УНСС с нова специалност "Ядрена сигурност"

Програмата е единствена по рода си в Европа
Обновена: 15 мар 2016 13:05 | 15 мар 2016 11:04,
7
УНСС с нова специалност "Ядрена сигурност"
Снимка: БТА

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписа рамково споразумение с ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев.

Споразумението е за сътрудничество в областта на енергетиката и по-конкретно - в областта на атомната енергетика и ядрената безопасност. Документът ще насърчава образователния обмен на добри практики и стандарти.

Ректорът на УНСС посочи, че в учебното заведение е създадена нова магистърска програма, която е единствена по рода си в Европа. Новата специалност е "Ядрена сигурност",  финансирана от ООН. В нея се обучават осем чуждестранни и пет български студенти.

В УНСС има още бакалавърски специалности към катедра "Икономика на транспорта и енергетиката", както и магистърска програма "Енергиен бизнес". Енергетиката е секторът с най-голям принос за БВП, по-голям от финансовия сектор, отбеляза още ректорът.

С подписването на споразумението УНСС ще има възможност за развитие на новата специалност "Ядрена сигурност", каза министър Петкова.

След подписването на документа тя представи пред студентите лекция на тема: "Енергетиката - основен отрасъл на българската икономика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Бай *** коментира разбира се без да има капка яснота относно проблема който коментира. Програмата по "Ядрена сигурност" не е някаква инженерна специалност. Какво си представяте вие, някакви студенти които се учат да разцепват уран ли?
6
1
 
0
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
В този Университет могат да обучават по всичко, само им дайте конспект и някакъв учебник. Това вече е гавра с образованието. Не бих се учудил ако започнат да обучават и Медицина, Стоматология и нещо от рода на Танци и музика на хавайските маори.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А имаме ли ядрени физици или избягяха
4
0
 
0
 
! Отговори
Перко преди 8 години
Браво, браво ... А космонавти кога ще започнат да подготвят в УНСС?
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Консервената фабрика, ще изстреля поредният ценен кадър, който ще чуди къде да започне работа и накрая ще почне в някой МОЛ.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vladyМеко казано е странно, че такава специалност се разкрива в УНСС!
1
2
 
3
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Мястото на подобна специалност е в ТУ София, не в Утре Носете Съответната Сума. В ТУ има специалисти по енергетика и нивото на корупция е много по-ниско съответно студентите ще получат далеч по-добра подготовка.