Училището ни е светско, какви бурки?!

Забраната за носенето им не нарушава правата на мюсюлманите
36
Училището ни е светско, какви бурки?!
Снимка: Булфото, архив

На фона на спора трябва ли да се забрани или не носенето на бурки от момичета в училище, министърът на образованието Меглена Кунева напомни, че и в сегашния Закон за народната просвета, и в новия образователен закон има текстове, според които учениците трябва да са прилично облечени.

Още по темата

"Ако в бъдеще има повече бежанци и мигранти на българска територия, те трябва да се съобразят с нашата култура и с нашия закон, а училището ни е светско", настоя тя.

През миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че би подкрепил забрана за носенето на публични места на този тип женско облекло, нехарактерно за българските мюсюлмани, което породи вълна от реакции, къде в подкрепа на забраната, къде против.

Според Кунева обаче проблемът е изключително преекспониран.

"Ако въобще можем да говорим за някакъв брой, това е 1, 2, 3, 5...", отбеляза Кунева и припомни практиката на Европейски съд по правата на човека, който е преценил, че забраната за бурки в училище не нарушава правата на гражданите.

"Трябва да проведем сериозен разговор – каква е пресечната точка между толерантност и сигурност", призова вицепремиерът, като посочи, че не бива държавата да влиза във вярванията на хората и външният вид на учениците няма общо с тях.

Кунева заяви пред bTV, че има желанието да възстанови съвета по религия в министерството, като в него трябва да влязат не само духовни лица, но и специалисти по темите "Човешки права" и "Сигурност".

Тя потвърди казаното преди два дни пред учители – учениците от 1 и 5 клас ще започнат новата учебна година със стари учебници.

Меглена Кунева посочи, че този въпрос я е "посрещнал" в МОН и сроковете не позволяват процедурите за новите учебници да приключат до 15 септември.

Вицепремиерът е автор и на антикорупционния закон, който един път беше отхвърлен от парламента, но през тази седмица го внася за ново обсъждане в Народното събрание.

Според нея новият вариант на нормативния акт е по-силен от предходния, който не събра достатъчно подкрепа в рамките на мнозинството като един от основните аргумент против възможността за подаване на анонимни сигнали, което може да се използва за саморазправа.

Кунева обаче защити работата по анонимни сигнали. "Ако един сигнал е неподписан, но съдържа достатъчно доказателства, не се хвърля в кошчето", коментира тя. По думите й така се работи в ред европейски държави, както и в самата Еврокомисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
4
 
! Отговори
786 преди 8 години
Започването на учебната година в първи и пети класове без нови учебници е незаконно!Сезирайте съответния съд,за да не се окажат тези деца след години с незаконни дипломи!НЕЗАКОННО!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА ИМАТ СРПЕЦИАЛНИ ДРЕХИ ЗА УЧИЛИЩЕ ВСИЧКИ В ЕДНА ФОРМА ОТ 10 КЛАС СВОБОДНО ОБЛЕКЛО НИКАВА ИСЛЯМИСТИ В ИРАН НАКАРВАТ СТЮАРДЕСИТЕ КАТО СТЪПАТ НА ИРАНСКОТО ЛЕТИЩЕ ТРЯБВА НА ЖНЕИТЕ ГЛАВИТЕ ДА СА ПОКРИТЕ А У НАС ЖЕНИТЕ ТРЯБВА ДА СА С ОТКРИТИ ГЛАВИ И ЛИЦ ТОВА Е НАШИЯТ ЗАКОН НА КОИ НЕ МУ ХАРЕСВА ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ.ТЕХНИТЕ ЗАКОНИ У ТЯХ НАЩЕ ЗАКОНИ У НАС
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви бурки, какви пет лева ?!? Който иска да носи бурка - да ходи в Саудитска Арабия. България е светска държава. Който иска да живее тук - ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА С НАШИТЕ ЗАКОНИ И ПРАВИЛА ! Само претенции от тоз и онзи. А ЗАДЪЛЖЕНИЯ НЯМАТ ЛИ ТЕЗИ ХОРА ? ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДИКТАТ НА МАЛЦИНСТВАТА ?!? НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ТУК - СВЯТ ШИРОК !!!
21
3
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Не визирам конкретен предмет. Моето дете е в първи клас и имам предвид това че и сега, а и в детската градина повечето тържества които се организират са по случай християнските празници и възпроизвеждат християнските традиции. Същото е и с песните, които учат и т.н.
20
6
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
Натрапването се състои в това че в училище се изучават християнските традиции и се празнуват християнаките празници, независимо дали децата го искат или не. А за други религии не бива и дума да става. Иначе съм съгласен с теб, и аз празнувам християнските празници, заедно с приятелите ми, но мисля че това трябва да става само по желание
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сравнението когато ние ходим там и когато те идват тук въобще не е удачно. Как биха се чувствали българските жени, ако отивайки в амазонската джунгла ги карат да се обличат с едно листо отпред, за да са като местните?
18
4
 
