Срам ли? Кунева “пуска“ бизнеса в университетите

"Вече се усеща нуждата от мениджър до ректора и декана"
5 апр 2016 18:19,
32
Срам ли? Кунева “пуска“ бизнеса в университетите
Снимка: Reuters

Просветният министър Меглена Кунева обяви, че в университетите вече се усеща нуждата от мениджър до всеки ректор или декан.

"В българското висше образование се счита за "срамно" да се говори за бизнес, но всъщност то е бизнес със своите особености. И докато деканът или ректорът е много повече уважаван учен заради неговите академични постижения, то именно мениджърът е този, който трябва да поеме административно-стопанската част на управлението", каза Кунева по време на дискусия "Научните чудеса на България" в БАН.

Още по темата
Според министърката темата за мениджърите си проправя път и безспорно това е работеща световна практика. Кунева обаче призова да се помисли внимателно преди това да бъде въведено и у нас. Тя припомни, че Софийският университет вече обяви конкурс за мениджър.

Според Кунева водещ елемент във финансирането трябва да бъде възможността за реализация - както за национална, така и за глобална.

"Липсват софтуерни специалисти, има излишък от икономисти - така е през последните 15 години и така ще бъде през следващите поне 10. Докато си прехвърляме отговорността между МОН и университетската автономност, се появяват, засега основно в ИТ сектора, множество частни инициативи, които да запълнят празнотата - не с образование, а с обучение", каза още вицепремиерът, цитирана от БТА.

Кунева съобщи и че в МОН се работи активно по Програма за подпомагане на младите учени в България. Тя обясни, че програмата обезпечава задържането на млади висококвалифицирани специалисти у нас, което следва да е основна дългосрочна стратегия и принцип в политиката на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проклета комунистическа снаха! "На 22 април 1984 г. Меглена Кунева се омъжва за Андрей Пръмов, син на българския партизанин и политик от Българската комунистическа партия Иван Пръмов, тогава председател на Централния кооперативен съюз и народен представител, бивш министър и секретар на ЦК на БКП, бъдещ посланик."
17
2
 
2
 
! Отговори
До ШибиРиби преди 8 години
Към МОН има Фонд научни изследвания. Оттам се отпускат доста парички за финансиране на одобрени проекти. Комисията, която одобрява проектите, се състои от представители на различни научни дисциплини. Там стават големите далавери и безобразия. Почти всичко се урежда с връзки.На тези дивотии беше посветена книгата, която публикува преди няколко години Емил Хорозов. Той доказа, че в нашата наука действа мафия. Оттам тръгват бедите. Това, че имаме умни хора, просто не се отразява на науката ни.
16
0
 
6
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Има случаи на големи учени мениджъри - най-яркият пример е проф. Ал. Томов създал две важни фундаментални икономически теории - теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел и приложил успешно своите теории в Кремиковци и ЦСКА.
15
1
 
5
 
! Отговори
До ШибиРиби преди 8 години
Не се бой за съдбата на синодалните /феодалните/ старци от БАН - освен 2 000 лв от БАН, те взимат парички от още няколко места. Плюс това ги пишат и като членове на екипи, разработващи проекти. Името на такъв един старец и връзките му, са гаранция, че проектът ще се класира за финансиране. Друго от тях не искат, само името и връзките, после, като вземат паричките за проекта, дават на дядото кръгла сумичка като хонорар и повече не го безпокоят.Тези схеми спасиха БАН - за някои тя е дойна крава.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема лабаво!Мениджъри требва да има !- Мениджър продажби в унито- да взима париците на мама и тате ;- Мениджър човешки ресурси - само да не е мъж, че горко на студентките , няма да могат да си дигат полите;- Мениджър складово стопанство- учебниците да кът .... И варвят скъпооо драги ми студенте!;Заключение: Кунева се е разгонила и си търси ганг-банг от студенти. Действайте, ама май ще трябва и бая акохол, че няма да ви става....
13
1
 
2
 
! Отговори
Jarost Marksa преди 8 години
Сещам се за текст на песен на оркестър Контрол, но ако го споделя с вас ще ме цензурират. Ставаше въпрос за най-добрият приятел на човека (в женски род) и проспособлението за последен отдих.
12
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 8 години
Факт е, че миниалните наукометрични изисквания, на които аз тайно се надявах, че ще изгонят мафията от науката, се занижиха много, след като си отидоха двамата зам.министри. Какво ли ще направи тази, може и да ги отмени. Особено при техническите науки, дето ПРАВЯТ ИКОНОМИКА, но само за джобчетата им.
11
11
 
