ВУЗ-овете отблъскват рекордно много кандидат-студенти

Причините: Архаични знания, животът в Студентски град...
14 мар 2016 08:44,
44
ВУЗ-овете отблъскват рекордно много кандидат-студенти
Снимка: архив, Reuters

Рекорден брой български зрелостници кандидатстват в чужди университети тази година, отчитат консултантски агенции за образование в Западна Европа. Очаква се катастрофален спад на кандидатите за българските университети.

"Не можем да видим съвременна сграда от последните 10 години да е построена по учебник. Няма ги вече тия неща. А там нас това ни учат. Няма развитие. Не може цял свят да се развива напред, а ти да си в 82-ра. Искам да се развивам просто", казва пред bTV Димитър от Асеновград, който е решил да стане архитект.

Димитър е на 23 години и първоначално решил да учи в България. Записал се в Университета по архитектура в София. Но година по-късно решава да напусне родината.

Животът в Студентски град и културата там също помогнали на Димитър да реши да избяга.

"Повечето хора, които виждам там, не са за да учат и да се развиват, а заради заведенията, заради нощния живот. Просто хората ги влече. Аз съм напълно разочарован, че в Студентски град има една книжарница. Няма една библиотека", допълва той.

Представители на някои от най-престижните британски и други европейски университети са дошли на крака в София на лов за българи като Димитър.

Броят на младежите, които изобщо нямат намерение да кандидатстват в наш университет тази година, е рекорден.

Тази есен се очаква да бъде катастрофална за нашите университети откъм брой кандидатстващи. Западните университети обират почти всички ученици от елитните училища.

Ели Тончева прави контакт между български ученици и западни университети от години. Забелязва, че с годините се отваря пропаст между средните училища, които държат високо ниво, и всички останали.

"Има съществено разделение вече между децата, които знаят какво искат, целенасочено се подготвят, за да го постигнат, и децата, които са много неориентирани, които слушат чалга по цял ден висят във Facebook и си губят времето", обяснява Тончева, която е управител на консултантска агенция за образование в чужбина.

18-годишната Галина от София завършва догодина, но вече организира приемането си в чужд университет. По думите й така ще направи и повече от половината й клас.

Димитър Божанов е поканен да учи в Англия. "Засега съм в Бристол Сити, Западна Англия. До океана, какво ми трябва повече", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
14
 
! Отговори
да преди 8 години
ПАртийните функционери, онези дето си плащат да им пишат статиите и дисертациите, защото имат спечелени проекти СА ЗАВЛАДЕЛИ ВСИЧКО.
20
3
 
40
 
! Отговори
Чучо преди 8 години
До ИНТЕРЕСНОПрехласването е заради реализацията. У нас колкото и да си умен, колкото и да си учил, това не ти гарантира нищо. Родните работодатели обичат много да мрънкат да качествени кадри, но истината е, че не си мърдат и пръста да взимат на стаж млади хора, да участват в обучението им, да помагат на ВУЗ-овете и да предлагат стипендии. В същото време опциите на почти всеки завършил студент са - продавач в МОЛ-а или в бачкаторска работа в чужбина. Та ученето у нас просто няма смисъл.
19
1
 
30
 
! Отговори
da преди 8 години
Ами кой е виновен, че разрешиха чалготеките да се изнесат в Студентски град, кой е виновен, че наркотици се разпространяват като бонбонки, кой е виновен, че бившите служби ЗАВЗЕХА НАУКАТА и образованието? Ами ще бягат и аз да бях по-млад и аз щях да се спасявам, за да оцелея. По-бездарно упавление от това на социалистите, провалили соц икономиката и построили капитализма след това НЯМА.
18
2
 
28
 
! Отговори
Виж сайтовете на ВУ преди 8 години
Кандидатстудентите са прави, че не искат да учат в България. Лоши, неподходящи условия в студентските кампуси, където практически няма място за университетски дух, а се лее чалга, наркотици. Гледам в сайтовете на университетите. Ами то е УЖАС. Преподаватели са партийни функционери. Преди ги назначаваха по БКП линия, сега по всички партийни линии. Че това учени и университетски преподаватели ли са? Погледнете в сайта на УНСС, СУ Нбу... Партиец до партиец, не учен до учения.
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами открийте още няколко измислени университети и филиала на филиала на... и после се чудете, че нямате студенти. При толкова малко завършващи и толкова много университети, ами нормално е студентите да са малко. Колкото до положението в Студентски град, сърдете се на родителите си. Така са си възпитали децата, така се държат. Като от 13 годишни са по чалготеките, нормално е да превърнат и Студентски град в най-голямата чалготека.
16
14
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Димитър е на 23 години и първоначално решил да учи в България. Записал се в Университета по архитектура в София. Но година по-късно решава да напусне родинатаДимитър евентуално е завършил средното образование на 18-19. Какво е правил 4-5 години? На 23 е нормално да завършваш университета а не тепърва да решаваш да учиш. А за УАСГ може да се поспори - университета е добър но и доста труден за изкласяване, та според мен това е водещото при Димитър. Или не са го приели архитектура а нещо друго?
15
5
 
