Професии на бъдещето: Роботика, генетика, нано...

Едва 6% от студентите ни се обучават в перспективни специалности
Обновена: 11 мар 2016 11:40 | 11 мар 2016 11:22,
21
Професии на бъдещето: Роботика, генетика, нано...
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В природни науки, математика и информатика, където се очаква да бъде големият бум през следващите години, се обучават едва 6% от българските студенти.

Причината е, че това са трудни специалности и затова младежите не ги избират. За сметка на това в социални, правни и стопански науки се обучават 45% от тях. Това заяви Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и консултант към МОН, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Банки, счетоводство, осигуряване, управление, IT и анализ на данни, архитектура и инженерство, продажби, образование и обучение са секторите, които ще генерират над 2 млн. работни места до 2020.

В същото време тя посочи, че се очаква отлив при административните дейности, производство, строителство и проучване, добив на полезни изкопаеми, право, спорт. През следващите години активно ще се развиват мехатрониката, ИКТ индустрията, комуникационната индустрия, както и здравеопазването и грижата за хората.

Сред десетте критични умения, изведени в Давос, които ще бъдат важни през 2020 са: аналитично мислене, критично мислене, умения за учене, работа в екип и споделяне на отговорности и задачи. Според Раковска критичното мислене и уменията за анализиране на данни са най-трудни за постигане днес.

Роботиката, генетиката, нанотехнологиите и биотехнологиите се очаква да претърпят огромно развитие, каквото изобщо не можем да си представим.

Очаква се над 7 млн. души да останат без работа, защото тяхната работа ще бъде роботизирана и автоматизирана.

"Това са основно хората с нискоквалифициран труд", обясни Раковска. Тя подчерта обаче, че ще бъдат открити нови работни места и, че се очаква 2/3 от децата ни да имат професии, за които не сме чували. 60% от най-търсените професии през следващите 10 години все още не съществуват.

През следващите 5 години съотношението между съкратени и наети хора ще бъде 3:1 за мъжете и 5:1 за жените. Тоест повече жени ще загубят работата си. Причината е, че ключовите умения, които ще се търсят в бъдеще са свързани с технически и дигитални умения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
ss преди 8 години
Преди 20-25 г. бяха същите приказки. Без тези за нанотехнология ,но и тя съществува в 99,9% само в рекламните етикети. Е какво от тях се изпълни? Икономическия фактор определя нуждите. А икономиката отива знаете накъде...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина България в момента е фалирала на практика. Ако не са Евро фондовете и тия заеми които ги взема правителството, смятайте че няма да има пари за пенсии и за социалните програми. И ще трябва да се намалят заплатите на държавните служители, може и до масови съкращения да се стигне. Така че сега ще се вземат заеми до дупка, а като се разшири външния дълг, в един момент ще се превърнем в новата Гърция, и ще обслужваме сало лихвите.
16
0
 
6
 
! Отговори
България преди 8 години
България умря, до 6-7 години няма да може да функционира като държава
15
0
 
5
 
! Отговори
Терминатор преди 8 години
А къде да сложим разработките, които се правят за съзаването на изкуствен интелект? Нали се сещате, какво ще стане на пазара на работна сила, когато се създаде робот с изкуствен интелект? Ами 3-D принтерите, които също набират скорост? Щом може да се създадат чрез подобна технология сложни органи, като уши, сърце, бъбреци и т. н., що да не може да се правят и по-масови продукти, като килограм месо например? Май вскичко това ще доведе до преосмисляне на целия икономически модел...
14
2
 
4
 
! Отговори
Робота преди 8 години
Страшни неща, просто, вижте, нещата, ръст, бум, перспективи, дрън-дрън. Някой ще копае ли, ще сее ли? Войник ще става ли? Учител, лекар?
13
2
 
