"Елегантен" кючек в междучасието – няма драма!

Учениците, мятащи гюбеци, се готвели за ден на талантите
15 мар 2016 12:30,
86
"Елегантен" кючек в междучасието – няма драма!
Снимка: кадър YouTube

Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев не вижда драма с клипа, в който деца танцуват кючек в класна стая пред погледа на учителя в училище "Васил Левски" в град Вълчи дол.

Още по темата

Танцът според него бил "елегантен кючек", а не вулгарен, какъвто можело да се наблюдава в някои столични завеедния.

"Не знам защо децата трябва да влизат в обяснителен режим и да изразяват чувство за вина", отбеляза Кънчев пред bTV.

От училището бяха категорични, че децата са се готвели за ден на талантите, а случката не се е разиграла в час, а в голямото междучасие, и това се доказвало от факта, че на записа имало деца от различни класове.

По думите на учителката Маргарита Димитрова, която се вижда в клипа, за децата това е любовна турска песен.

За обръщението "шефе" преподавателката обясни, че го приема като компромис, с добро отношение, защото по думите й това е гальовното обръщение на децата към нея.

Директорът Марияна Митева беше категорична, че в училището всички говорят на книжовен български език и използването на майчиния език в случая е прецедент. Тя го отдава на факта, че и четирите деца са роми и в междучасието са се чувствали по-освободени.

"Това си е танц на ромите, не виждам нищо лошо, че децата са решили да покажат този вид танц. И телевизията е пълна с турски сериали. По принцип в трите дни на талантите кючек не се играе", подчерта директорката на училището.

Тя е убедена, че учениците не се обръщат към всички учители с "шефе". Маргарита Димитрова до миналата година беше заместник-кмет в общината, наистина я възприемат като шеф и може би затова са приели това обръщение, подчерта Митева.

А децата от клипа съжаляват за случилото се: "Търсихме песен, в един момент някой пусна кючек и започнахме да играем. Изложихме се, изложихме училището, най-вече класната", обясни едно от момичетата. Учениците бяха категорични, че в час подобно нещо никога не се е случвало.

Регионалният инспекторат във Варна също не намери нарушаване на учебния процес. Според началника на инспектората Венцислава Генова в междучасието учениците са общували на майчин език в неформална среда. Тя изрази съжаление, че преекспонирането на ситуацията довежда учениците до виновно-обяснителен режим.

По думите й учениците са разучавали танц, който е част от тяхната етнокултура.

"Те са български граждани, в българско училище, не се е случило нищо, което да нарушава законите на държавата", категорична бе тя.

А Цветелин Кънчев призова: "Майчиният език е вкъщи при мама, както и кючекът – не в училище, въздържайте се". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 89 г. бяхме в едната крайност, сега отидохме в другата. Тогава те наказваха за едни дънки, а сега симяташ гюбеци в час и това си е нормално.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То голем талант да си въртиш *** и да щракаш с пръсти.. е те тоя талант ще ни вдига БВП-то с поне 10% годишно..
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбирам само по телевизиите виенски балове и валц ли дават? БТВ не излъчва ли много турски сериали? В училището курсове по валц и салса ли има, че да се очаква нещо по-различно? Защо се търси сензация?
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между другото директорите нарочно ги търпят, защото държавата плаща на училищата според брой ученици, па били те и такива. Ако директорът ги изгони, това означава да се затвори училището, защото няма да има нито ученици, нито пари.Та питам държавата трябва да поощрява просто количество без оглед на качеството? За мен е по-добре да имаш двама ученици, ама да научат и постигнат нещо, отколкото 200 без грам знания и още по-малко манталитет.
4
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези на клипа са * и това е част от културата им. Но присъствали ли сте на банкети на високо образовани български държавни чиновници, които се афишират като православни християни ?!? Ако човек има елементарно чуство за естетика може да повърне ! Обикновенно се кани певачка с име подобно на * и шайка чалгопитеци с барабанчета. Няколко бързи питиета и следват батални сцени.
3
33
 
16
 
! Отговори
Петя преди 8 години
Абе какво сте се заяли с децата? Нито пушат, нито се дрогиат, нито се бият или убиват. Потанцували малко, голяма работа! А какво - да се хванат за косите и да се млатят ли?!
2
3
 
45
 
! Отговори
нудист преди 8 години
Не обичам дрехите, но на обществени места се обличам, за да не дразня хората с различни от моите разбирания. Пушач съм но не пуша на обществени места. С приятелката ми сме секс-манияци, но не го правим пред други хора.Така, че много моля хората със странности да не ми натрапват неща, които намирам за отвратителни. Едно от тези неща е чалгата.
1
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом е подготовка по случай празничните дни, няя проблем!Важното е хората да се разбират а не да се мразят!