6
 
! Отговори
Julian преди 8 години
Mnogo e lesno za reshavane...kogato nqkoi ot nashata durjava otiva v Blizkija iztok ,spazva tehnite zakoni I tradicii, sushtoto trjqbva da vaji za tjah kogato idvat tuk! Ako li ne, ne sa dobre doshli bye Felicia !!!
17
2
 
11
 
! Отговори
az преди 8 години
Оставете бурките на страна. ОК, нека са забранени в училище. По-важното е какво правим с образованието на децата ни? Какво става с реформата? Защо нивото пада всяка година? Защо децата не ходят на училище в горен курс или поне нямат желание да ходят? Защо трябва да се бръкнем за частно училище , за да е уж добро нивото на образование?
16
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо когато става въпрос за други религии, толкова настояваме, че е СВЕТСКО, а когато става въпрос за християнски обичаи и празници не е проблем те да се натрапват на всички деца, независимо от религията им?
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв проблем станаха бурките, а това че голяма част от ученичките ходят почти голи май не притеснява министъра
14
20
 
13
 
! Отговори
ЯКО 2 преди 8 години
Знаете ли защо Кунева драпа с рога , копита , перушина нокти да стане Министър на Образованието ? - Защото Позицията Вицепремиер няма Портфеил и няма служебна кола , демек няма Заплата .Сега като Министър взима около 50 000 лева месечно и се вози като Английската Кралица .А тази жена е виновна за краха на България .
13
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, кога ще си говорим за задължения, а не само за права ?
12
17
 
18
 
! Отговори
ЯКО преди 8 години
Министърката се появи , досега спи .В голяма част на България вече има деца с бурки и шалвари , българите не искат да записват децата си в тези Училища и са съдени от БХК .
11
18
 
15
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Тая дургарка до сега къде станеше и къде седнеше само думата Шенген и беше в устата, сега обърна плочата и е думата Бурка.Бурките изобщо не са проблема, Господжа! Проблема е под бурките, от вътрешната страна. Там е кухото!Апропо- кво стана с Шенген?
10
4
 
24
 
! Отговори
Adrian преди 8 години
поред мен в бг училище трябва да има еднаква униформа за висички независимо каква религия изповядват. Като виждам някои ученици иученички в днешно време ходят на училище сякаш са на кино, пар или ресторант. Облеклото показва уважение на учебния процес и на учетилите.
9
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази лудост, която ни е обхванала, няма лечение. Без дълбоко изгаряне, без пречистващата сила на огъня, няма да стане обеззаразяването.
8
3
 
9
 
! Отговори
Selogradsko преди 8 години
Koe mu e svetskoto ma kadin efendi?! Kade - v selo Rakovski li?!:-):-):-):-) ili v Faculteto?! Ili selo Strashimir?!
7
14
 
8
 
! Отговори
прадядо ти преди 8 години
До Стар наборПък по мое време ходехме с *** и потури. Ха сега, като си такъв радетел на традицийте, продай си колата, изключи си телевизията и ИН, захвърли си моб.телефон...слагай потурите, навличай навущата с цървулите и ...успех в живота !П.П.Къпи се максимум 2 пъти годишно, та да има повод да ти честитят !
6
4
 
28
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Бурките не само обиждат носещите ги като недостойни граждани на съответната държава, но и създават опасност от анонимност на публични места и съответно са предпоставка за тероризъм. В този смисъл разбира се трябва да бъдат забранени.
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТО ПРИ НАС ИМА И КРИШНОВЦИ И БУДИСТИ...АЙДЕ СЕГА ВСЕКИ ДА СЕ ИЗТИПОСА В УЧИЛИЩЕ С ТОВА КОЕТО СИ ИЗПОВЯДВА....В КЪЩИ СИ НОСЕТЕ АКО ЩЕТЕ И КОФА НА ГЛАВАТА СИ ...