15
 
! Отговори
Отворете си очите! преди 8 години
Професията на бъдещето се нарича ПЕРМАНЕНТНО БЕЗРАБОТЕН!Света в мемента навлиза в нова финансова криза, а така очакваното "възстановяване" след колапса от 2007-2008 така и не случи!В момента борсите в Азия се сриват, в Европа се сриват, в САЩ (където уж се бяха възстановили), сме на нивата от преди 2 години и , тоест има спад.След тая криза който сега идва, и предвид демографските процеси в целия свят, икономическо възстановяване НЯМА ДА ИМА, в продължение на десетилетия.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той не знае, а учи другите. Що е то? Български преподавател. После студентите, космоса... И за който друг се сетите им бил виновен на даскалчетата повтарящи едни и същи неща с години.
11
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 8 години
а тази лелка-консултант на МОН наясно ли е, че в природните науки, където се очаквал да бъде големият бум през следващите години, ще се обучават все по малко български студенти. Освен това, те едва ли ще са от читавите (които отдавна са в чужбина, за която лелеят мечти и масата от завършващите в БГ ученици)Така че, това интервю включва само празни приказки (но сигурно добре заплатени по някой безсмислен проект)
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роботизираното производство е за масовката . ръчното за богатите
9
0
 
9
 
! Отговори
физик преди 8 години
нищо подобно. Не са трудни специалности. Причината е, че такива номенклатурчици разсипаха природните науки, най-вече в БАН. А този с извънземните- нямам думи и разни еколози, географи и т.н ще правят космически излседвания, физиците не ги искат. Голяма конкуренция са на географите и инженерите. Пишете глупости. Некадърното управление смачка тези специланости.
8
3
 
9
 
! Отговори
SS преди 8 години
И кой ще да обучи такива толкоз нужни "специалисти"? Професори и доценти с под 1000 лв заплата - още не !Докато управляващите не се интересуват и не осигуряt адекватно финансиране на ВУЗ-овете, такъв скок в образованието естествено няма как да се случи. Точка.Което разбира се, в БГ няма да стане, или поне докато таквиз като герберастите са на власт, тъй като точно те нямат интерес да се развива БГ наука - просто от нея няма файда директно за тях...
7
1
 
18
 
! Отговори
Терминатор преди 8 години
Точно това роботизиране на производството, ще изяде хляба на много нискоквалифицирани работници, а новооткритите места, според мен няма да са достатъчни, за да поемат множеството съкратени работници. Естествено, че не може всички да са иженери, програмисти или дизайнери на сайтове, щото за тези позиции се изискват определени качества, които няма как само с труд и дисциплина да бъдат усвоени. И тогава, какво ще правят милионите хора по света, които не се приспособоят към новото време?
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да има професии на бъдещото, първо трябва да има бъдеще, а такова не се очаква да има. Човешката раса ще бъде унищожена (за пореден път). Във старите книги е написано, и вече се вижда че натам се върви, много от предсказанията за края дните вече са се сбъднали, така че е въпрос на време. Не мислете какво ще работите, и какви пари ще трупате, а се молете за спанение на душата си! Като дойде деня на страшния съд, всичко ще се изпари във един миг! А малцината оцелели ще започнат нова ера.
5
1
 
3
 
! Отговори
Веско преди 8 години
До Анонимен 4Толкова объркано написано, че явно в главата ви е няква каша!
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При положение, че нямаме развита икономика, коя специалност трябва да е переспективна? Всичко добре работещо беше разпродадено или съсипано и на преден план излезоха бъдещите капиталисти, пардон - не успели социалисти. Всичко стана толкова автоматизирано и роботизирано, но не и в България. Само цените на стоките ни се напънаха да се изравняват.
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква роботика в България бе ??? Аз съм завършил роботика и не съм виждал никъде да търсят дори нещо близко до подобна специалност. Ако целта е да се произвеждат кадри за чужди държави и икономики ... така кажете, а не говорете глупости, за да вдигате рейтинга на специалности, които в БЪЛГАРИЯ не се търсят по никакъв начин. Пишман журналисти и специалисти... аман от такива в тая държава.
2
0
 
23
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Имам двама познати, които на времето завършиха ядрена енергетика - единия в Русия. Сега и двамата са в Щатите!
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тази статистика не касае българия, тук никой няма да инвестира, учете езици и бягайте