCE", а "ART"!
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази АТАКА я избра ,но все пак виновен е Асен Генов и Сорос,западното влияние също,хахахаааааааааааааууууууууууууууууууууууууууууууууу
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В основната степен на училището часовете по История на България са намалени с почти 50%. Целта е да българско съзнание и децата да са с размити мозъци!
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атакисти,тази вие я избрахте и назначихте,така както ще изберете и мутрата Марешки