ВУЗ-овете сами решават кои специалности да "режат"

Ще има и защитени специалности, от които обществото се нуждае
23 фев 2016 15:44,
9
ВУЗ-овете сами решават кои специалности да "режат"
Снимка: Булфото

С приетите промени в Закона за висшето образование занапред академичните ръководства на университетите сами ще решават от кои специалности да се лишат и в кои да приемат повече студенти.

Това заяви на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, цитиран от БТА. Той отбеляза, че с промените ще спечелят и студентите, и висшите училища, и икономиката на страната. 

"В страната има демографски проблем и броят на завършващите ученици и студенти у нас през последните години устойчиво намалява. Тази тенденция ще продължи и в следващите години", каза Денков.

Той кментира, че има диспропорции в пазара на труда и те се изразят в това, че около една трета от българските студенти завършват две професионални направления - икономика, администрация и управление.

В същото време всички други професионални направления, свързани с технически и инженерни науки, с природни науки и математика, с компютърни и педагогически науки, имат почти същия дял студенти спрямо общия дял.

"Затова на пазара на труда липсват висококвалифицирани инженерни и компютърни специалисти, математици с подготовка за статистически анализ и висококвалифицирани финансисти. Трябва да подсилим изучаването на тези специалности, оформящи съвременните технологии, но наред с историята и литературата, които са важни за оформянето на националното ни самосъзнание", обясни заместник-министър Денков.

Той обясни, че ще има приоритетни направления, за които ще има допълнително финансиране. Така в тях ще се приемат повече студенти, ще има и възможност за отпускане на целеви стипендии и намаляване на такси.

"През тази година над 4000 по-малко ще са завършващите средно образование и това ще доведе до по-малко кандидат-студенти", каза главният секретар на МОН Красимир Вълчев.

Той съобщи, че професионалните направления ще бъдат разделени в четири групи, като най-голямо намаление на утвърдените места за приема на първокурсници за новата академична година ще има в икономика и в администрация и управление.

"В университетите ще има и защитени специалности и това ще са специалности, от които има нужда обществото, но броят на студентите в тях не е голям", обясни заместник-министър Денков.

Министър Меглена Кунева даде пример с екзотичните филологии, например японска и арабска филология.

"Такива специалисти ще са необходими за преводачи или за сътрудници в МВнР. Тези специалности са скъпи като обучение на университетите, а студентите се колебаят дали ги изберат", каза Денков.

Той добави, че защитените специалности ще получат също целево финансиране, като ще бъде изготвен списък с тях.

Очаква се тези специалности да се между 50 и 100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
до 7-и преди 8 години
Личи си колко си изучил.Пише се "полувисше", слято.И пред "че" има запетая, не тире.Това, всъщност, се учи в началното и основното училище.Значи нищо не си научил.
5
0
 
7
 
! Отговори
Работодател преди 8 години
Търся да назнача електронен инженер, с квалификация по математика и програмиране, да знае десет чужди езици, до 25 години, изисква се 10 години стаж, ЗАПЛАТА-500 лева...P.S. ...и да ми целува ръка всяка сутрин, защото го храня!
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли някой безработен който е завършил /техническа специалност, приет с изпит по математика /не с матура по БЕЛ// в ТУ- София. НЯМА! Отменете приема с изпитите от матури. Оставете качествените ВУЗ- ове от соца. И там да се приемат само кадърните, а не като сега... куцо, кьораво и сакато.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СУ може и да го закрият в скоро време, но не и Библиотекарско-сарайския университет (университет с 2 факултета?!!!), защото той е истинската ковачница на кадри за управлението на България
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да имаме квалифицирани хора трябва и бизнеса да се включи. 20 г разчита на готови кадри и сега олеле.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вузовете да вземат да обявят няколко нулеви години, че даже и метачите вече са с висше.