А къде отиват похвалите? Второкласник с въпроси към Кунева

Едно 8-годишно дете търси справедливост в училищния свят
4 май 2016 16:30,
58
А къде отиват похвалите? Второкласник с въпроси към Кунева

Боян Ганев е 8-годишен. Той е второкласник в столично СОУ и в неговата глава се зараждат стотици въпроси. И не винаги отговорът им може да бъде намерен у дома.

Затова 8-годишният Боян се обръща директно към МОН. И второкласникът изпраща писмо на министъра на образованието и науката Меглена Кунева с няколко въпроси.

Боян не увърта и директно пита ребром: "Защо в ученическия бележник няма графа за похвали?". Второкласникът посочва, че в ученическата книжка има място само за оценки, отсъствия и за забележки.

"Вече научих, че забележката е вид наказание", пише Боян. "А ако някой направи нещо добро и заслужава похвала, това не е толкова важно, за да бъде записано в бележника!", възмутен е второкласникът.

За него вече е станало ясно едно - важно е да се запомни само лошото поведение. Той самият имал и няколко похвални постъпки, "но вече си спомням само три". Но само той, а едва ли съучениците му и учителите си спомнят за добрите постъпки на Боян. Лошите обаче са увековечени в бележника му.

"Аз мисля, че ще е много по-справедливо ако и добрите и лошите постъпки имат еднакво място за записване в бележника", дава идея Боян.

"Даже си мисля, че ще е още по-хубаво, ако се случи следното: В училищните правилници, също както сега, са определени и степенувани наказанията за лошо поведение, да се определи и начин за отбелязване и запомняне на добрите постъпки", продължава с идеите си второкласникът.

"На нас, учениците, вече няма да ни звучи страшно репликата: "Дай си бележника!" и ходенето на училище като цяло ще стане много по-приятно!", завършва Боян писмото си до министърът на образованието.

Е, дали второкласник е наясно с подробните разписания в училищните правилници, ние не знаем. Но със сигурност е смел и пробивен. Пък било то и с няколко забележки в бележника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма начин това да го е писал второкласник без да е бил под диктовката на някой роднина.
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Симпатични въпросвания, само дето историята с този Боян много ми заприлича на един Спасчо, наскоро медиийно спрян от училище....Освен това с основание може да се предположи, че Боянчо поне двадесетина години се е задържал във втори клас, за да може да формулира идеите си по този зрял начин!Браво на повтаряча Боянчо!;)
13
2
 
5
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Ама, защо да не го подложим веднага на съмнение? Дали го е писало дете? А, може ли именно на второкласник да му хрумнат подобни идеи? Типичните възрастни :) Всъщност, да ви кажа, когато имаше казарма там се вписваше и така наречената характеристика на боеца :) Нещо като книга за похвали и оплаквания :)
12
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори и детето да е писало писмото под диктовката на възрастен, защото текста изглежда твърде сложен за ниво 2 клас, ясно е, че самото то се интересува от темата. Така, че няма лошо просто да е помолило мама/татко/друг възрастен за помощ при писането.
11
0
 
9
 
! Отговори
тапак преди 7 години
за/бележкиотделно е защо масово думата се възприема като носеща негативи.още по-отделно е защо учотелите масово попълват само оплаквания от поведението на дечурлигата.
10
0
 
7
 
! Отговори
А де? преди 7 години
уместен въпрос.Отговорът е, че От малки ни учат да дедовия, дето ще го видим след като завършим училище.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен, че го е написал, сигурно и лично го е занесъл и входирал в МОН...каква манипулирана статия..
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами как да има похвали бе моито момче,то преди и в нашите бележници нямаше.И другарката Пръмова не е виждала бележници с графа похвали. Така ,че не чакай отговор.Гледай да не ти намалят поведението като едно време, ако знаеш много.И тогава ВУЗ нанай.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека родителите на това дете първо го запознаят с историята на другарката Пръмова. Да му прочетат за габонската афера и други далаверки и много неща ще му се изяснят на детето.
6
1
 
21
 
! Отговори
1378091 преди 7 години
До АнонименНе го е писало дете.
5
4
 
11
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Браво, умни въпроси са се зародили в младия му мозък! Идеите му хич не са лоши! Това би могло да послужи не само в образованието, а и във изпълнението на служебните задължения на всеки човек!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сладур! Интересно дали Куневица му е отговорила? Едва ли, а определено има върху какво да се замислиш. В крайна сметка с тази система вечно напомняме на децата за грешките им, но не и за добрите им постъпки, което действа демотивиращо.
3
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 7 години
Охх .. хайде пак да се надъхаме излишно, как вече и децата задават 'правилните въпроси'.Графа 'Забележки' не се използва само за негативни неща. По преценка на учителя, може да се напише и положителен коментар.
2
2
 
24
 
! Отговори
11 преди 7 години
До АнонименНа амбициозна майчица, като гледам стила на изразяване.Иначе е права жената!
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Прекрасно детенце :)