Режем броя на студентите, отсече Кунева

Приемът ще бъде намален още от този септември
23 фев 2016 19:15,
70
Режем броя на студентите, отсече Кунева
Снимка: архив Булфото

Новият министър на образованието Меглена Кунева обяви, че броят на студентите в университетите ще бъде орязан. Приемът на вишисти ще бъде намален още от тази учебна година.

Орязването ще е следствие от промените в Закона за висшето образование. Те предвиждат правителството да получи право да се намесва пряко в процеса на прием и да ограничава бройките за прием. Университетите също ще могат да кажат в кои специалности да бъдат приемани по-малко студенти.

Още по темата

Броят на приеманите кандидат-вишисти ще зависи от качеството на обучение и от реализацията на завършилите.

"Броят на студентите във висшите учебни заведения ще бъде орязан още от следващата учебна година", каза днес Кунева, цитирана от "Дарик".

По-рано днес заместникът й проф. Николай Денков обясни, че орязването на приема на студенти не е свързано само с промените в закона. Причина са и демографският проблем и броят на завършващите ученици през последните години.

Денков обясни и че има и диспропорции в пазара на труда. Те се изразят в това, че около една трета от българските студенти завършват две професионални направления - икономика, администрация и управление. В същото време всички други професионални направления, свързани с технически и инженерни науки, с природни науки и математика, с компютърни и педагогически науки, имат почти същия дял студенти. Затова липсват и кадри в тези сфери.

Според закона ще има и защитени специалности. Сред тях ще са екзотичните специалности като Японистика и Арабистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
до 54 от Германия преди 8 години
Напълно те подкрепям ! Инстинктът за самосъхранение на българина е доста по-развит от този на западноевропейците. Аз също прекарвам вече половината време в България, с растяща тенденция. Планини, морска кал, СПА - кеф ми е. 30 години в Германия ми стигат.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма хляб за МБА, икономисти, социолози, политолози и тем подобни. Трябват инженери, лекари, ИТ специалисти.
44
1
 
3
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Егати автономията на университетите, като някой ще определя какви специалности ще има.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Фусти . фусти ама с петцифрени заплати . Какво ли ние с трицифренните да вземем да ликвидилраме ?
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Входът е свободен и лесен, но критериите са драконовски - 85 % отпадат от университета, а завършват най-добрите!!!!! Това е доброто образование! И какви са тия 50 университета в тая малка държавица с демографски срив! Да точат пари и да бълват неграмотници? Университетите са станали като поликлиники- пълно с доктори. Повечето от тях са скръбни, особено в частните у-ти.
41
0
 
3
 
! Отговори
един от Русия преди 8 години
За кравата въпросът е ясен .Лошото е,че БИКЪТ стана за е...е.Но не се вижда да стане. Трябва да СЪБУДИМ "ТАНГРА , та да му го вкара в пътя.
40
0
 
5
 
! Отговори
26 години СТИГА преди 8 години
ОСТАВКА!!!
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли разлика между манталитетите и резултатите от дейността на Мунева и Меркел?И двете са от Ликвидаторския блок на Еврокомунистическия Интернационал- едната ръководи ликвидирането на БГ,а другата- на ЕС! ДВЕ ФУСТИ-ЕДНА ЦЕЛ-ЛИКВИДАЦИЯ НА НОРМАЛНА ЕВРОПА!
38
5
 
8
 
! Отговори
Математик на 45 преди 8 години
Всичките ми връстници, които имаха нещо в главата, отдавна избягаха в чужбина. Техните деца израснаха там и дори вече създадоха семейства. По една случайност останах тук и макар, че съм на години, вече сериозно се замислям да емигрирам, най-вече заради детето, да му осигуря по-добро бъдеще. В България останаха тези, които едва връзваха тройки и четворки. Техните деца сега са днешните студенти.
37
0
 
3
 
! Отговори
Че преди 8 години
То ,че нивото трябва да се вдигне е така, обаче Пръмова май иска да осигури нови млади емигранти в Съветския /европейския/ съюз.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно. Поне малко да се дигне нивото ,че сега е абсолютно безобразие!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И без това в СУ влизат с тройки, за да стават икономисти! Смях в залата! Да не режат местата, а да си вдигнат критериите
34
0
 
16
 
! Отговори
ДДДД преди 8 години
всички административни служби са заети от хора без висше образование ,а висшистите стоят без работа ,шуробажданаци ,любовници ,на приятелска основа назначения Е ЗАТОВА СМЕ ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
33
3
 
22
 
! Отговори
някой преди 8 години
Напълно логично, защото- броят на кандидат-студентите намаля значително, след като много от завършващите средно образование заминават в чужбина- този отлив на кандидат-студенти доведе до някакви смешни приеми с някакви измислени приемни изпити- не е проблем да се влезе с оценка "три", при което качеството на приетите е силно занижено- заради пари изпитите се "купуват" и броят на неграмотните висшисти нарасна значително- след като се срина икономиката ни, то и специалистите станаха излишни
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***. Планът ранът в действие
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева не реже нищо, а само баламосва хората, защото например специалност право и сега няма безплатна държавна поръчка, а всичко е платено с такса 800-3000 лева и като иска да учи право, си плаща такса. Икономическите са платени още повече с 1000-5000 лева такса. Инжерните и безплатни да са, като никой не иска, си остават празни.
30
2
 
20
 
! Отговори
ПРОФЕСОР преди 8 години
ПРИ ЕДИН ДРУГ "МРАКОБЕСЕН " РЕЖИМ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ СЕ ПООЩРЯВАШЕ, ТОГАВА ЗАВЪРШИ И МИНИСТЪРКАТА!
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ , ПРАВИЛНО!!!!Ще учат ---за това , което се търси на пазара за работа.МОЖЕ ДА ИСКАТ ДА УЧАТ ЗА "КОСМОНАВТИ"......ракети ли да им правиме СЕГА...??!!!
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така написано, първата голяма глупост на Кунева. Едно е да намалят т.нар. "държавна поръчка", съвсем различно да регулират броя на студентите в университет. Който иска, да си плаща и да се учи! Освен това трябва да има изисквания за т.нар. "държавна поръчка" - минаваш с 3-ки - губиш субсидията и си плащаш като поп. Субсидията да е за малцината, които знаят защо са в университета (в смисъл да учат). Има време и за купони, но постоянните купонджии - в чалготеките, не в университетите.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На бесилото!