Марсело от Монтана: За да успееш, трябва желание!

В ромските семейства трябва да има промяна, коментира той
24 мар 2016 19:07,
65
Марсело от Монтана: За да успееш, трябва желание!
Снимка: bgonair.bg

"Това е една сбъдната мечта. Това чувство няма как да се опише. Всеки човек трябва да мечтае и да се бори за мечтите си". Така коментира ромското момче Марсело Илиев от Монтана своята сбъдната мечта - да учи в CATS College Cambridge, в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Правителството одобри изплащането на 3950 британски лири за настаняване в общежитие на Марсело. С две решения на Министерския съвет от 2015 г. бяха одобрени плащания в размер на 8700 британски лири като частични вноски за общежитие на момчето.

"Много съм благодарен. Това показва каква подкрепа ми оказват", благодари момчето и разказа как е стигнал от Монтана до Кеймбридж.

"Единственото, което човек трябва да направи, е да има желание. Аз имах едно огромно желание, което беше над всичко. Имах желанието да уча, така получих добрите си оценки. Имах желанието да бъда виждан като момче не е от гетото, а като едно нормално момче. Имах мечта за нещо по-добро", разказа Марсело.

Момчето сподели, че в училище е имало подкрепа от ученици и учители, но не такава, каквато би получил "един нормален човек".

"Произходът ми е пречил да ми оказват пълната подкрепа. Но аз доказвах, че по нищо не се отличавам от другите", допълни момчето.

Марсело е категоричен, че всичко, което представлява в момента, дължи на семейството си. Той разказа, че родителите му са били много строги относно оценките в училище, което много му е помогнало да се развива и да набляга на ученето.

"Другите ромски семейства обаче не са така. Искам да покажа на ромския народ, че трябва да има промяна", така обясни Марсело защо и другите ромски деца не са ученолюбиви като него.

Марсело разкри и че проявява интерес към изобразителното изкуство. Започнал е да рисува голяма картина на мъж, който "иска да избяга, да се разруши, да не съществува".

"Другите ромски семейства обаче не са така. Искам да покажа на ромския народ, че трябва да има промяна", така обясни Марсело защо и другите ромски деца не са ученолюбиви като него.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-03-24/marselo-iliev-romite-da-znayat-che-tryabva-da-ima-promyana
Марсело разкри и че проявява интерес към изобразителното изкуство. Започнал е да рисува голяма картина на мъж, който "иска да избяга, да се разруши, да не съществува".
 

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
1
 
! Отговори
jon преди 7 години
Не мога да повярвам, че това момче е прието да учи в Кеймбридж. Та той е от ромски произход, а ромите са нисша раса. Не мога да повярвам от къде това момче има ум и способности да учи след като е от тази долна и нисша раса-ромите. Казва, че за да успееш трябва желание, но според мен първо трябва да имаш умствени способности и след това желание, а на ромите им липсват умствени способности, защото са с недоразвити и закърняли мозъци.
28
2
 
7
 
! Отговори
Бай Хуй преди 8 години
Да го тура на лелите вии,какъв ви е проблема,момчето учи а вие *** завиждате,какво като е от ромски произход.Като неможете вие,могат други,научете се да уважавате хората,страната ни е стигнало до дъното заради това,което неспособните немогат да направят и обвиняват ромите и другите малцинства в държавата,а не виждата,че политиците крадът и със задниците си,и то безнаказанооо.........
27
2
 
5
 
! Отговори
Малииийй преди 8 години
Ха ха та ха завистта ви край няма древна Българска черта за това сте на тоя хал. Като не учат зле като учат пак зле май пак ви трябва някоя външна намеса не сте си на учили урока май ПоздравиДанчо влаха
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ОСВЕН ЖЕЛАНИЕ,ТРЯБВА ДА ИМА И АДИОТИ ,КОИТО ДА ТИ ПЛАЩАТ ОБУЧЕНИЕТО,Т.Е ЦЕЛОКУПНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД.
25
4
 
1
 
! Отговори
haha преди 8 години
"да разруши, да не съществува"??? Радикализирал се е. От Кеймбридж в Бобовдол.
24
4
 
