"Елегантен" кючек в междучасието – няма драма!

Учениците, мятащи гюбеци, се готвели за ден на талантите
15 мар 2016 12:30,
86
"Елегантен" кючек в междучасието – няма драма!
Снимка: кадър YouTube

Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев не вижда драма с клипа, в който деца танцуват кючек в класна стая пред погледа на учителя в училище "Васил Левски" в град Вълчи дол.

Още по темата

Танцът според него бил "елегантен кючек", а не вулгарен, какъвто можело да се наблюдава в някои столични завеедния.

"Не знам защо децата трябва да влизат в обяснителен режим и да изразяват чувство за вина", отбеляза Кънчев пред bTV.

От училището бяха категорични, че децата са се готвели за ден на талантите, а случката не се е разиграла в час, а в голямото междучасие, и това се доказвало от факта, че на записа имало деца от различни класове.

По думите на учителката Маргарита Димитрова, която се вижда в клипа, за децата това е любовна турска песен.

За обръщението "шефе" преподавателката обясни, че го приема като компромис, с добро отношение, защото по думите й това е гальовното обръщение на децата към нея.

Директорът Марияна Митева беше категорична, че в училището всички говорят на книжовен български език и използването на майчиния език в случая е прецедент. Тя го отдава на факта, че и четирите деца са роми и в междучасието са се чувствали по-освободени.

"Това си е танц на ромите, не виждам нищо лошо, че децата са решили да покажат този вид танц. И телевизията е пълна с турски сериали. По принцип в трите дни на талантите кючек не се играе", подчерта директорката на училището.

Тя е убедена, че учениците не се обръщат към всички учители с "шефе". Маргарита Димитрова до миналата година беше заместник-кмет в общината, наистина я възприемат като шеф и може би затова са приели това обръщение, подчерта Митева.

А децата от клипа съжаляват за случилото се: "Търсихме песен, в един момент някой пусна кючек и започнахме да играем. Изложихме се, изложихме училището, най-вече класната", обясни едно от момичетата. Учениците бяха категорични, че в час подобно нещо никога не се е случвало.

Регионалният инспекторат във Варна също не намери нарушаване на учебния процес. Според началника на инспектората Венцислава Генова в междучасието учениците са общували на майчин език в неформална среда. Тя изрази съжаление, че преекспонирането на ситуацията довежда учениците до виновно-обяснителен режим.

По думите й учениците са разучавали танц, който е част от тяхната етнокултура.

"Те са български граждани, в българско училище, не се е случило нищо, което да нарушава законите на държавата", категорична бе тя.

А Цветелин Кънчев призова: "Майчиният език е вкъщи при мама, както и кючекът – не в училище, въздържайте се". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Ангел ѝнге преди 6 години
В "личното си свободно време" ( а междучасието е точно такова)-всяко дете е в правото си "САМО ДА РЕШАВА КАК ДА РАЗПОЛАГА С ВРЕМЕТО СИ ",при условие ,че не пречи на никого ! Танцуващите в клипа не са засегнали ничия чест или достойнство . При полужение че танцуващите от клипа са "роми" никой няма правото да ги обвинява в неетично-поведение!.....(!АЗ ги подкрепям ИЗЦЯЛО)...ВКЛЮЧИТЕЛНО и за това че държат на г-жата. -си...ДНЕШНИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ СА ПОЧТИ НЕСПОСОБНИ ДА ОБЩУВАТ С УЧЕНИЦИТЕ !
47
1
 
4
 
! Отговори
НИЕ преди 8 години
Всички длъжностни лица тук заблуждават гражданите.В Закона и ППЗНП е казано съвсем точно и ясно,че тези дейности са извънкласни и се провеждат след приключване на редовните учебни занятия.Предназначението на голямото междучасие е за почивка,закуска и пр.,но не и за извънурочни занятия ,дори и те да са в системата на СИП.Така,че съответните лица следва да понесат дисциплинарно наказание,а не да се правят на невинни.
46
1
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
Кючеците са супер! Особено в сравнение с боя в междучасията.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и четирите деца са роми и в междучасието са се чувствали по-освободени..............е,какво,да не очаквате да танцуват класически балет?
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не са деца а млади родители. Таз кръшната сиганкъ вече са я спазарили за 4 хил евро.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъвто матриала такава и държавата.
42
4
 
