Децата учат Паисиевата история 4 пъти по 2 предмета

Изучаването й започва в 7-и клас, завършва в 10-и
Обновена: 16 мар 2016 09:03 | 16 мар 2016 09:00,
18
Децата учат Паисиевата история 4 пъти по 2 предмета
Снимка: архив, Bulphoto

"История славянобългарска" ще се изучава от учениците четири пъти докато завършат гимназия. Това предвиждат новите учебни програми, които се очаква днес да бъдат представени от вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева.

"Историята" на Паисий ще се изучава и по два предмета - литература и история.

За първи път децата ще изучават откъси от "История славянобългарска" в седми клас в часовете по история и цивилизации. След това по същия предмет ще се изучава произведението на Паисий Хилендарски и в осми и десети клас. По литература пък ще се изучава в девети клас.

Меглена Кунева и нейният заместник Диян Стаматов ще представят новите учебни програми за 2-и, 6-и и 8-и клас пред ученици и учители. Те ще се срещнат в залата на Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в София. В дискусията всеки ще може да зададе въпрос, специалистите пък ще отговарят. Освен за историята на Паисий, учениците ще получат отговор кога ще се учат "Балканджи Йово" и Чинтуловите песни.

Новите учебни програми бяха одобрени от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование след проведените обществени обсъждания. От министерството обявиха, че повече от 3 пъти българските текстове надвишават чуждите по литература от 5-и до 12-и клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A ZASHTO PALNITE GLAVATA NA DEZATA S GLUPOSTI,PAISIEVA ISTORIA,NO PO VREMETO SI NE E ZASHTITENA PRED NIKAKAV DARGAVEN ORGAN.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И можахте ли най-накрая да се решите славяни ли сте, или българи? Защото "славянобългарска" първо, се пише с тире между славяно и българска и се получава "славяно-българска". Подобно на "австро-унгарец". Или "сърбо-хърват"В тези примери винаги можем да отделим единия компонент от другия, австриеца от унгареца, сърбина от хърватина. А какво правим със славяно-българите??
6
2
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До podanikи Иван Хаджийски
5
4
 
0
 
! Отговори
podanik преди 8 години
А кога ще се учи за Георги Марков!!!!!
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега очаквам възмутени бг *** да протестират, че децата им са претоварени в училище.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Историята на обществата по земите ни не започва от 100, 1000 или 2000 г. Съществуват доказателства за развити общества поне от 20000 г.. Така, че не трябва да бъдем тесногръди и да разглеждаме историята през идеологически призми. Не трябва да робуваме на пропагандни мантри, че сме славяни /генетично сме над 60% траки/,че сме били роби на турците/винаги е имало управляваща каста, която е експлоатирала масите/Че сме били освободени от руснаците/империята не освобождава,тя покорява и експлоатира!
2
3
 
5
 
! Отговори
читател преди 8 години
Т.н. "паисиева история" няма място в учебниците по история, просто защото не е историческо четиво, доста неща са пообъркани.По литература, може, като есе с патриотична нагласа.Иначе първата история на България е на П.Богдан, а след това, като сериозно историческо изследване, със стотици цитати на оригинално документи от папските архиви, тази на Блазиус Клайнер, (пак преди Паисий)забележителна книга, която широко се използва и от професионалисти, но в училищата не знаят за нея.
1
3
 
4
 
! Отговори
пешо преди 8 години
ужас... 10 пъти да я учат. патриотарство в действие.