6
 
! Отговори
операция преди 8 години
Тази освен пластични операции си е направила и операция от срам, защото никой политик не е бил толкова плют като нея, а тя пет пари не дава и богатеее ли, богатее.
10
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ППО-тата на Кунева под формата на корпоративни нагледвачи - хем науката и преподаването ще се израждат в бизнес и ще изчезват, хем евреите ще се настанят в управлението на издишащите ни ВУЗ. Банално по реформаторски, освен това и безкрайно тъпо от гледна точка на континенталните университетски традиции. Бог да пази от такова зло реформатора! - всякога зад един реформатор стои ренегат!
9
2
 
7
 
! Отговори
Ха ха 3. преди 8 години
Игнатов подаде оставка, но онази жена,която беше директор на онзи Център за изследвания не само че не подаде оставка, но дори стана декан на факултет там. Нищо, че я изобличиха, че е съучаствала в злоупотребите с парите, дадени за проекти.Това беше огласено, но повечето хора не знаят друго. Същата жена към края на соца е станала студентка-задочничка чрез Рабфак и е завършила висше с общ успех /3.90/. После, като връзкарка, я уредили за аспирант /докторант/ в БАН да вземе научна степенПей сърце
8
2
 
5
 
! Отговори
Ха ха 2. преди 8 години
Към един от университетите в страната е създаден Център за еди какви си изследвания. За директорка на този център е поставена персона, която участва в екипите на проекти, кандидатстващи за финансиране, но същевременно същата персона е и рецензент на конкурентите си /онези, които също кандидатстват за финансиране на техни проекти/, а на всичко отгоре тази жена е и член и на комисията, която оценява проектите. След огласяването на безобразията, установени на Хорозов министър Игнатов подаде оставка
7
9
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 8 години
Како Кунева, да не би дипломата за висше образование да ти е подарена?Не знаеш ли, че във всеки факултет има зам. декан, който е натоварен именно с административно- стопанските проблеми?Или някой си е направил сметка, че има как да се слага ръка на част от парите, давани за висшето образование? Или да се пренасочват част от парите, плащани от студентите?Защото всички чухме за един комичен пример - беше цитиран в книгата на чл.-***.Хорозов. Към един от университетите в страната е бил създаден
6
9
 
7
 
! Отговори
глупаво преди 8 години
женчище. Аман от тези менаджери. Аман от тази номенклатура да им го....протаци с ватенки. При мен има едни таква дето проектите им са по цели 4 страници, а като им проверявам наукометричните показатели са =о. Какви са ви тези проекти бе господа сменили каскетите с цилиндти, дето не изкарвате нищо начуно от милионите, дето отиват при вас да правите НАУКА.
5
1
 
13
 
! Отговори
PD преди 8 години
На държава изградена на принципа на бизнес предприятие какви да са и университетите? Жалко е, в предвид вековния порив на дедите ни към Наука и Просвета, днес превърнахте Висшите училища в ПУЦ+. Множество специалности, чисто прагматични, без, или с минимум научност, се класираха за претенции към висшето познание на човечеството. Смях. Посредственост и кинти. "Сит търбух, за наука глух" така каза преди години достоен син на мъдрия български род. Ама кой го чу!
4
1
 
18
 
! Отговори
L. преди 8 години
Дянков не успя, ама тая...
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не! На работодателите не им трябват софтуерни специалисти, има достатъчно от тях. На работодателите им трябват ДОБРИ софтуерни специалисти, които да работят качествено и по възможност за малко пари.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми те (работодателите) се сетиха,че им трябват софтуерни специалисти от 3 максимум 5 години насам.Преди 5 години програмистите бръмчаха на по 1к заплатки.Не всички де но тогава имаше зор за икономисти.Преди това адвокати и стоматолози.Изобщо бг бизнесът се държи като разглезено дете коет "от утре искам това и онова ама хем да ми е най-доброто хем да ми е безплатно".... Няма как.Всъщност има ама още не е измислено.майнд контрол?
1
2
 
36
 
! Отговори
Йййй преди 8 години
Тъз некъдърница пак гледа да доведе нещата за комисионни за джоба й