1
 
! Отговори
пешо преди 8 години
оставете децата на мира и не ги занимавайте с глупости. да си танцуват каквото искат. някой ден и хорце може да тропнат.
41
5
 
6
 
! Отговори
Да! преди 8 години
Разбира се, че ще си танцуват децата! Ако танцуваха мазурка или фламенко, щяхте да ахкате от възторг! Да, ама са ни такива - умеят кючек! Не крадат, не убиват, а танцуват! Това прави ли ги по-лоши от всички нас, които търпим безобразията навсякъде и сме заприличали на някои много по-незначителни от роби! Танцувайте, деца! Бъдете непокорни, не като нас!
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До нудистne 4eti novinata togava bre prost .natrapvali mu ..
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите преставляват Държавата , върнете се само 100 години назад и вижте колко българи е имало , само 1 500 000 , тоест нема Роми няма България
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите-християни(Дасикане Рома) и Ромите-мюслумани(Хорахане Рома) са почти цели 800 години български граждани на Република България
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цветелин Кънчев е велик българин като Левски и Ботев
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне учат, нали така? Не танцуват вулгарен кючек. Прилично облечени, симпатични. Танц на балкански народ, чиито сериали гледаме по 2-3 на ден. А ако танцуваха аржентинско танго, с всичките му там " куки" и преплитане на телата?
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо се спори? Населеното място е Вълчи дол, повтаряв Вълчи дол не звучи като Виена, нали?,... Клас предимно с индийчета няма как да се похвалят, че танцунат балет под музиката на Моцарт, тогава щеше да е сензацията те друго не могат и за друго не стават, това си им е етноса, не че ги защитавам, защото ако можех щях да запаля влаковете към Биркенау!
34
2
 
12
 
! Отговори
пФу преди 8 години
Стига натрапвахте тези кюцеци и маанета бе медии.Писнахте на всички.По телевизии и сайтове само Айшета,Дефнета,ЕлифЧета,карми и малки булки се блещят,пулят като умствено недоразвити.Писна ни от турски и индийски простотии коуто бълват БТВ Нова и техните дъщерни тв.Водещите и те на същото ниво като Айшетата.
33
1
 
19
 
! Отговори
Една преди 8 години
Нали виждате всяка вечер по новините! Няма нито една нормална новина! Всичко опира до ц иганите. Те са най-голямата новина! Не те, ние се интегрирахме към тях. Дано не съм жива да видя какво ще е след 20 години! След като за тях е нормално да убият безпомощна стара жена и да я ограбят, защото ц иганката не можела да купи хумана за петото си дете, няма смисъл от приказки повече...
32
1
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
Според теб едно и също ли е да се мятат кючеци в кръчма и в час?
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то и мутрите и про----тутките са добре облечени и какво от това?Важна е културата, а тя напоследък липсва.
30
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кво, какво се възмущавате? Когато някои се възмущаваха на Радка Пиратка и 100 Мерцедеса преди 20 години, тогава не обърнахте внимание. А сега чалгата ни се води като национална музика, която мутира в кючеци и ориенталски ритми. България от десетилетия е ориенталска държава. Ако се мислите за още европейци, объркали сте се.
29
8
 
8
 
! Отговори
Тъпо преди 8 години
Никой не ни е виновен, ние сами се претапяме - не раждаме деца. Под турско, българското семейството е имало по 4-5 деца. Затова не сме изчезнали. Сега няма, щото било трудно. Под турско е било по- лесно, май. Какво са виновни ромите (как не ми се използваше тази дума), да забраним да раждат ли?