18
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 8 години
Не знам защо голяма част се прехласват по чуждите университети,които надали са в първите редици на различните класации.Щом идват тук да се рекламират,значи и те са закъсали за студенти.Не смятам,че тези които учат тук са некачествени хора.Лошото е,че д-вата и безнесът не търсят кадърните,а всичко е въпрос на връзки.Наистина една част от преподавателите са останали във времето преди 89г.,но когато няма стимули за развитие,когато се държат преподаватели над 65 г.няма как да има напредък.
14
9
 
23
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Доста неграмотна и манипулативна статия. Кандидатите ще са рекордно малко, просто защото няма деца. Особено завършили средно образование. А това което е казала Шфорца е вярно и всъщност висше образование се получава само в няколко учебни заведения и не всички специалности. Останалите са колежи и търгуват с дипломи. А Димитър говори глупости.
13
1
 
28
 
! Отговори
FBI преди 8 години
ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО АГРОБИЗНЕС И РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНИТЕ - ФИЛИАЛ РУСЕ булвално казано продава Дипломи , кой не се записал той не е завършил , колко Кметове на малки Общини се дипломираха по време на кметския мандат
12
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-странно е като кажат-демокрацията е виновна! Не е демокрацията, а безхаберието и беззаконието. Защо в другите държави не е така? Защо Румъния ни изпревари? И Албания да влезе в ЕС и тя ще ни изпревари! Хората тук са същите, както преди 89-та или тук са техните деца възпитани от същите тези хора! Никой отвън не ни е виновен! А що се отнася до висшето образование, то сега е под на нивото на средното от преди години! Безнадеждно изоставащо от световното развитие на науките и от потребностите!
11
1
 
25
 
! Отговори
2000 ЛВ. преди 8 години
Българските ДИПЛОМИ се продават като топъл хляб , за какво да се учи тогава
10
3
 
48
 
! Отговори
ел. инж. преди 8 години
Завърших преди 2 г. няма такава пародия никъде другаде като в българските университети. И учителите и учебниците са някаква пародия. Не може 2012г. да ти дават учебник от 80-те, и неща които вече са в историята в тези учебници да се говори за тях като нововъведение. Не може студентите да знаят повече за иновативните методи и технологии повече от преподавателите. Как тези специалности изобщо са получили акредитация, как ?
9
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно всички, които още сме в България сме луди. Който не е на преклонна възраст да се изнася! Няма живот за нормални хора в Тиквеното царство!
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оня заврян зет направи Студентски град такъв, неслучайно му викат Костов град! Няма ли да го вкарат в панделата най-после!
7
3
 
39
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Загубих си 4 години в български университет. След което работих 2 години като инженер за 900 лева заминах за чужбина. 2 години магистратура и работа за 4000 евро.
6
17
 
13
 
! Отговори
ICO преди 8 години
Айде бе как западните университети ще бъдат фактор за края на нашите. Колко хора могат да си позволят да учат там?
5
6
 
29
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ преди 8 години
А БЯХМЕ ПЪРВИ ПО ОБРАЗОВАНИЕ............. ВЕЧЕ ЗАТЪВАМЕ ОТ ДЕН НА ДЕН.... ПИШАТ МАСОВО С ЛАТИНСКИ БУКВИ, ЕДНО ЗАЯВЛЕНИЕ НЕ МОГАТ ДА НАПИШАТ......
4
2
 
33
 
! Отговори
Тичо преди 8 години
Че то почти всички студенти в България приключват като продавачи на *** в моловете, та кой нормален човек ще иска да си го причинява ? Аз съжалявам, че на времето не учех езици и затова не можех да кандидатствам в чужбина, та си загубих времето у нас.
3
7
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Това е то наречено Демократичен процес!!!
2
1
 
49
 
! Отговори
Шфорца преди 8 години
В България има смисъл да се учи само медицина или някоя и друга техническа специалност (но с много условия) всичко останало е загуба на време.