9
 
! Отговори
Sas преди 8 години
Сега не мога да разбера защо хейтите. Нали си дъвчем от години как ако били като българите всичко щяло да е ОК. Ето момчето е нормален младеж който иска да се образова, равноправно с другите се ползва от възможностите на МОН... Къв ви е проблема??? Или щото няма какво да мразим тая сутрин....???
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка година се отпускат ПЪЛНИ стипендии за учене в чужбина, но няма кой да ги запълни (който се интересува, може да погледне сайта на МОН). Българите са еднакво мързеливи и без никакво желание, тук расата няма никакво значение. Отпускат се пари и за българчета, но никой не пише за това, защото не е "скандално". Моля Ви, научете се как работят медиите:)
22
8
 
3
 
! Отговори
ф. ницше преди 8 години
И при кралицата да го пратят на частни уроци: вълка кожата си сменя, но нрава не
21
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на детето, напомня ми на Азис, казвам го абсолютно с положителеност, говори добре, добър речник..., както Азис изумявам се, как говори на интервютата, сякаш е прочел куп книги. Гладка мисъл, ясен изказ. Дано държавата да спонсорира повече млади хора, независимо от етнос, раса..., защото образованието е всичко. Погледнете евреите, колко малка част от света са, но са едни от най-богатите хора и причината не е петрола, а образованието.
20
6
 
2
 
! Отговори
Банго Василий преди 8 години
Българеещи/българизирани/побългарени се роми отричат че са роми , пък и за капак и Християни били , абе ей такова чудо няма
19
9
 
7
 
! Отговори
Lavro преди 8 години
На мен ли само Марсело ми прилича на обратен? Тоест - още по-политкоректно.
18
4
 
4
 
! Отговори
до: 31 преди 8 години
Явно не познаваш България добре , прочети тук какво пише:Дасикане рома (роми християни, български ц.и.г.а.н-и):християни, спазват православните празници. Говорят ромски език, а някои групи само български. Също се разделят на множество групи по професионален признак: бургуджии, калайджии, звънчари и др.
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...Но аз доказвах, че по нищо не се отличавам от другите", допълни момчето."Да, прав е! Не се отличава от другите - които сами си плащат таксите, защо ли обаче неговата е платена...
16
4
 
16
 
! Отговори
Шфорца преди 8 години
Освен, че трябва да имаш желание, също трябва и да си от правилния етнос, че сумати талантливи и умни българчета има, които нямат късмета държавата да им отпуска хиляди британски лири за да учат в чужбина.
15
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Промяната ви е друга държава.
14
3
 
17
 
! Отговори
Чучо преди 8 години
До АнонименЧе той Марсело не учи в университетът Кеймбридж, а в CATS College Cambridge, което си е гимназия и почти всеки, който си плати разноските може да учи там....Не разбирам това преекспониране с този Марсело, хайде по-кротко...И как така никой не го притеснява това, че получава държавна помощ, за каквато българчетата могат само да мечтаят
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не разбирам нещо. Явно за Кеймбридж е достатъчен един речник от 100-200 думи :)
12
14
 
3
 
! Отговори
turkinya ot UK преди 8 години
Spete da zlobeeteMomcheto ste postigne poveche tuk v UK Zashtoto nyama da go ovenyat po cveta na kojataA vie oste ste ste tam pred starite si komputri ot orrdi 20 godini i ste si zlobeete vo veki vekov.
11
11
 
9
 
! Отговори
brawo преди 8 години
за разлика от онези чалгарите, целещи с плюнките си кошовете за *** и, този човек ще успее, а онези в студентски град ще си останат ВИНАГИ чалгари с висше средно, като отиват в чужбина ще мият чинии. Браво на момчето. Обичам такива истории, когато скромността и трудолюбието пробиват предрасъдъците. Браво момче!
10
4
 
11
 
! Отговори
T.e. преди 8 години
"Момчето сподели, че в училище е имало подкрепа от ученици и учители, но не такава, каквато би получил "един нормален човек"." - 8700 лири одобрени за него? (= 8700 * 3 лв.) и не го подкрепят като един нормален човек - да ако беше *** българин нямаше МС да му отпусне таква сума!Много е интересно ако печелил златни медали ... а за тях има стипендии, те така или иначе няма да се върнат (за съжаление).Пожелавам на момчето успех и се надявам да ме опровергае, но за сега съм скептичен.