Режем броя на студентите, отсече Кунева

Приемът ще бъде намален още от този септември
23 фев 2016 19:15,
70
Режем броя на студентите, отсече Кунева
Снимка: архив Булфото

Новият министър на образованието Меглена Кунева обяви, че броят на студентите в университетите ще бъде орязан. Приемът на вишисти ще бъде намален още от тази учебна година.

Орязването ще е следствие от промените в Закона за висшето образование. Те предвиждат правителството да получи право да се намесва пряко в процеса на прием и да ограничава бройките за прием. Университетите също ще могат да кажат в кои специалности да бъдат приемани по-малко студенти.

Още по темата

Броят на приеманите кандидат-вишисти ще зависи от качеството на обучение и от реализацията на завършилите.

"Броят на студентите във висшите учебни заведения ще бъде орязан още от следващата учебна година", каза днес Кунева, цитирана от "Дарик".

По-рано днес заместникът й проф. Николай Денков обясни, че орязването на приема на студенти не е свързано само с промените в закона. Причина са и демографският проблем и броят на завършващите ученици през последните години.

Денков обясни и че има и диспропорции в пазара на труда. Те се изразят в това, че около една трета от българските студенти завършват две професионални направления - икономика, администрация и управление. В същото време всички други професионални направления, свързани с технически и инженерни науки, с природни науки и математика, с компютърни и педагогически науки, имат почти същия дял студенти. Затова липсват и кадри в тези сфери.

Според закона ще има и защитени специалности. Сред тях ще са екзотичните специалности като Японистика и Арабистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
17
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Ако на бизнеса му трябват бачкатори да се бръкнат и да направят заплатите поне румънски тогава и мераклиите ща са по-вече пък кой знае може и да се върне някой иначе всичко е голи приказки . Тая да си гледа държавните вузове никой не може да разпореди на частните университети колко и какви специалности да развиват.
5
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има много виШисти които 4-5 г. друсат кючеци, папат парите на мама и тати, и държавата и накрая продават зеленчуци на женския пазар ,емигрират или остават трайно безпаботни то не може всички да са менеЖери ,държавата трябва да произвежда толкова висшисти колкото са и нужни,останалите вузове частни.
4
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама разбира се. Какви студенти, какви пет лева.Трактористи и общи работници трябват на тази държава.Тая е толкова проста че едно магаре изглежда като Айнщайн пред нея.
3
1
 
6
 
! Отговори
Sando преди 8 години
Razgele, to veche I heptem neegramotnite izlizat vishisti, dano pone kachestvoto da se vdigne, che v momenta e gola voda.
2
3
 
30
 
! Отговори
Потребител преди 8 години
Ако е държавен университет тогава държавата може да изисква - ако е частен зависи от собствениците.Трябва да се промени "държавната поръчка".Ако държавата си е "поръчала" 100 учители трябва да е ясно от кои университети ще дойдат (къде ще учат) и да знаят че завършат ли започват държавна работа.Щом няма поръчка от държавата - редовен студент със стандартно заплащане.Безумие е да има 1000 икономисти или инженери държана поръчка а след завършване да не работят държавна работа.
1
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бизнеса вика, че нямат специалисти те ще режат приема. Сигурна на бизнеса не му трябват вишисти а бачкатори