Окастриха от програмите и "Арменци" на Яворов

Ръченицата пък щяла да се преподава и от началните учители
4 май 2016 10:37,
56
Окастриха от програмите и "Арменци" на Яворов
Снимка: bTV

"Задължителните народни танци от I до XII клас създават добра възможност за двигателна култура и водят до издръжливост", настоя зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Предложението е заложено в работния вариант на новите учебни програми. Във всеки клас ще се изучават конкретни хора, съобразени с възрастта на учениците и материала в часовете по музика.

По думите на Стаматов няма да е нужно да се наемат учители, които да преподават народни танци.

"Учителите по физическо възпитание и началните учители имат добра грамотност по темата, като във всяко едно училище има добър състав от хора, които взаимно биха могли да си споделят тази дейност", коментира зам.-министърът пред bTV.

Друг довод за въвеждането на задължителни народни танци е, че тренирали ритмика в децата.

Според Стаматов е нормално да има остра обществена реакция срещу предложението, но по думите му "всеки се нуждае от танци".

Относно падането на някои произведения от учебните планове или пък преместването им в други класове, заместник-министърът на образованието заяви, че от 5 до 12 клас се изучават 120 произведения, от които 90 са български.

Той каза още, че от програмата ще отпадне и стихотворението "Арменци" на Пейо Яворов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А едно време ние какви стихтворения и песни учехме, револициони , паризански, пионерски!!! Днес учат Азис и Ицо Хазарта
19
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те пият и пеят... Отломка нищожнаот винаги храбър народ мъченик,дечица на майка робиня тревожнаи жертви на подвиг чутовно велик -далеч от родина, и боси, и голи,в край чужди събрани, в порутен бордей,те пият - пиянство забравя неволи,и пеят, тъй както през сълзи се пей.
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кат гонено стадо от някой звяр гладен,разпръснати ей ги навсякъде веч -тиранин беснеещ, кръвник безпощаден,върху им издигна за всякога меч;оставили в кърви нещастна родина,оставили в пламък и бащин си кът,немили-недраги в далека чужбина,един - в механата! - открит им е път.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българския "родител" е интересно животно. Все друг му е виновен за провала на детето му. Сина станал льольо, защото нямало казарма ?!? В училище трябвало да казват на децата какви книги да четат ?!Ако навремето бях чел само това, което ми преподаваха по литература и история, то сега главата ми щеше да е пълна само с болшевишка пропаганда. Слава Богу, в къщи имаше над 1000 тома прекрасна световна литература, та не израстнах като кон с капаци.
16
3
 
15
 
! Отговори
да преди 7 години
Турция нали се сеща, че ако й спрем транспортния износ през нас за Европа, чрез който печели десетки и десетки милиарди - икономиката й просто ще рухне за седмица - няма и толкова.. просто защото турците са обслужващ персонал и евтината работна ръка на западноевропейската икономика
15
1
 
8
 
! Отговори
чичо ти Пеьо преди 7 години
До Анонимене па я съм учил до 3 клас щото немаше кои да пасе овцете на село
14
2
 
28
 
! Отговори
Баба Гицка преди 7 години
В това министерство е в сила поговорката: "Краставите магарета и през девет баира се намират".
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИЗтинският Българин не зачита и неуважава никого, но се бори със зъби и нокти децата му да пребивават над 10 часа в детските градини. Борбата трябва да се принесе на ниво работодатели, КРИБ, родители с деца в ДГ да се пускат 1 час по рано, защото децата също имат права, а семейството задължения да възпитава децата си- ОТВОРЕТЕ РАБОТНО ВРЕМЕ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ В ЕВРОПА И АМЕРИКА- агресията се дължи на липсата на домашно възпитание, на скъсаните връзки родител дете. Запазете авторитета на УЧИТЕЛИТЕ
12
1
 
24
 
! Отговори
hard преди 7 години
Познайте чий интереси обслужват.
11
3
 
23
 
! Отговори
Всепартийната, ей преди 7 години
Куневице, ти унищожи образованието на България, ей, жено, ти и оня пияница лудия пред теб, който се мисли за Бог, но е *** на соца, каквато си и ти, жено!Върна ни ти и той, нас българите, във време разделно и безпросветно, време от преди Паисий, върна ни ти жено, преди средата на 17-ти век.... Невероятно постижение, евалата на унищожението ти, жено партийна и всепартийна!Как успя, жено, защо го направи?Бел. Много по-лесно е да се унищожава, отколкото създава. За унищожение акъл не трябва
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До като тия антибългарски некадърни продажници са на власт, все по често ще четем такива решения.
9
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изгнаници клети, отломка нищожнаот винаги храбър народ мъченик,дечица на майка робиня тревожнаи жертви на подвиг чутовно велик -далеч от родина, в край чужди събрани,изпити и бледни, в порутен бордей,те пият, а тънат сърцата им в рани,и пеят, тъй както през сълзи се пеЙ!......ТОВА Е ПЪРВИЯТ КУПЛЕТ ОТ ТОВА СТИХОТВОРЕНИЕТО КОЕТО Е ПРЕМАХНАТО ОТ УЧЕБНАТА ПРОГРАМА. ЗАЩОТО Е АКТУАЛНО ЗА НАШЕТО СЪВРЕМИЕ. А ЩОМ Е АКТУАЛНО ОЗНАЧАВА ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ВЕДНАГА! ДРУГАРКАТА КУНЕВА ЗНАЕ!
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стихотворението "Арменци" е емблематично за българската поезия, така както и "Хаджи Димитър".Цитат от научен доклад с автор Марияна Георгиева.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До чичо Пеьо със ЗмеьоПише се "Чичо Пейо със Змейо", ***. Като не уважаваш българския език и българските народни танци и България и историята ни си е твой проблема.Скоро безродниците в България ще изчезнат и ще си живеем добре.
6
0
 
22
 
! Отговори
бивш ученик преди 7 години
По какви причини? Заради липса на качества като литературно произведение или заради съдържанието. Без литература и език, без история, без традиции - няма бъдеще за народ и държава. Стига експерименти с бъдещето.
5
14
 
5
 
! Отговори
тъпня преди 7 години
Те по света учат наука, технологии, развитие да има. Ние- ръченица - хахахаМного конкурентно способни ще са всички българчета като се явят на интервю за работа и тропнат едно хорце Муахахахаа
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАКРИВАЙ!
3
0
 
26
 
! Отговори
Лахчу Акабаруф преди 7 години
Кви арменци бре? Направо к.у.рана да вкарвът в убучениету и лика на Ердосган султан във всяка стая.... плющети дьонери и всичкити шастливи!
2
1
 
26
 
! Отговори
чичо Пеьо със Змеьо преди 7 години
Абе от де го намерихте тоя *** за зам министър ?!? Имам чувството че преди да стане министър е помагал на бат Боко в Пожарната -навивал е маркуча. Тоя е по *** и от подметката ми бе и кво ще учат децата ?!? Самоковско хоро -лично кака Дана Кметицата от Самоков ще им го друска
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко сте окастрили. Окастрете всичко българско и вкарайте в учебните програми ценностите на еднополовата любов.....