Режем броя на студентите, отсече Кунева

Приемът ще бъде намален още от този септември
23 фев 2016 19:15,
70
Режем броя на студентите, отсече Кунева
Снимка: архив Булфото

Новият министър на образованието Меглена Кунева обяви, че броят на студентите в университетите ще бъде орязан. Приемът на вишисти ще бъде намален още от тази учебна година.

Орязването ще е следствие от промените в Закона за висшето образование. Те предвиждат правителството да получи право да се намесва пряко в процеса на прием и да ограничава бройките за прием. Университетите също ще могат да кажат в кои специалности да бъдат приемани по-малко студенти.

Още по темата

Броят на приеманите кандидат-вишисти ще зависи от качеството на обучение и от реализацията на завършилите.

"Броят на студентите във висшите учебни заведения ще бъде орязан още от следващата учебна година", каза днес Кунева, цитирана от "Дарик".

По-рано днес заместникът й проф. Николай Денков обясни, че орязването на приема на студенти не е свързано само с промените в закона. Причина са и демографският проблем и броят на завършващите ученици през последните години.

Денков обясни и че има и диспропорции в пазара на труда. Те се изразят в това, че около една трета от българските студенти завършват две професионални направления - икономика, администрация и управление. В същото време всички други професионални направления, свързани с технически и инженерни науки, с природни науки и математика, с компютърни и педагогически науки, имат почти същия дял студенти. Затова липсват и кадри в тези сфери.

Според закона ще има и защитени специалности. Сред тях ще са екзотичните специалности като Японистика и Арабистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
19
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Tози комунистическо-атлантически тумор затрива всичко,до което се докосне.Всичко.Трябва да я затворят в клетка метър на метър и да се мъчи докато и дават само солена вода и никакъв хляб.
25
1
 
24
 
! Отговори
NACO преди 8 години
Много ДОБРЕ,а броя на "депутатите"- КОГА?????????? И особено тези ,които са от "партии" с под 1% подкрепа от ОБЩЕСТВОТО!!! Да, да такива като Вас г-жо Кунева????
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Режат държавните защото частните уроци процъфтяват.
23
0
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
"Изисквания:шофьорска книжка - задължително;динамична личност, издръжлива на стрес и напрежение;организирана, аналитична и комуникативна личност;компютърна грамотност на средно ниво (MS Office, Интернет);предишен опит като ръководител смяна и/или ръководител екип - предимство."Актуална обява за ръководител екип!Ръководна длъжност!Някъде да прочетохте изискване за образование?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако висшите учебни заведения произвеждат виШисти, които не могат да напишат думата "висшит" правилно, значи приетите са със занижени критерии и не получават качествено образование. Определено трябва да се намали броя им.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Липсва икономика, която да поеме работна ръка. Икономиката се е свила да малки фирми с по 1-2 директор и секретарка. ЕС и САЩ фирми се картелират и държат ниски африкански заплати, защото държат роботи и компютри без заплати и студентите нямат мотивация да учат.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Режа банички на централна жп гара.Куневица е запазила своя изказ още от времето,когато беше продавачка на банички в бозаджийницата.Давай,Куневице! Никога няма да можеш да надминеш ББ по философко-мисловен изказ.
19
0
 
8
 
! Отговори
Духа Бурен Вятър... преди 8 години
Хахаааао Опитват да задържат Младите.... Но те и без образование бягат... ,Тъй Че * е до края а Душата НЕ е в Рая!!!
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пеевски стана милионер на 22 години с политически чадър от НДСВ и без юридическа диплома.
17
1
 
4
 
! Отговори
от 10 до Грамотен преди 8 години
Прав си! Видях си грешките преди твоята забележка, ама аз съм инженер и пропуснатите запетаи не влияят на работата ми кой знае колко. :D
16
3
 
7
 
! Отговори
тнт преди 8 години
Най- накрая ! Всеки вече има "Вишо" и е безработен. По-малко хора, повече конкуренция. Повечето ни студенти не могат да говорят и пишат правилно!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде необразованите корумпета, на държавна хранилка,чакащи двадесетте заплатки стресирани и рушветчийстващи , ще завършват свисшу филология? До един са завършили нещо без да стъпват там. То за това са им такива и постиженията в службата на тези некадърници. Помните ли покрай случая я Лясковец, излезе информация за един от кос Троян, който трябвало да работи с компютър, но хрантутника бил виждал един преди години и не знаел от къде се пуска.
14
3
 
3
 
! Отговори
Грамотен преди 8 години
До Анонимен 10По принцип си прав, но е добре да си подобриш и ти писмената грамотност, след като критикуваш тези "висши" неграмотници. Първото изречение - добре, но във второто си изпуснал 2 важни запетаи.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-високите заплати са във футбола, холивуд и шоубизнеса където е важно да си млад под 25 години или хубавица със силикон. Акъл и математика не се искат.
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закриваме образованието,започваме да произвеждаме чобани,божеее,боже,тези избиха рибата закриха държавата и наричат поразиите реформи
11
7
 
5
 
! Отговори
АТАКА преди 8 години
Тази без нашата помощ никога нямаше да стане министър на образованието,ние от АТАКА твърдо стоим зад Г-ж Кунева и реформите които прилага.Турция ще построи вузове във които българите ще могат да кандидатстват
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се орежат всички "ялови" специалности, поради които има много безработни "висшисти", които не могат да напишат името си без правописна грешка, камо ли автобиографията си. Аман от "висши" неграмотници! Престанете с тези ПЛАТЕНИ университети в които "учат" неграмотници на които мама и тате им плащат "обучението".
9
0
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Първо, говори се за специалисти, а не за некадърници. С масови приеми и завършвание специалисти не се правят.Второ бизнеса ако извади 8 бона начална месечна заплата, тогава ще получат що годе специалист. И тази заплата трябва да расте. Защото в Германия в се касират суми от по 80-100 евробона запплати за специалисти. Думата специалист не означава просто някой завършил университет.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е разгеле! Сетихте се. Дебелите на нищо не учещи професори само чакаха изпити да продават и да си изкарат до пенсия по този начин. Или вече го направиха? Не може пик.лива България да продуцира студенти, колкото Германия. Качеството всички го знаем. Инжинери-магазинери. Всички са дейни в мола после или в Макдоналдс в САЩ.
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бизнеса много да не хитрее , че нямало кадри . При заплата от 500 лв. по добре да не работиш и ще си на сметка , защото тези мижави пари стигат за кафе и транспорт.